Teraz jest 24 listopada 2024, o 08:53

Czytniki ebooków: użytkowanie i porady

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 8 września 2012, o 12:16

135$ to z dzisiejszym kursem 430 zł, czyli trochę taniej niż kupowałam ponad rok temu (tydzień przed wybuchem kryzysu i poszybowaniu cen dolara :P). Opłacalne.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Agrest » 8 września 2012, o 12:45

Teraz można kupić wersje US-only na allegro, więc i te nowe pewnie też będą - więc jak ktoś zechce, kupi jeszcze taniej. Ale nie wiem, jak oni je ściągają :bezradny:
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Lilia ❀ » 8 września 2012, o 12:52

wiesz, jednak wolę bezpośrednio, jakby co. nie chcę brać udziału w podejrzanych operacjach, a tak od razu jest rejestracja, wszelkie formalności.

Post przez Agrest » 8 września 2012, o 12:58

Rozumiem cię bardzo dobrze, ale chciałam poczynić obserwację co do ceny ;)

Zresztą chyba nie chodzi o sam fakt bezpośredniości, bo i na forum niejeden czytnik został zakupiony przez pośrednika, ale były to wersje międzynarodowe, wtedy i tak bez VAT itd.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Lilia ❀ » 8 września 2012, o 13:06

ciekawi mnie jak może być ewentualnie taniej? sprzęt kupują bezpośrednio z Amazona, więc cena ta sama, a sami pośrednicy też chcą zarobić, bo po co by to robili? :mysli:

Post przez Agrest » 8 września 2012, o 13:14

Ale mówisz o tym, że wersje US są u nas tańsze, czy że międzynarodowe?

Wersje z reklamami na rynek amerykański są tańsze niż te bez reklam, więc przy zakupie u pośrednika jest nie tyle taniej w stosunku do tego samego przedmiotu, co kupujesz wersję, której sama nie miałabyś możliwości kupić. Ja tylko nie wiem, jak ci sprzedawcy to robią, że mogą - mają adresy amerykańskie czy jak.

Te sprzedawane kiedyś przez groupon też były w wersji na rynek amerykański.

Emily Byrd Starr

Post przez aralk » 8 września 2012, o 13:37

mój drugi jest właśnie taki :)
z rejestracją nie było problemu, ale fakt wszelakie reklamacje powinny być przez pośrednika :)
tfu... tfu... tfu...

Post przez Lilia ❀ » 11 września 2012, o 11:10

Post przez aralk » 11 września 2012, o 13:00

nie jest za duży kontrast :mysli: pewnie to kwestia przyzwyczajenia :mysli:

Post przez Agrest » 11 września 2012, o 13:08

Wygląda z lekka sztucznie, ale może na żywo lepiej.

Ale nie podoba mi się czarna obudowa, zawsze kolor Kindla (ciemny, ale nie czarny) uważałam za jego duży plus. Taki akurat.

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 14 września 2012, o 21:20

Faktycznie ta obudowa za ciemna, znaczy się, czarny zbyt ciemny ;)
Ile razy w życiu człowiek musi się powstrzymywać.

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

Life is tough, but it's tougher when you're stupid - John Wayne

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Post przez kristy » 21 września 2012, o 19:54

Słuchajcie potrzebuję pomocy. Z racji tej, ze wiem, że się na tym znacie więc piszę tu otóż chciałabym zakupic tablet który czytałby mi ebooki i mogłabym oglądac jakies filmy ewentualnie czytać mbooki.
Znalazłam cos takiego:
http://allegro.pl/tablet-czytnik-e-book ... 25285.html
czy to spełnia moje warunki?
I powiedzcie mi czy ja mogłabym czytac na czyms takim ebooki pobrane z gryzonia w formacie pdf lub w wordzie?
Nie znam się na tym zupełnie więc prosze o wskazówki.

Post przez Agrest » 22 września 2012, o 12:45

W temacie tabletów chyba specjalistkami nie jesteśmy ;) Tu raczej królują czytniki z papierem elektronicznym, a to inna bajka.

Ta recenzja wydaje się pozytywna, ale nie wiem jak wiarygodny to portal. No i o ebookach nic tam nie piszą.

http://www.tabletowo.pl/2012/07/06/rece ... icki-1035/

Emily Byrd Starr

Post przez Lilia ❀ » 22 września 2012, o 12:56

Tak, ale tablet z Allegro ma starszego Androida (2.3), czyli to jakiś stary tablet. Teraz króluje 4.0. Kristy, potrafisz zmieniać oprogramowanie?
Trochę martwi mnie 256 MB podstawowej pamięci, ale flash jest 4 GB, a dołożyć można kartę microsd 32 GB, czyli bardzo dobrze.
Procesor 1 GHz, czyli standard w tabletach ze średniej półki.
Ogólnie: do samego czytania książek nie polecam, ale jak jesteś miłośniczką filmów to jak najbardziej. Zamieszczone bebechy pozwolą ci na płynne oglądanie filmów. Tylko uwaga: trzeba zmienić oprogramowanie na nowsze (upgrade).

Post przez kristy » 22 września 2012, o 15:41

Lilia zmiana oprogramowania jest potrzebna aby zmienić ten Android na 4.0 tak czy coś jeszcze?
Nie bardzo się na tym znam.
Napisałas , że do czytania ebooków nie polecasz ale można je czytać w formacie pdf i wordzie te z chomika?

Post przez Lilia ❀ » 22 września 2012, o 16:35

Będzie czytał pliki chomikowe. Takie tablety mają już wgrane programy do czytania e-booków.
poczytaj komentarze przed zakupem http://www.tabletowo.pl/2012/04/24/tabl ... carrefour/
z tego tekstu dowiadujemy się też, że nie da się aktualizować do 4.0. jeżeli będzie ci służył tylko do czytania to w porządku.

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 22 września 2012, o 21:13

Lilia napisał(a):Będzie czytał pliki chomikowe. Takie tablety mają już wgrane programy do czytania e-booków.

Nie, nie zawsze mają. Najczęściej trzeba ściągnąć dopiero aplikację na czytanie pdf-ów i doc-ów.
A bywa, że przy tanich tabletach ściąganie aplikacji nie jest możliwe (są zablokowane przez producenta).
W opisie nie były wymienione ani pdf, ani doc, napisano natomiast, że tablet pozwala na "przegladanie wybranych aplikacji". To chyba znaczy, że jest tylko ograniczona liczba tych dostępnych i akurat tych potrzebnych może wśród nich nie być.
(Się nie znam na tabletach, mam tylko iPada, a do niego łatwo o wszelkie appy.)

Druga sprawa, że w opisie tabletu nie było napisane, jak długo wytrzymuje akumulator, a przy eBookach to jest ważne.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Barbara Kwarc

Post przez bandit » 22 września 2012, o 21:27

Wytrzymałość akumulatora, zależy od tego które chińskie rączki go lepiły :D
A na poważnie, to trzeba poklikać po forach, tam chłopaki mają modyfikacje stosowne ! do wszystkiego ! :hyhy:

Post przez kristy » 23 września 2012, o 10:19

A cos takiego? http://allegro.pl/vedia-czytnik-ebook-7 ... 74057.html
lub
http://allegro.pl/ebook-reader-8gb-funk ... 33037.html
Tu nie ma nic o Androidzie. Filmy można oglądać i ebooki też. Kurde już się w tym gubię, tak to jest jak chce się kupić coś na czym się nie zna i to na dodatek w miarę tanio :(

Post przez Agrest » 23 września 2012, o 11:21

Ten pierwszy ma chyba Adrastea, więc może się podzieli wrażeniami.

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: Stephanie Laurens, Kerrelyn Sparks

Post przez Adrastea » 23 września 2012, o 15:32

Tak, ja mam Vedie. Troszkę denerwuję mnie, że to tylko 7 h trzyma, ale już się przyzwyczaiłam. Ma wbudowane 4 GB pamięci flash, dla mnie to dużo. Muzyki na nim nie słuchałam, ale można. Film pokazowy jeden był wgrany, więc mogę stwierdzić, że obraz jest dobry, kolory też. Aha, jeśli dla Ciebie 6 giga to mało to można dołożyć kartę pamięci Mkro SDHC do 16 GB. Czyta książki zapisane w pdf, epub, txt, pdb, rtf, mobi, fb2, lrc, html. Do wyboru, do koloru. Możesz też łatwo przystosować stronę np. z pdf, tzn, że czytnik po wciśnięciu tego polecenia tak sformatuje plik, by było dobrze czytać. Minusem jest to, że za każdym razem jak włączasz dany tekst to musisz formatować od początku, ale to tylko 2 sekundy trwa, więc jest ok. Kolejnym minusem jest to, ze czytając w pdfie, gdy chcesz po włączeniu np. czytnika wrócić do danej książki to pokazuje numer strony na której skończyłeś, ale włącza ci się strona tytułowa i musisz sama przechodzić do danej strony. w formacie epub i mobi zapisuje się strona i jak wchodzisz w dany tekst to od razu wyswietla się strona na której skończyłeś. Jak jest w innych formatach nie wiem, bo nie używałam ich jeszcze. Aha, ten czytnik, nie ma połaczenia z internetem. Plusem jest to, że można przystosować jasność wyświetlacza. Ja zawsze czytam na przyciemnionym, bo oczy się tak nie męczą. Mam nadzieję, że pomogłam, jeśli miałabyś jeszcze jakieś pytania to z chęcią odpowiem :)
Obrazek

Post przez aralk » 23 września 2012, o 16:46

Adra, a jak radzi sobie z pdf na którym są dwie kartki? odczytuje?

Post przez kristy » 23 września 2012, o 17:27

hmmm szkoda, że nie wiesz dokładnie jak z tymi filmami bo tak szczerze to na tym mi najbardziej zależy. Bo jak będzie jakiś dłuższy wyjazd to bym dziecku bajki włączyła i miałabym spokój w czasie jazdy.
Fajnie, że czyta ładnie ebooki. Może się na niego zdecyduję teraz tylko namówić męża na wydatek.

Ulubiona autorka/autor: Stephanie Laurens, Kerrelyn Sparks

Post przez Adrastea » 23 września 2012, o 18:40

Aralk, jeszcze takiej sytuacji nie miałam, więc nie wiem czy by odczytał.

Filmy wydaje mi się, że dosyć dobrze by odczytywał. Obraz jest w poziomie nie w pionie od razu mówię, więc powinno być ok. Z tego co widzę na opakowaniu to odczytuje mpg, rmvb, wmv, mp4, flc, asf, 3gp, rm, i avi.
Obrazek

Post przez aralk » 23 września 2012, o 19:11

Adra, w razie czego daj znak, bo moja znajoma twierdzi, że jest ok, a ja jakoś nie jestem przekonana :shifty:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy