Teraz jest 24 listopada 2024, o 05:08

Czytniki ebooków: użytkowanie i porady

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Post przez Agrest » 13 października 2012, o 00:09

No bo to urządzenie niby nie obsługuje formatów ebookowych :mysli: Tzn obsługuje je aplikacja, ale na czytnik wysyła pliki w formie bitmapy.
Ale to i tak niemożliwe, żeby one były takie gigantyczne, przecież ile by trwał przesył.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 13 października 2012, o 00:58

popatrzymy zobaczymy... bo pomysł małe-lekkie-tylko-epapier-nawet-max5-książek nie jest zły.
ale fakt - najgorsze ograniczenia np. jako urządzenie dedykowane do sposobu dystrybucji ebooków.

hm, chociaż pomysł na nooki i kindle też tak zaczynały :hyhy:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 22 października 2012, o 12:26

“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Bursztynowa Czerwień » 24 października 2012, o 08:31

Dziewuszki... gdybyście miały do wyboru, który Kindle byście poleciły do kupna? Zastanawiałam się ostatnio pomiędzy Kindle 4 a Kindle Keyboard 3g... i czy wersja z reklamami jest jakaś upierdliwa, czy tego się nie zauważa?

Post przez aralk » 24 października 2012, o 10:02

nie zauważa się :)

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 24 października 2012, o 13:08

Ale z reklamami nie można kupować międzynarodowo :niepewny:

Bursztynowa, to zależy do czego chcesz go używać - jeśli tylko do czytania, to Kindle 4 w zupełności wystarczy. Jeśli zamierzasz robić notatki w czasie czytania, wchodzić do sieci itp., to wygodniejszy na pewno będzie Keyboard.
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez aralk » 24 października 2012, o 13:26

Jadziu, ale i tak i tak sie kupuje :) Nie tylko ja jestem na to dowodem :) To znaczy mój Kindelek ;)

Post przez Jadzia » 24 października 2012, o 13:27

Ale wiesz, to przez pośredników, ja bym miała stracha co z ewentualną gwarancją ;)

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez aralk » 24 października 2012, o 13:28

Gwarancja też idzie przez pośredników. Nie ma problemu. Wymiana szybka i bezproblemowa :)

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Post przez gosiurka » 24 października 2012, o 21:14

Bursztynowa Czerwień napisał(a):Dziewuszki... gdybyście miały do wyboru, który Kindle byście poleciły do kupna? Zastanawiałam się ostatnio pomiędzy Kindle 4 a Kindle Keyboard 3g... i czy wersja z reklamami jest jakaś upierdliwa, czy tego się nie zauważa?

Mam kundelka (czyli kindla 4) myślałam, że zepsułam coś i dzwoniłam do serwisu, okazało się, że mój kundelek ma się dobrze i nic mu nie dolega :thankyou: i pogadałam sobie z panem i między innymi powiedział mi że zdarza się dosyć często że czytniki z reklamami nie mają wszystkich programów zainstalowanych , dlatego trzeba uważać na takie "promocje"oprócz ceny trzeba porównać, programy, ale i tak lepiej zapłacić więcej mniej kłopotów i łatwiejszy w obsłudze :adore:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Post przez Jadzia » 24 października 2012, o 21:15

Jakich programów? :niepewny:

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez gosiurka » 24 października 2012, o 21:22

np. nie można powiększyć czcionki . O to właśnie się pytałam i pan od razu się pytał czy mam kundelka z reklamami jak powiedziałam ,że nie to szukamy dalej, czyli jaki format używam i tam się wydało, że w pdf rzadko można powiększyć czcionkę, bo to właściwie skany książek(ładnie mi pan wyjaśnił :wesoły: ) Zauważ pierwsze pytanie czy kundelek z reklamami (nie dość , że ktoś męczy się z reklamami to z wadami :banghead:
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 24 października 2012, o 21:28

Ten z reklamami i wadami jest tańszy, jeśli dobrze wszystko zrozumiałam, co piszecie. Czyli za jakość trzeba zapłacić więcej. Wydaje się sprawiedliwe.
Obrazek

Post przez Agrest » 24 października 2012, o 21:30

Pierwsze słyszę, prawdę mówiąc.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Jadzia » 24 października 2012, o 21:46

Ja też. Niezbyt mi się to wydaje możliwe... Bo tak logicznie myśląc, to powiedzmy: robią Kindle, wszystkie takie same, potem do części dodają reklamy, a do części nie. Koniec historii.

A gosiurko rozmawiałaś z kimś z Amazona i tak cię zapytał?

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez Agrest » 24 października 2012, o 21:51

Może to taktyka odstraszania Polaków, którzy notorycznie obchodzą system i kupują kindle z reklamami :lol:

Emily Byrd Starr

Post przez aralk » 24 października 2012, o 21:53

Hmmm miałam zwykłego, mam teraz z reklamami. Żadnych różnic w obsłudze, funkcjach, programie nie zauważyłam.

Post przez Lilia ❀ » 24 października 2012, o 21:56

Chwila, z postu gosiurki wnioskuję, że rozmawiali na temat rozmiaru czcionki, do tego w pdf. Nie da się zmieniać rozmiaru czcionki, czy to w Kindlu z reklamami czy bez. PDF nie można formatować.

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 24 października 2012, o 21:57

Aralk, czy ten drugi był tańszy?
Tak tylko z ciekawości pytam, bo nie planuję zakupu.
Obrazek

Post przez Bursztynowa Czerwień » 24 października 2012, o 21:59

Dziś miałam porównanie pomiędzy kindelkiem 5 a onyx booxem x61e... czy któraś może używała tego drugiego? Prawdę mówiąc jakoś tak bardziej za mnie przemawia onyx, chociaż dotąd chorowałam strasznie właśnie za kindelkiem. akurat w vobisie okazało się najtaniej... poza tym sprzedawca miał taki piękny uśmiech i tyłeczek, gdy się schylał po kluczyki do gabloty ehh....

Ale potwierdził, że w kidlach jest problem z pdf'em. co także potwierdził znajomy, który posiada już kindla. Sprzedawca mówił, że najlepiej czyta się jednak w formacie "doc" (które nie wiedzieć czemu zawsze omijałam) i jakiś jeszcze, ale wtedy się uśmiechnął i straciłam wątek ;) zdecydowanie nie powinni dawać takich sprzedawców hihi...

a wracając do czytników - czy ktoś tu działał już na tym onyxie? ah, i ma też TTS, dzięki któremu będę mogła sobie słuchać, jak się zmęczę (oczami wyobraźni widzę już siebie leżącą wygodnie na podusi i odsłuchującą któryś z moich erotyków ahhh)

Janka z reklamami zawsze są tańsze... przynajmniej ja tak zauważyłam (allegro)
Ostatnio edytowano 24 października 2012, o 22:00 przez Bursztynowa Czerwień, łącznie edytowano 1 raz

Post przez aralk » 24 października 2012, o 21:59

Janko, nie mam pojęcia. Pierwszy kupowałam sama. Drugi rodzina, kiedy płakałam po pierwszym ^_^
Stąd taki kupili, ale ja i tak ich kocham :adore:

Post przez Jadzia » 24 października 2012, o 22:04

Lilia napisał(a):Chwila, z postu gosiurki wnioskuję, że rozmawiali na temat rozmiaru czcionki, do tego w pdf. Nie da się zmieniać rozmiaru czcionki, czy to w Kindlu z reklamami czy bez. PDF nie można formatować.

Ale początkowo pan nie wiedział, że chodzi o pdf i zapytał, czy ma z reklamami. Co by sugerowało, że z reklamami występują takie problemy. I pytam, czy to oficjalne pytanie serwisanta amazonu ;)

A Kindle nie czyta .doc sam z siebie - trzeba przekonwertować programem, albo przepuścić przez maila.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez gosiurka » 24 października 2012, o 22:14

Teraz to wiem :niepewny: niestety ja w takich technicznych sprawach jestem czysta "blondynka" jak coś nie tak z komputerem wołam brata - Tomek nie działa, coś się zepsuło :girlcry: - a on :facepalm:
Pan serwisant ma oficjalną stronkę na google

Post przez Agrest » 24 października 2012, o 22:18

To znaczy, że to nie był serwis amazona, tylko jakiś Polak?

Emily Byrd Starr

Post przez Lilia ❀ » 25 października 2012, o 18:18

Włączyłam dzisiaj Kindla, by zaktualizować bibliotekę i ku mojemu zdziwieniu włączył się software update do wersji 3.4 :heh:
Komu jeszcze?

Software Update Version 3.4

Version 3.4 is a brand new, free software update for Kindle Keyboard that includes:

Improved Font: We've improved the reading font to have more contrast and be more crisp.
Parental Controls: With the latest software update for Kindle Keyboard, parents can restrict access to the Experimental Web Browser, the Kindle Store, and Archived Items. While the Kindle Store and Archived Items are locked with Parental Controls, you can continue to buy books from a computer and send them to the Kindle wirelessly for a child to read.
Kindle Format 8: KF8 makes books look even better with support for author specified fonts and more book styling options.
Comic Books: Kindle Keyboard now supports comic books with Kindle Panel View. Supported titles can be purchased from the Kindle Store. Books open in Kindle Panel View by default (a view that allows you to read a comic book panel by panel).
Children's Picture Books: Kindle Keyboard supports children's picture books with Kindle Text Pop-Up. Supported titles can be purchased from the Kindle Store.
Whispersync for Voice: Now you can switch back and forth between reading and listening without losing your place. Whispersync for Voice will synchronize what you read on any Kindle platform device with Audible playback on Kindle Keyboard, Kindle Fire, or on Audible apps for iPhone and Android.

tłumaczenie google

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy