Teraz jest 24 listopada 2024, o 07:45

Czytniki ebooków: użytkowanie i porady

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Post przez Agrest » 23 września 2012, o 19:31

Moim zdaniem to zależy od rodzaju pliku. Jeśli to jest specjalnie przygotowany pdf - to ok. Ale jeżeli to jest, że tak to ujmę, chamski skan, czyli jak obrazek, tylko że w pdf, to nie wiem jak czytnik mógłby coś takiego odczytać w rzeczonym trybie reflow. No chyba że teraz się instaluje wewnętrzne konwertery OCR w czytnikach, ale pierwsze słyszę (ale byłoby to fajne, nie powiem :P )

(To oczywiście dotyczy także dokumentów zwykłych, tzn jedna strona pliku - jedna strona dokumentu/książki)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Bursztynowa Czerwień » 30 września 2012, o 18:25

Dla mnie czytanie w wersji papierowej jest najlepsze. Jednakże zakupiony w styczniu czytnik sprawił, że mogłam nareszcie w podróży pozwolić sobie na lżejszą torbę, a i do łóżeczka z każdą książką teraz iść mogę (do tej pory ebooki czytałam po prostu na kompie siedząc owinięta w koc na drewnianym krzesełku). Nie lubię jednak audiobooków - są dla mnie zbyt nudne, a i zbyt szybko usypiają :)

Co do samych czytników - strasznie choruję za Kindle, ale miałam możliwość nabyć dość tanio Vedię K30. I póki jestem z niej zadowolona, chociaż bateria tak krótko trzyma.

Post przez Alias » 30 września 2012, o 18:31

My tu na forum darzymy Kindla miłością wielką.
Ciężko znaleźć forumowiczkę, która nie jest z niego zadowolona. Ale dziewczyny chwalą sobie również inne czytniki. Mnie właśnie forum przekonało do zakupu takowego ;)
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Post przez Bursztynowa Czerwień » 30 września 2012, o 18:38

Droga Kristy, ja mam Vedię K30. Trzyma krótko, ale zarówno czytam na nim książeczki, jak i oglądam filmy. Służył mi też swego czasu jako dysk przenośny. Fajnie też ogląda się na nim zdjęcia. Co do filmów, nie sprawdzałam jak chodzi z napisami, bo rzadko takie filmy oglądam. Ale wg mnie się sprawdza. Co do książek - na ogół mam w wersji pdf. Wielokrotnie zamykałam książki i potem do nich wracałam. Na szczęście otwiera mi się w miejscu, w którym wcześniej zamknęłam.

Minusem jest trzymanie baterii. Przy moich "nieoszczędnych" ustawieniach, trzyma na ogół pięć godzin.

Kupiłam w empiku. I uważam, że za tę cenę warto. Do tego eleganckie twarde etui i jest dobrze. Taka tam moja miłość ;)

Alias, a jaki masz czytnik?

Ja na Kindelka jeszcze sobie muszę poczekać. Jestem raczej typem osoby, która w razie problemów z czytnikiem, ma szybkie dojście do naprawy. Kindle jest już pod tym względem utrudnieniem zwłaszcza dla osób, które z angielskim nie radzą sobie zbyt dobrze :) Zresztą, na całe szczęście, czytniki teraz są coraz tańsze i można za niewielkie pieniądze kupić coś odpowiedniego.

Proszę nie pisać posta pod postem. Od tego służy edycja. ~Lilia

Post przez Alias » 30 września 2012, o 18:46

Ja właśnie Kindelka posiadam. Wcześniej oglądałam, dotykałam, ale nie sądziłam, że muszę kupić. Posiedziałam trochę na forum i okazało się, że zdecydowanie muszę kupić :evillaugh:
“I always knew I would fall in love with you, but you were never supposed to love me back"

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 30 września 2012, o 18:48

Alias, miałam tak samo. Nagle się okazuje, że MUSZĘ mieć :heh:
I mam już ponad rok.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 1 października 2012, o 16:05

A ja wciąż w fazie marzenia o nim :zalamka: Muszę się zebrać, a raczej odłożyć na niego resztę pieniążków, bo troszkę już mam :hyhy:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 1 października 2012, o 16:19

Lilia napisał(a):Alias, miałam tak samo. Nagle się okazuje, że MUSZĘ mieć :heh:
I mam już ponad rok.

u mnie było tak samo :rotfl:

Ulubiona autorka/autor: chase loretta

Post przez olly3 » 1 października 2012, o 16:37

Bursztynowa Czerwień napisał(a):

Droga Kristy, ja mam Vedię K30. Trzyma krótko, ale zarówno czytam na nim książeczki, jak i oglądam filmy. Służył mi też swego czasu jako dysk przenośny. Fajnie też ogląda się na nim zdjęcia. Co do filmów, nie sprawdzałam jak chodzi z napisami, bo rzadko takie filmy oglądam. Ale wg mnie się sprawdza. Co do książek - na ogół mam w wersji pdf. Wielokrotnie zamykałam książki i potem do nich wracałam. Na szczęście otwiera mi się w miejscu, w którym wcześniej zamknęłam.

Minusem jest trzymanie baterii. Przy moich "nieoszczędnych" ustawieniach, trzyma na ogół pięć godzin.

Kupiłam w empiku. I uważam, że za tę cenę warto. Do tego eleganckie twarde etui i jest dobrze. Taka tam moja miłość ;)

Alias, a jaki masz czytnik?

Ja na Kindelka jeszcze sobie muszę poczekać. Jestem raczej typem osoby, która w razie problemów z czytnikiem, ma szybkie dojście do naprawy. Kindle jest już pod tym względem utrudnieniem zwłaszcza dla osób, które z angielskim nie radzą sobie zbyt dobrze :) Zresztą, na całe szczęście, czytniki teraz są coraz tańsze i można za niewielkie pieniądze kupić coś odpowiedniego.

Proszę nie pisać posta pod postem. Od tego służy edycja. ~Lilia

Vedia to chyba jednak tablet - ma ekran LCD, a nie "właściwy" czytnik - którego ekran to tzw. e-papier. Stąd też niska cena.

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 5 października 2012, o 17:49

Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez Agrest » 5 października 2012, o 17:53

Pif paf :rotfl:

I już tego nie doliczą?
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Jadzia » 5 października 2012, o 17:56

No właśnie niby nie... Przynajmniej tak wygląda z tego, co ludzie piszą ;)

A powiedz mi, Agreście, jak to jest z płatnością - bo ja tam wpisałam numer swojej karty, ale np. o ten numer CVV czy jak tam to się nazywa, ten z tyłu karty, mnie nie pytali, i mam że zamówione, że 109$, ale na karcie blokady nie mam ani nic... Coś mam zrobić? Czy w końcu zablokują i ściągną?

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez Agrest » 5 października 2012, o 18:07

Amazon nie używa cvv, fakt. Co do ściągania z konta, to oni nie robią tego tak natychmiast, tak że to normalne. Kojarzę, że niektórzy pisali o próbnym ściąganiu kilku złotych (które potem były zwracane), ale nawet nie pamiętam czy u mnie tak było - mogło nie być, bo ja robiłam wcześniej zakupy na amazonie, używałam u nich karty itd.
Ale weź też pod uwagę, że jest piątek po południu - u mnie to już chyba nawet te kilka zł pokazałoby dopiero w pon. jako zaksięgowane.
Ostatnio edytowano 5 października 2012, o 18:15 przez Agrest, łącznie edytowano 1 raz

Emily Byrd Starr

Post przez aralk » 5 października 2012, o 18:13

Jadziu, gratulacje :)

Post przez Jadzia » 5 października 2012, o 18:20

Dzięki, Agrest, za wyjaśnienie. Że nie jest ściągnięte to nic dziwnego, ale że nawet blokady nie ma, to mnie zdziwiło troszkę. Ale dobra, to do poniedziałku się nie będę martwić w takim razie.

aralk, nie wiem, czy jest czego gratulować, chyba żeby głupoty. Bo ja tak naprawdę nawet bez tego podatku to ja kasy na takie rzeczy nie mam. A to wszystko dlatego, że wpłaciłam połowę mniej kaucji w akademiku niż myślałam i byłam przygotowana że wpłacę i powinnam była według regulaminu...

A teraz olśnijcie mnie jeszcze - to jest Kindle 4? Bo na amazonie nie ma cyferki żadnej i nie wiem jakiej okładki szukać...

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez Agrest » 5 października 2012, o 18:31

Tak, czwórka. Ale w tej samej generacji był też po raz pierwszy touch, więc jest kindle 4 classic i kindle 4 touch.

Emily Byrd Starr

Post przez Jadzia » 5 października 2012, o 18:33

OK, dzięki. Na allegro wszędzie jest że Kindle 4, a nigdzie nie ma czy to 6'' czy jakiś inny ;)

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez Agrest » 5 października 2012, o 18:39

Poza Kindle DX, który ma chyba z 10", wszystkie amazonowe czytniki mają 6". (Kindle Fire nie liczę, bo to tablety).

Emily Byrd Starr

Post przez Jadzia » 5 października 2012, o 18:41

Hehe, to nawet nie wiedziałam :lol:

Ale jednak człowiek głupi jest, zwietrzy promocję i coś w mózgu się robi :mur:

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez Agrest » 5 października 2012, o 18:50

Za to już możesz się zastanawiać, jakąż to lektura ochrzcisz swojego kindla ;)

Emily Byrd Starr

Post przez aralk » 5 października 2012, o 18:51

szybciutko przyleci :)

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 5 października 2012, o 18:55

gratuluję Jadziu :)
u mnie najpierw ściągnęli złotówkę, by sprawdzić, czy karta działa. później ściągnęli większą sumę, później jeszcze raz aż w końcu wyszli na swoje. nie wiem, dlaczego tak w ratach, ale nie oskubali mnie (do tego to był ostatni tydzień taniego dolara, dwa dni później ceny poszybowały i do dzisiaj nie spadły :lol: )
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Alias » 5 października 2012, o 19:02

Będziemy mieć teraz Jadziu takie same :P

Post przez Jadzia » 5 października 2012, o 19:15

Lilia, niezły fart, tylko tyle można powiedzieć ;)
aralk napisał(a):szybciutko przyleci :)

Ale i tak najwcześniej za tydzień dorwę w łapki ;)
Agrest napisał(a):Za to już możesz się zastanawiać, jakąż to lektura ochrzcisz swojego kindla ;)

I to też chyba będzie czekać... Nawet jeśli dojdzie do piątku, to wątpię, żebym wcześniej niż w poniedziałek albo i wtorek znalazła dość czasu, żeby go z odpowiednim namaszczeniem przygotować do czytania :P

Edycja:

Jednak zablokowaną mam już kasę na karcie. I kwota bez podatku.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez Bursztynowa Czerwień » 5 października 2012, o 21:10

olly3 napisał(a):Vedia to chyba jednak tablet - ma ekran LCD, a nie "właściwy" czytnik - którego ekran to tzw. e-papier. Stąd też niska cena.

olly ten mój vedia k30 to jest czytnik ebooków, a nie tablet. nie każdy czytnik ma e-paper. niestety kupno tańszego czytnika powoduje, że mamy do czynienia ze strasznie słabą baterią (do 5 godzin non stop użytkowania) i ekranu lcd... ale wciąż to jest czytnik (w razie co odysłam na http://vedia.pl/product,59.html). Na szczęście widziałam już na allegro coraz tańsze kindle :D

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy