Teraz jest 24 listopada 2024, o 18:07

Romans + kryminał, sensacja, thriller, mafia

Gatunki – rodzaje – typy - crossovery
Fantastyka / Paranormal — Historyczny — Współczesny — Kryminał / sensacja / thriller / mafia — Religijny — LGBTQ+
YA / NA — Dla dzieci i młodzieży — Harlekiny — Chick-lt — Komiks — Fanfiki
Poza romansem... — Polska strefa

Post przez aralk » 6 września 2012, o 18:45

Ja byłam bardzo zadowolona :)

Ulubiona autorka/autor: nie sposób wymienić wszystkich ;)

Post przez Kasiag » 10 września 2012, o 20:14

Bardzo się cieszę, że aż tak ci przypadła do gustu ta książka :) Ja miałam bardzo podobne odczucia podczas czytania.
Zamierzam się niedługo zabrać za Krajobraz miłości tejże autorki; moja siostra czytała i bardzo mi poleca. Twierdzi, że jeszcze lepsza niż Kochankowie i kłamcy. Sprawdzę.
Całe życie jest jak oglądanie migawki, pomyślał. Tylko zawsze wygląda tak, jakby człowiek przyszedł o dziesięć minut spóźniony i nikt nie chce mu opowiedzieć, o co chodzi, więc musi sam się wszystkiego domyślać. I nigdy, ale to nigdy nie zdarza się okazja, żeby zostać na drugi pokaz.
Ruchome obrazki Terry Pratchett

Post przez aralk » 10 września 2012, o 20:19

Jest romans? Jest HEA?
Kasiag, koniecznie daj znak, bo jeśli nawet nie lepsza, to ja i tak i tak jestem zainteresowana :)

Ulubiona autorka/autor: nie sposób wymienić wszystkich ;)

Post przez Kasiag » 12 września 2012, o 19:12

Dam znać na pewno :D
Całe życie jest jak oglądanie migawki, pomyślał. Tylko zawsze wygląda tak, jakby człowiek przyszedł o dziesięć minut spóźniony i nikt nie chce mu opowiedzieć, o co chodzi, więc musi sam się wszystkiego domyślać. I nigdy, ale to nigdy nie zdarza się okazja, żeby zostać na drugi pokaz.
Ruchome obrazki Terry Pratchett

Post przez aralk » 12 września 2012, o 20:19

ja juz zaczelam sie rozgladac :-)

Ulubiona autorka/autor: w zależności od nastroju

Kochankowie i kłamcy

Post przez gosiurka » 16 października 2012, o 12:06

Czytałam dawno temu, ale pamiętam że jest bardzo dobra , pewnie bym sobie powtórzyła , ale mam tyle zaległości w czytaniu, że :wstyd:
Jestem zrozpaczona od was dowiedziałam się o śmierci Barton to naprawdę wielka strata :placze:
Uwielbiam romanse Nory Roberts, Lisy Gardner ,Tess Gerritsen itd każda w innym stylu i w zależności na co mam ochotę to sięgam (to jest mój raj :lovju: )
Pewnego razu doszłam do wniosku, że czas sobie znaleźć faceta... , ale kupiłam martini i mi przeszło(ZabawneKartki)
Przejdź na mroczną stronę..... mamy czekoladę.

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 18 listopada 2012, o 21:42

Roberts potrafi tworzyć interesujące wątki kryminalne.
Cykl Lavinia Lake i Tobias March Quick można z powodzeniem uznać za kryminały i całkiem nieźle wyszedł. W każdym razie mi się podobały, szczególnie ostatni.

Ponadto ostatnio trafił mi się "Mąż do zadań specjalnych" Tatiany Polakowej - kryminał w stylu Chmielewskiej; całkiem nieźle wypada mąż głównej bohaterki, który jest funkcjonariuszem specnazu.
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Ulubiona autorka/autor: Jo Putney,Kat Martin,Jude Deveraux,Sandra Brown

Post przez basik » 19 listopada 2012, o 22:50

Ostatnio przeczytałam Obserwatora Charlotty Link i jestem pod ogromnym wrażeniem. Dawno nie czytałam tak dobrego kryminału. Autorka stwarza niepowtarzalną atmosferę tajemnicy, strachu i zagrożenia, a koniec książki wprost wciska w fotel. Znakomite postacie, których losy trzymają w napięciu do samego końca, a gdy już jesteś pewna, że wiesz kto zabija, okazuje się że bardzo się mylisz.
A wszystko zaczęło się od tego, że pewna młoda kobieta, matka 12-letniej córki, nagle poczuła się w swoim małżeństwie bardzo samotna i zdecydowała się na flirt.
Sama nie wiem dlaczego jeszcze nigdy nie przeczytałam żadnej książki tej autorki....teraz muszę to szybko nadrobić :czyta2:

Post przez aralk » 20 listopada 2012, o 09:29

a romans i daj Bóg HEA tam jest?

Post przez basik » 20 listopada 2012, o 12:12

Aralku, romans jest (taki w typie Lackberg), HEA też, ale nie " żyli długo i szczęśliwie". A tak wogóle, to ona pisze bardzo podobnie do Lackberg :)

Post przez aralk » 20 listopada 2012, o 13:56

jak to:
HEA też, ale nie " żyli długo i szczęśliwie"
to mnie trochę przystopowało :niepewny:

Post przez basik » 20 listopada 2012, o 16:27

No bo:
Spoiler:

Aralku naprawdę warto przeczytać

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 20 listopada 2012, o 17:23

muszę sobie pożyczyć tę książkę,nawet miałam kilka jej książek w rękach w bibliotece,ale żadnej nie pożyczyłam.No,ale skoro zachęcasz,będzie na twoją dpowiedzialność :P
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez aralk » 20 listopada 2012, o 17:44

basik napisał(a):No bo:
Spoiler:

Aralku naprawdę warto przeczytać

zobaczymy, zapisałam do zapoznania :) dzięki, basiku :)

Post przez basik » 20 listopada 2012, o 21:52

ewa.p napisał(a):muszę sobie pożyczyć tę książkę,nawet miałam kilka jej książek w rękach w bibliotece,ale żadnej nie pożyczyłam.No,ale skoro zachęcasz,będzie na twoją dpowiedzialność :P

Ja też miałam jej kilka książek w ręce, ale wydawało mi się, że skoro to niemiecka autorka, to może nie bedzie dobra. Nic bardziej mylnego, bo rzecz dzieje sie w Anglii, bohaterowie też są Anglikami ( jest też Polak), no i teraz dopiero zobaczyłam, jakie ma wysokie oceny na Biblionetce. :)

Post przez ewa.p » 21 listopada 2012, o 22:01

miałam opory z tego samego powodu

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez basik » 21 listopada 2012, o 23:00

Nowa autorka S.J.Bolton i jej książka Ulubione rzeczy sprawiły, że będę czekać na kolejną książkę tej autorki.

Lacey Flint, młoda londyńska policjantka z ponurą, głęboko skrywaną przeszłością, jest zafascynowana postaciami seryjnych morderców, zwłaszcza najsłynniejszego: Kuby Rozpruwacza, nigdy nieschwytanego rzeźnika wiktoriańskiego Londynu.
Ale jako detektyw nigdy jeszcze nie prowadziła sprawy zabójstwa, nie widziała z bliska zwłok. Aż do pewnego wieczoru,gdy na parkingu obok jej samochodu osuwa się na ziemię straszliwie poraniona kobieta, która umiera na jej rękach...Lace zostaje przewieziona na przesłuchania. Uczestniczy w śledztwie, ale wie, ze jest obserwowana. A potem dostaje list – przerażająco znajomy, przypominający jej coś, co – jak sądziła – pogrzebała głęboko w przeszłości.Naśladujący listy Rozpruwacza do Scotland Yardu.
A kolejne zabójstwa są wierną repliką bestialskich zbrodni sprzed stu lat. Tyle że ich sceną są miejsca dobrze znane Lacey...Co łączy policjantkę z zabójcą… Kolejne tropy prowadzą do niej samej. A najważniejszą zagadką w tej makabrycznej szaradzie może okazać się odpowiedź na pytanie: kim naprawdę jest Lacey Flint
Nic nie przygotowuje nas na takie zwroty akcji i taki finał, chociaż autorka podrzuca nam wciąż wskazówki, wie jak nakręcać napięcie i mocno wstrząsnąć czytelnikiem
Ostatnio edytowano 5 kwietnia 2013, o 11:08 przez basik, łącznie edytowano 1 raz

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 22 listopada 2012, o 01:45

ewa.p napisał(a):miałam opory z tego samego powodu

Ja też.

Nazwisko obija mi się o uszy od lat, a nawet nie przyszło mi do głowy, żeby sprawdzić, dlaczego jest tak chwalona.
Obserwator ma średnie oceny w porównaniu do jej innych książek, tylko że nie wiem, czy te lepsze są dostępne po polsku.
Obserwatorowi zarzuca się np., że na zawiązanie akcji trzeba długo czekać. Najpierw szczegółowo przedstawiani są bohaterowie i trochę trwa, zanim zacznie trzymać w napięciu. Ale za to, jak już zacznie, to nie puści.
Obrazek

Post przez basik » 22 listopada 2012, o 16:24

Fakt, że początek nie jest zbyt zachęcający, brak powiązania między głównymi bohaterami, ale dopiero pod koniec okazuje się jaki ważny był początek. W każdym bądź razie miłośniczki dobrych kryminałów, powinny przeczytać jej książki, bo emocje gwarantowane.

Post przez basik » 19 stycznia 2013, o 13:21

Miłośniczkom Nory Roberts na pewno spodoba się Barbara Freetham i jej powieść Lato w Zatoce Aniołów.
Do małego miasteczka sprowadza się Jenna z małą dziewczynką, szuka tu spokoju po dramatycznej śmierci siostry. Pojawia się też dziennikarz Reid, który chce napisać artykuł o aniołach, które ostatnio zaczęły pojawiać się na skałach i są związane z miejscową legendą.
Reid jest zauroczony Jenną i małą dziewczynką, chce poznać jej tajemnicę i pomóc, nie zdaje sobie jednak sprawy jak skrywane tajemnice wpłyną na ich życie i jak są niebezpieczne.
Bardzo podobała mi się ta powieść, jest tu i miłość i zbrodnia, tajemnice sprzed lat a także anioły, które zjawiają się, gdy ktoś bardzo potrzebuje ich pomocy ,Bardzo chętnie sięgnę, po kolejne książki z tego cyklu.

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 19 stycznia 2013, o 14:07

Lubię ten cykl. Na kindlu mam część trzecią, zbieram się powoli, a także inne książki tej autorki (które za darmo udostępnia Amazon).
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez aralk » 19 stycznia 2013, o 14:18

A ja poleciłabym Holt z serią Vik i Stubø. Przeczytałam co prawda na razie I część - To co moje, ale zabrałam się od razu za To, co się nigdy nie zdarza. Zdecydowanie w klimacie skandynawskim, razem z całym spokojem, ale i okrucieństwem. Mało romansu, choć jak wskazuje tytuł serii jak i II część, bohaterowie są razem, ale pocałunku nawet tutaj się nie uświadczy. Za to chemię i fascynację widać :) Bardzo fajna i przemyślana fabuła. A z tego co widziałam w II części tamta będzie równie dobra.
Może mówię oczywistości, bo wszyscy wiedza już o Holt i od lat ją lubią/nie lubią, ale może ktoś nie zna. ja polecam :)

Post przez basik » 19 stycznia 2013, o 16:31

Ja Aralku nie znam tej autorki i skoro polecasz, to chyba się skuszę, bo ostatnio bardzo polubiłam te skandynawskie autorki.

Amber wydał też bardzo dobrą autorkę Nanni Schulman. Obie książki Dziewczynka ze śniegiem we włosach i Mężczyzna który przestał płakać warto przeczytać.
Tu też mało romansu, za to pokazane normalne życie, troski i kłopoty normalnych ludzi, którzy zostali wplątani w tragiczne wydarzenia. Autorka bawi się nami, kieruje podejrzenia na różne osoby i gdy jesteś pewna, że już wiesz, kto jest sprawcą, okazuje się, jak bardzo się mylisz. Ale to następuje dopiero na samym końcu .
Książka nie trzyma w napięciu, ale ciągle coś się dzieje i czyta się lekko i z zainteresowaniem, chociaż jest to raczej smutna lektura , bardzo przypomina pisarstwo Lackberg. Bardzo polecam.!!!!

Post przez aralk » 19 stycznia 2013, o 16:35

Basiku, ja chętnie sobie zapiszę :) Bo faktycznie coś w tych książkach skandynawskich jest takiego, że z jednaj strony sensacja, z drugiej normalne życie, a kombinacja nie pozwala się oderwać :)

Post przez ewa.p » 19 stycznia 2013, o 21:19

zaczęłam czytać Ostatni ślad Charlotte Link.Czytam trzeci dzień a nie przeszłam nawet 150 stron.Jakieś takie -może nie nudne,ale przytłaczające mi się wydaje,lekko depresyjne.Mimo,że problematyka dość ciekawa to opisana w taki sposób,że wcale mnie nie ciągnie do kontynuowania.Chyba tylko przejrzę i sobie odpuszczę.Pani Link to raczej nie moja bajka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Romans + ...