Teraz jest 3 grudnia 2024, o 21:25

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 30 lipca 2012, o 18:28

hmmm dziś miałam ochotę na to:

Składniki:

Makrela wędzona
Puszka kukurydzy
Majonez
Jedna mała cebula
Kilka plastrów żółtego sera
Sól
Pieprz

Makrelę wędzoną oddzielamy od skóry i ości, wrzucamy do miski, potem kukurydzę, cebulkę skrojoną w kostkę, żółty ser pokrojony w paski a potem jeszcze na mniejsze i do tego majonez troszkę soli i pieprzu.
Pycha :still_dreaming: Proste, ale jakie smaczne :dribble: :dribble:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 30 lipca 2012, o 18:31

ooo faktycznie mniamnuśne ;)
u nas sałatka z makreli jest w wersji trochę okrojonej. Tylko rybka, cebula, ogórek kiszony, majonez, pieprz i sól. Ale taką z Twojego przepisu muszę zrobić. Smaka mi narobiłaś ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 30 lipca 2012, o 18:45

Z kiszonym toże robię, ale i taką też :look_down:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 1643
Dołączył(a): 6 czerwca 2012, o 16:26
Lokalizacja: czytelnia
Ulubiona autorka/autor: Brockway/Schone/Long/Gabaldon

Post przez syntemeks » 30 lipca 2012, o 18:54

a znacie ziemniaki z brokułem i groszkiem zielonym ugotowane i uciapciane? z dodatkiem dużej ilości masła, olivy extra vergine... sól, pieprz... można dodać liści mięty

mniam, jako dodatek mięs itp... zamiast chamskich ziemnioli
"Czemuż służy literatura, jeśli nie temu, aby kazać nam żyć pełną piersią, zmusić nas do picia z kielicha codzienności większymi haustami?" Henry Miller

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 30 lipca 2012, o 19:09

a nie znamy, ale chętnie wypróbujemy ;)
u mnie brokuł w takiej postaci jest lubiany:
brokuł sztuk dwie małe albo jedna paczka mrożonego
100 g prażonego słonecznika solonego łuskanego (można samemu na suchej patelni uprażyć)
opakowanie serka feta
pół jogurtu greckiego
sól i pieprz do smaku.
Z jogurtu, słonecznika i przypraw mieszamy sos.
Do miski wrzucamy brokuła w małych różyczkach i pokrojoną w kostkę fetę, zalewamy sosem, mieszamy i jemy ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 1643
Dołączył(a): 6 czerwca 2012, o 16:26
Lokalizacja: czytelnia
Ulubiona autorka/autor: Brockway/Schone/Long/Gabaldon

Post przez syntemeks » 30 lipca 2012, o 19:14

znam znam... ale w wersji:
brokuł lekko ugotowany
do tego feta..
i uprażone płatki migdałów -w piekarniku, na patelni

do ciepłego jeszcze brokuła rozdronionego daję fetę... wtedy sosik się robi z lekko stopionej fety, a na koniec migdałami posypać, zeżreć póki mogdały się nie rozmiękną a brokuł całkiem ne wystygnie...

pycha :adore:
"Czemuż służy literatura, jeśli nie temu, aby kazać nam żyć pełną piersią, zmusić nas do picia z kielicha codzienności większymi haustami?" Henry Miller

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 30 lipca 2012, o 19:17

to któreś któregoś jest na pewno skutkiem ubocznym. Brzmią za podobnie żeby nie ;)
Twoja wersja też mi się bardzo podoba, ale bardziej na chłodniejszy dzień. Teraz to ciepłego się jakoś nie chce jeść.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 1643
Dołączył(a): 6 czerwca 2012, o 16:26
Lokalizacja: czytelnia
Ulubiona autorka/autor: Brockway/Schone/Long/Gabaldon

Post przez syntemeks » 30 lipca 2012, o 19:31

nie no toma być lekko ciepłe... można i na zimno, ale ja wolę brokuła świeżo ugotowanego, taki mi lepiej smakuje
"Czemuż służy literatura, jeśli nie temu, aby kazać nam żyć pełną piersią, zmusić nas do picia z kielicha codzienności większymi haustami?" Henry Miller

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 30 lipca 2012, o 19:36

ach w ten sposób. Wszystko kwestia gustu, ja wszelkie warzywa zjem i na ciepło i na zimno.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 30 lipca 2012, o 20:17

Ja nie znam żadnego z wymienionych sposobów i ziemniaków też nie :hahaha: Ale spróbuję przy najbliższej okazji i już sobie notuję. Brokuła wielbię miłością wielką i lubię go w zapiekankach :hyhy: Zjem z nim wszystko czy surowy czy gotowany także kalafior :adore:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 2461
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18
Lokalizacja: piernikowe miasto
Ulubiona autorka/autor: Garwood, Nora Roberts

Post przez ewajoanna23 » 31 lipca 2012, o 19:27

help, potrzebuję sprawdzonego przepisu na ogórki konserwowe :smile:

Avatar użytkownika
 
Posty: 2020
Dołączył(a): 29 lutego 2012, o 22:05
Lokalizacja: Tam gdzie mnie zawieje.
Ulubiona autorka/autor: Barbara Kwarc

Post przez bandit » 31 lipca 2012, o 21:36

Na ogórki były tu przepisy, ale kwaszone.

Dziś ogarniałem naleśniki. Na nowej patelni :P . Nie wiem w biedronce chyba 10zł robote robi okrutną, naleśniki nie przywierają i ogólnie gites. Już nie muszę smarować słoniną :hyhy:
Teraz będę naleśnikowym potworem :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 1643
Dołączył(a): 6 czerwca 2012, o 16:26
Lokalizacja: czytelnia
Ulubiona autorka/autor: Brockway/Schone/Long/Gabaldon

Post przez syntemeks » 31 lipca 2012, o 21:40

bandit... naleśnik jak ulał pasuje do Twojego wizerunku ;) na słodko czy na :hyhy: ogniście?
"Czemuż służy literatura, jeśli nie temu, aby kazać nam żyć pełną piersią, zmusić nas do picia z kielicha codzienności większymi haustami?" Henry Miller

Avatar użytkownika
 
Posty: 2020
Dołączył(a): 29 lutego 2012, o 22:05
Lokalizacja: Tam gdzie mnie zawieje.
Ulubiona autorka/autor: Barbara Kwarc

Post przez bandit » 31 lipca 2012, o 21:42

Najpierw słodko a poźniej ogniście. :cheer:

Avatar użytkownika
 
Posty: 59464
Dołączył(a): 8 stycznia 2012, o 17:55
Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 31 lipca 2012, o 21:45

Bandit, a wiesz że dobre są słodko pikantne? :P polecam z wiśniami i chilli :P
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Avatar użytkownika
 
Posty: 1217
Dołączył(a): 2 marca 2011, o 12:02

Post przez Katarzyna888 » 2 sierpnia 2012, o 19:23

A tak swoja droga kto nazwal,,ziele angielskie'' wlasnie tak? Bo w Anglii go nie znaja :mysli:
''Life was not perfect.
Except when it was.''Mary Balogh 'At last comes love'

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 2 sierpnia 2012, o 19:51

Ziele angielskie, wbrew temu, co sugeruje nazwa, nie pochodzi z Anglii, a z Ameryki Środkowej. Było ulubioną - obok wanilii - przyprawą Azteków. Pierwsze ziarenka ziela angielskiego przywieźli do Europy towarzysze Krzysztofa Kolumba. Angielska nazwa "allspice" oznaczająca przyprawę-wszystko, została ukuta przez Anglików, którzy myśleli, iż jest to połączenie kilku aromatycznych przypraw, takich jak cynamon, gałka muszkatołowa i goździki. Popularność tej przyprawy na Wyspach Brytyjskich sprawiła, iż Polacy nazwali ów owoc zielem angielskim.

jak zwykle Polacy zawinili :hyhy: :P
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 1217
Dołączył(a): 2 marca 2011, o 12:02

Post przez Katarzyna888 » 3 sierpnia 2012, o 01:48

Dzieki za wyjasnienie ^_^ Tyle, ze tu wcale nie jest popularna, bo jak pokazalam mojej sasiadce to nie wiedziala co to jest, a raczej zajmuje sie gotowanie i pieczeniem. A w Hiszpanii tez za bardzo nie uzywaja.
''Life was not perfect.
Except when it was.''Mary Balogh 'At last comes love'

Avatar użytkownika
 
Posty: 10852
Dołączył(a): 18 października 2011, o 17:09
Ulubiona autorka/autor: Dżuli Stefa Dżulja MeryDżoł Gejlen Maja Kristin...

Post przez tajemna » 7 sierpnia 2012, o 14:20

Dzisiaj mam dzień szperania w necie i to efekt poszukiwań o temacie kulinarnym:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnie wygląda obrzydliwie, prawda? :D A pomysł z makaronem i parówkami to fajna sprawa :)
"uderz w Garwood a Tajemna się odezwie"
Sol


"Cierpię na wrodzoną wadę dysfunkcji systemu motywacji."
Wilczyca Karolina Kaim

Avatar użytkownika
 
Posty: 1217
Dołączył(a): 2 marca 2011, o 12:02

Post przez Katarzyna888 » 7 sierpnia 2012, o 14:51

Ten makaron i parowki, jest swietny. Ja mam obrzydzenie do glizd i chyba bym takiej galaretki nie ruszyla, niemniej jednak pomysl dobry.
''Life was not perfect.
Except when it was.''Mary Balogh 'At last comes love'

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 7 sierpnia 2012, o 16:10

Na to pierwsze się natknęłam i zrobię mojemu w weekend :) A to drugie świetne, muszę pomyśleć może by i zrobić :hyhy: Jednak co do ostatniego to przyłączę się do Katarzyny, glizd nie tykam, może jakby to miało inny kolor :]

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 10852
Dołączył(a): 18 października 2011, o 17:09
Ulubiona autorka/autor: Dżuli Stefa Dżulja MeryDżoł Gejlen Maja Kristin...

Post przez tajemna » 7 sierpnia 2012, o 17:56

Można by spróbować z cytrynowym albo pomarańczowym :)
Co do parówek to się tak zastanawiam, jak to ma się do czasu gotowania makaronu a parówki...
Zwykle makaron trzeba trochę pogotować, a parówka jak dłużej się gotuje to puchnie i pęka :mysli:

Pierwsze bardzo apetyczne :)
"uderz w Garwood a Tajemna się odezwie"
Sol


"Cierpię na wrodzoną wadę dysfunkcji systemu motywacji."
Wilczyca Karolina Kaim

Avatar użytkownika
 
Posty: 27968
Dołączył(a): 22 lutego 2012, o 21:14
Lokalizacja: Warszawa
Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 7 sierpnia 2012, o 20:00

Nie wszystkie parówki :rotfl: Tylko te 'złej jakości' :) Ja spróbuję z biedronkowymi :hyhy:

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Avatar użytkownika
 
Posty: 10852
Dołączył(a): 18 października 2011, o 17:09
Ulubiona autorka/autor: Dżuli Stefa Dżulja MeryDżoł Gejlen Maja Kristin...

Post przez tajemna » 7 sierpnia 2012, o 20:02

Miałam różne parówki i każda po dłuższym gotowaniu tak się zachowywała. :bezradny:
Jak spróbujesz to daj znać jak wyszło :)
"uderz w Garwood a Tajemna się odezwie"
Sol


"Cierpię na wrodzoną wadę dysfunkcji systemu motywacji."
Wilczyca Karolina Kaim

Avatar użytkownika
 
Posty: 30771
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 7 sierpnia 2012, o 20:14

parówki można nakroić w cztery albo więcej części(nie do końca i z długości) i tak włożyć do gotowania.Wtedy wyjdą takie jakby ośmiorniczki.Jeśli chodzi o te galaretkowe glizdy to podobnie obrzydliwie wyglądają ciasteczka-palce
Obrazek
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości