Teraz jest 24 listopada 2024, o 02:47

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 21062
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Rzeszów/Drammen
Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 3 września 2012, o 15:09

Jasne. Daleko masz do Rzeszowa?? :P
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Avatar użytkownika
 
Posty: 4500
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 10:32
Lokalizacja: Lublin

Post przez maddalena » 3 września 2012, o 15:32

ok 2-3 godz
Oto miłość. Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem, a okazuje się, że czekali na siebie całe życie. O'Cangaceiro

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 3 września 2012, o 17:01

Ja znam jeszcze taki przepis:
1. pierś z kurczaka kroisz jak na kotlety i klepiesz tłuczkiem
2. kładziesz je na blaszce wyłożonej folią aluminiową i delikatnie natłuszczonej - posypujesz solą i pieprzem do smaku, smarujesz majonezem (cienka warstwą)
3. na piersi nakładasz trochę podsmażonych pieczarek z cebulą (myślę, że 2-3łyżki)
4. Posypujesz tartym serem
Pieczesz w piekarniku ok. 20-25 min

Ja robię tak, że na spód blaszki wysypuję podgotowane ziemniaki pokrojone w talarki. I na to układam piersi. I zapiekam je razem.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6862
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:21

Post przez Alias » 3 września 2012, o 17:27

Robię podobnie, tylko na pierś kładę majonez wymieszany ze startym parmezanem i to posypuję jeszcze bułką tartą.

Avatar użytkownika
 
Posty: 21062
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Rzeszów/Drammen
Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 3 września 2012, o 18:16

Bardzo ciekawy przepis.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Avatar użytkownika
 
Posty: 1217
Dołączył(a): 2 marca 2011, o 12:02

Post przez Katarzyna888 » 7 września 2012, o 16:25

To moze ktos mialby jakis przepis na noge z indyka? Ja albo to gotuje w zupie albo pieke w piekarniku, a juz mi sie zaczelo tak nudzic...
''Life was not perfect.
Except when it was.''Mary Balogh 'At last comes love'

Avatar użytkownika
 
Posty: 10852
Dołączył(a): 18 października 2011, o 17:09
Ulubiona autorka/autor: Dżuli Stefa Dżulja MeryDżoł Gejlen Maja Kristin...

Post przez tajemna » 12 października 2012, o 23:01

"uderz w Garwood a Tajemna się odezwie"
Sol


"Cierpię na wrodzoną wadę dysfunkcji systemu motywacji."
Wilczyca Karolina Kaim

Avatar użytkownika
 
Posty: 1217
Dołączył(a): 2 marca 2011, o 12:02

Post przez Katarzyna888 » 13 października 2012, o 09:53

Fajny ten przepis z jablkami,moze nawet dzisiaj zrobie, bo takie kwasne i twarde jablka kupilam, ze tylko nadaja sie do gotowania. No i moze maz nie bedzie marudzil za bardzo, bo takie kwasne jak cytryna-a cytryna z drobiem robra jest. Moze nawet sie pofatyguje po buraczki do ogrodka...
Dzieki Tajemna :smile:

Pozniej:
Bardzo dobre wyszlo to z jablkami. Dodalam tylko jeszcze Kucharek i zamiast majeranku, rozmaryn i naprawde bardzo dobre. Zapach przesliczny. Jablka mi sie calkiem upiekly jak na przecier, ale pysznie to wyszlo. Z ziemniakami i salatka z buraczkow super :smile:
''Life was not perfect.
Except when it was.''Mary Balogh 'At last comes love'

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 3 listopada 2012, o 13:19

“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 3 listopada 2012, o 13:29

ślinka leci :dribble:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 3 listopada 2012, o 13:48

Oj Lilia robisz smaka :dribble: Uwielbiam brokuły sama robię najczęściej zapiekankę ziemniaczaną w przekładzie z brokułami między innymi :dribble: Zjadłabym teraz a już nie robiłam długo oj długo. :zalamka:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 3 listopada 2012, o 13:52

Duzza, jak robisz tę zapiekankę? Ziemniaki, brokuł i co? I jaki sos?
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 3 listopada 2012, o 13:55

tajemna napisał(a):Katarzyno a coś na słodko? Nie robiłam, przepisy z sieci, wygląda ciekawie ;)
http://www.wielkiezarcie.com/recipe11540.html
http://www.indykpol.pl/Dla_konsumenta/Przepisy/2533_udziec_z_indyka_w_miodzie_z_suszonymi_owocami.html
^_^

Obrazek



A niech mnie! Niewiarygodne! I jak to zjeść? :bigeyes:
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 3 listopada 2012, o 13:57

duzzza22 napisał(a):Oj Lilia robisz smaka :dribble: Uwielbiam brokuły sama robię najczęściej zapiekankę ziemniaczaną w przekładzie z brokułami między innymi :dribble: Zjadłabym teraz a już nie robiłam długo oj długo. :zalamka:

nie rozgotowują ci się w niej brokuły :mysli:

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 3 listopada 2012, o 14:39

Lilia napisał(a):Duzza, jak robisz tę zapiekankę? Ziemniaki, brokuł i co? I jaki sos?

Kupuję specjalną tą 'przyprawę' to jest 'Pomysł na...' do zapiekanki ziemniaczanej czy serowej, dokładnie nie pamiętam jak jest napisane na opakowaniu. Dawno nie robiłam, przepis jest na tym opakowaniu. :bezradny: Tyle, że oczywiście z jakimiś innymi warzywkami :wink:

http://www.winiary.pl/produkt.aspx/323/winiary-pomysl-na-zapiekanke-ziemniaczana-z-miesem-mielonym#axzz2BA3P13bY
Bardzo podobnie się to robi. Tyle, że ja miałam ten pomysł na z czymś serowym i to dawało ten posmak sera.

Tak robiłam:
Brokuł uprzednio gotuję, żeby był ugotowany, ale może być nie do końca lekko twardawy, byle nie rozgotowany :wink: Troszkę go na drobniej potem kroję.
Ziemniaki kroję w plastry, ale kiedyś mi się zdarzyło, że były surowe więc je zagotuję w plastrach lekko. Dosłownie chwileczkę.
Dalej warstwy przekładam jak w wyższym przepisie tylko, że w warstwę brokuł daje troszkę startego żółtego sera. Potem ten pomysł na zapiekankę serowo ziemniaczaną, bo chyba tak się zwie to dokładnie, daję ze śmietaną i wylewam do moich warstw w żaroodpornym naczynku. Na kilka minut do pieca i gotowe. :]

Aralku nie, nie rozgotował mi się brokuł, ale zdarza mi się problem z surowymi ziemniakami w dolnej warstwie :zalamka: , ale już jej dawno nie robiłam :P Chyba dobre z pół roku :mysli:

O znalazłam coś co bardzo przypomina to co ja działam w kuchni to jest to:
http://www.przepisy.pl/przepis/zapiekanka-ziemniaczano-serowa
Tyle, że ja kawałków sera nie robię, a kładę brokuła pokrojonego i trę do niego ser. :wink: Tu chyba najłatwiej będzie zrobić, bo wcześniej namotałam chyba :wink:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 3 listopada 2012, o 15:05

Ja do takiej zapiekanki wsadziłabym brokuły, albo sparzone, albo tylko blanszowane. Jak nawet będzie odrobinę al-dente to tym lepiej, będzie chrupało ;)

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 3 listopada 2012, o 15:15

Dlatego mówię, że lepiej jakby były niedogotowane :wink:

Zawsze mam problem z ziemniakami dlatego może tak rzadko ją robię :mysli: Coś mam z tym moim piekarnikiem, że nie zawsze jest tak jak powinno być, raz się uda a raz nie :bezradny:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 21062
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Rzeszów/Drammen
Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 10 grudnia 2012, o 17:03

Dziewczyny potrzebuję sprawdzonego przepisu na schab ze śliwką w środku i sosem jasnym. Mama to jadła gdzieś i się uparła, że zrobi taki na święta. Szuka przepisu. Bardzo proszę o pomoc, jeśli znacie jakiś wypróbowany przepis.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 10 grudnia 2012, o 17:06

Moja mama robi, ale zamiast śliwki daje morelę, bo śliwek to u nas nikt nie je :hyhy: Suszonych oczywiście i morela też suszona, ale z sosem na pewno ciemnym, bo jasnego nikt nie je :hyhy: Mogę zapytać co i jak :P

Avatar użytkownika
 
Posty: 21062
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Rzeszów/Drammen
Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 10 grudnia 2012, o 17:26

Zapytaj, bardzo Cię proszę.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Avatar użytkownika
 
Posty: 1988
Dołączył(a): 2 maja 2011, o 15:22

Post przez AnnMM » 10 stycznia 2013, o 22:26

Hejka, idąc za przykładem kilku romansoholiczek założyłam blog... pseudo kulinarny ;) http://lyzka-widelcem.blog.pl/
postaram się go prowadzić jak najdłużej ;)

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 10 stycznia 2013, o 23:54

Będę zaglądać :P
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 10 stycznia 2013, o 23:56

AnnMM, bardzo fajnie :)
Ja będę zaglądać :)
Mogłabyś tyko wrzucić w swoim podpisie link do niego?

Avatar użytkownika
 
Posty: 1988
Dołączył(a): 2 maja 2011, o 15:22

Post przez AnnMM » 11 stycznia 2013, o 00:15

DZIĘKUJĘ dziewczyny :) Jak widać sugestia Aralk została zrealizowana :)
Otwarta jestem na ewentualne sugestie odnośnie potraw :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 11 stycznia 2013, o 00:16

Oooo, blog kulinarny. To i ja też od czasu do czasu chętnie do niego zajrzę.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości