Fringilla napisał(a):bo to walka o "czystość polszczyzny" jak ze wspomnianym brylantem
Z brylantem to walka o niemieszanie pojęć. Brylant jest nazwą szlifu, diament nazwą minerału.
aku napisał(a):"British Regency"/"Regency era" to nazwa stylu w architekturze? Ojacie, takie forum to potrafi pogłębić wiedzę
maddalena napisał(a):Wiedźma Ple Ple napisał(a):straszliwej Cartland ...
Z tym stwierdzeniem muszę się nie zgodzić, jakże to Cartland, która tworzy te młode i niewinne niczym lilie bohaterki może być straszna
Wiedźma Ple Ple napisał(a):maddalena napisał(a):Wiedźma Ple Ple napisał(a):straszliwej Cartland ...
Z tym stwierdzeniem muszę się nie zgodzić, jakże to Cartland, która tworzy te młode i niewinne niczym lilie bohaterki może być straszna
zaraz udowodnię
Janka napisał(a):Wiedźma Ple Ple napisał(a):podsumowując regencję, nie Cartland, diamentu z brylantem nie bełtać, specjalnego z wyjątkowym nie kiełbasić i tu i ówdzie dać mądry przypis poszerzający wiedzę gołąbkom czytającym romanse
Amen.
Wiedźma Ple Ple napisał(a):
podsumowując regencję, nie Cartland, diamentu z brylantem nie bełtać, specjalnego z wyjątkowym nie kiełbasić i tu i ówdzie dać mądry przypis poszerzający wiedzę gołąbkom czytającym romanse
Wiedźma Ple Ple napisał(a):Kiedyś wpadło mi w ręce tłumaczenie Scholi z Ambera z wczesnych lat 90-tych. ... ona właśnie tak podeszła do czytelniczki, miała dostać wszystkie potencjalnie nieznane kulturowo dane. Np. kto to był Clark Kent
aku napisał(a):Mnie wystarczyła odrobina rozsądku, by ogarnąć, że angielskojęzyczny autor plus romans opisany jako regencyjny to bardzo konkretny okres - przy czym ja przywiązana jestem do kontekstu społeczno-kulturalnego, nie politycznego, dlatego dla mnie regencja to okres od końca XVIII po późne lata 30 XIX wieku.
aku napisał(a):Spodziewam się, że większość czytelniczek romansów ma równie proste podejście.
aku napisał(a):romans opisany jako regencyjny
aku napisał(a):Zresztą jak "historia" brylantowo-diamentowa.
aku napisał(a):Reszty, jeśli pozwolisz, nie skomentuję.
Powrót do Czytamy i rozmawiamy
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości