Teraz jest 21 listopada 2024, o 13:47

Wyznania i złote myśli książkoholiczek

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: T.A. White

Wyznania i złote myśli książkoholiczek

Post przez nana_rlbi » 25 czerwca 2012, o 22:03

Wyznania i (złote) myśli książkoholików....

W tym temacie piszemy zasłyszane, wyczytane lub wynalezione np. w internecie, książkach, prasie sentencje, cytaty lub wyznania ludzi lubiących czytać książki i samo czytanie. Jeśli jest znany podajemy również autora/autorkę takowych złotych myśli. Tekst piszemy pogrubioną czcionką, autora kursywą a komentarze lub uwagi normalną. Mile widziane teksty w języku rodzimym jak i zagraniczne. ^_^

I love Books.
I love that moment when
you open one and sink into it,
you can escape from the world,
into a story that's way more interesting than
yours will every be.

Elizabeth Scott

Behind every Good Woman
is a comfortable chair and a brand new book.

~*~

Ulubiona autorka/autor: Dżuli Stefa Dżulja MeryDżoł Gejlen Maja Kristin...

Post przez tajemna » 25 czerwca 2012, o 22:13

Bardzo fajny temat. :)

Książki są bramą, przez którą wychodzisz na ulicę, mówiła Patricia. Dzięki nim uczysz się, mądrzejesz, podróżujesz, marzysz, wyobrażasz sobie, przeżywasz losy innych, swoje życie mnożysz razy tysiąc. Ciekawe, czy ktoś da ci więcej za tak niewiele. Pomagają też odpędzić różne złe rzeczy - samotność, upiory i tym podobne gówna. Czasem się zastanawiam, jak możecie znieść to wszystko wy, które nie czytacie.

Arturo Pérez-Reverte (z książki Królowa Południa)

Książka jest niczym ogród, który można włożyć do kieszeni.

chińskie przysłowie

Jeśli przy zderzeniu się książki i głowy powstaje pusty dźwięk, czy jest to zawsze winą książki?

Georg Lichtenberg
"uderz w Garwood a Tajemna się odezwie"
Sol

"Cierpię na wrodzoną wadę dysfunkcji systemu motywacji."
Wilczyca Karolina Kaim

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 25 czerwca 2012, o 23:01

Coś dla mnie.
Moje ulubione:

Książki są lustrem: widzisz w nich tylko to, co już masz w sobie.

Carlos Ruiz Zafón — Cień wiatru

Kto czyta książki, żyje podwójnie.

Umberto Eco

His­to­rie nig­dy nie mają końca, cho­ciaż książki nam to su­gerują. One nie kończą się na os­tatniej stro­nie ani nie zaczy­nają na pierwszej.

Cornelia Funke

A każda książka, jak każdy człowiek, jest czymś wyjątko­wym, jest je­dyną his­to­rią i całym od­dziel­nym światem.

Arturo Pérez-Reverte

Czy­tanie książek to naj­piękniej­sza za­bawa, jaką so­bie ludzkość wymyśliła.

Wisława Szymborska
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez Agrest » 25 czerwca 2012, o 23:03

We are never allowed to forget that some books are badly written; we should remember that sometimes they're badly read, too.

Nick Hornby (The Polysyllabic Spree: A Hilarious and True Account of One Man's Struggle With the Monthly Tide of the Books He's Bought and the Books He's Been Meaning to Read)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez nana_rlbi » 25 czerwca 2012, o 23:25

dokładnie oddają moje uczucia odnośnie książek i ich zakupu ^_^ , wyznania z blogu Bookfession:

522. There are certain book
I read over and over again, at least
one a year. I know exactly what's going
to happen, but I still
get so excited waiting
for it to happen.

~*~

898. No matter how much
money I have, no matter
how many times I tell
myself I can't afford
something, the moment
I'm standing in front of
a bookshelf I find the
money for one book...
or maybe three.

~*~

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 25 czerwca 2012, o 23:48

Łatwiej niektórym książkę napisać, niż drugim ją przeczytać. :hyhy: :hyhy: :hyhy:
A.Żółkowski

Kiedy przeczytam nową książkę, to tak jakbym znalazł nowego przyjaciela, a gdy przeczytam książkę, którą już czytałem - to tak jakbym spotkał się ze starym przyjacielem
przysłowie chińskie

Kiedy się człowiek czymś in­te­resu­je, to książki przychodzą do niego. Książka po­leca książkę. Tyl­ko, że zaw­sze ma się większe am­bicje niż rezultaty.
Zbigniew Herbert

Te­lewiz­ja ma na mnie wpływ edu­kacyj­ny. Gdy ktoś włącza te­lewi­zor, wychodzę do dru­giego po­koju i czy­tam dobrą książkę.
"Groucho" Marx

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 26 czerwca 2012, o 15:48

Książka to przyjaciel, który nigdy nie zdradzi.
J.V. des Barreaux

Książka i możliwość czytania, to jeden z największych cudów ludzkiej cywilizacji.
M. Dąbrowska

Książka jest przyjacielem, który nigdy nie oszukuje.
T. Bernard

Bardzo wiele książek należy przeczytać po to, aby sobie uświadomić,jak mało się wie.
M.Gogol

Prawdziwi miłośnicy książek czytają je przez całe życie, ale czytają coraz inaczej.
L.Marszałek

Najlepszym uniwersytetem w dzisiejszych czasach jest księgozbiór.
T.Carlye

Nie ma książki tak złej żeby nie przyniosła jakiego pożytku
Pliniusz Młodszy

Dom, w którym jest książka, jest przybytkiem słońca,a dom, w którym jej nie ma - to czarny kryminał.
K.Makuszyński

Książka jest klapą do wentylacji umysłu.
S.Wróblewski

Są książki, które się czyta. Są książki, które się pochłania.
Są książki, które pochłaniają czytającego.

M.Pruszkowska

Cóż może być bardziej cennego od codziennych spotkań z mądrymi książkami.
L.Tołstoj

Wszystkie książki mówią.
J.Parandowski

Cóż może być bardziej cennego od codziennych spotkań z mądrymi książkami.
L.Tołstoj

Powiedz mi, jakie książki masz w domu, a powiem ci kim jesteś.
J.Iwaszkiewicz

"Ludzie mówią, że życie to jest to, ale ja wolę sobie poczytać"
Cycero
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez nana_rlbi » 28 czerwca 2012, o 21:48

21. I'll buy a book
and come home
to find I already
own it.

~*~
mnie również się zdarzyło :P

44. Finding out that
someone loves the
same book as you?

Hello, instant
new best friend.

~*~

:rotfl:

Post przez tajemna » 23 lipca 2012, o 14:31

Książkę tak prędko można napisać, tak tanio kupić, a tak wiele dobrego lub złego potrafi zrobić.
Victor Hugo

Życie bez czytania jest niebezpieczne; trzeba się zadowolić samym życiem, a to niesie ze sobą pewne ryzyko.
Michel Houellebecq, "Platforma"

Pokój bez książek jest jak ciało bez duszy.
Cyceron

Wszędzie szukałem spokoju i nigdzie nie znalazłem, jak tylko w kąciku z książką.
Umberto Eco
Sol

Wilczyca Karolina Kaim

Post przez LiaMort » 3 września 2012, o 20:54

rzuciło mi się w oczy dzisiaj.:)

Czytelnik żyje tysiącem żyć zanim umrze. Ten zaś, kto nie czyta – tylko jednym.
George R. R. Martin

Ja sobie poczytam, bo życie jest krótkie.
Carlos Ruiz Zafón - Gra anioła
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez tajemna » 19 października 2012, o 20:08

„Zauważyłaś, że książka po kilkakrotnym przeczytaniu staje się o wiele grubsza, niż była? [...] Jakby za każdym razem coś zostawało między kartkami: uczucie, myśli, odgłosy, zapachy... A gdy po latach zaczynam ją kartkować, odnajdujemy w niej nas samych, młodszych, innych... Książka przechowuje nas jak zasuszony kwiat; odnajdujemy w niej siebie i jakby nie siebie.”

Cornelia Funke (z książki Atramentowa krew)
Sol

Wilczyca Karolina Kaim

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 26 października 2012, o 21:27

"I love books, by the way, way more than movies. Movies tell you what to think. A good book lets you choose a few thoughts for yourself. Movies show you the pink house. A good book tells you there's a pink house and lets you paint some of the finishing touches, maybe choose the roof style,park your own car out front. My imagination has always topped anything a movie could come up with."

*** "Darkfever" Karen Marie Moning***

Ta sama książka w wersji PL:

Tak na marginesie, kocham książki, i to bardziej niż filmy. Filmy mówią Wam, co macie myśleć. Dobra książka pozwala samodzielnie przemyśleć kilka rzeczy. Dobra książka mówi o tym, że jest sobie różowy domek i pozwala Wam domalować część szczegółów, może wybrać styl dachu i zaparkować przed wejściem własny samochód. Moja wyobraźnia zawsze wygrywała ze wszystkim, co mógł mi zaoferować film.

*** "Mroczne szaleństwo" Karen Marie Moning***

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez Nocny Anioł » 22 lutego 2013, o 11:28

"Są tu książki, które potrafią ugryźć!,książki, które czyhają na nasze życie!, żyjące, duszące i latające książki.”

Walter Moers, Miasto śniących książek

Tutaj życie i literatura zdawały sie jednością, wszystko krążyło wokół słowa drukowanego. To było moje miasto. To był mój dom.

Walter Moers, Miasto śniących książek
Obrazek
Nie jestem statystycznym Polakiem, lubię czytać książki

Post przez LiaMort » 11 kwietnia 2013, o 20:32

"Z książkami jest tak, jak z ludźmi: bardzo niewielu ma dla nas ogromne znaczenie. Reszta po prostu ginie w tłumie".
Voltaire

"Każdy, kto czyta, staje się dziwakiem. Czytanie daje wiedzę, a ponieważ wokół dominuje raczej ignorancja, wiedza oznacza dziwactwo".

José Carlos Somoza Klucz do otchłani

"Warto jest żyć, choćby dlatego, że gdybyśmy nie żyli, nie bylibyśmy w stanie czytać ani roić opowieści".
Mario Vargas Llosa
RM 

Post przez maddalena » 12 kwietnia 2013, o 07:42

Lia, świetne!!!!!!!! :padam:
Oto miłość. Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem, a okazuje się, że czekali na siebie całe życie. O'Cangaceiro

Post przez LiaMort » 6 czerwca 2013, o 16:31

"Książki to także świat, i to świat, który człowiek sobie wybiera, a nie na który przychodzi."
Wiesław Myśliwski Traktat o łuskaniu fasoli
RM 

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 24 czerwca 2013, o 11:47

"Dobra książa to rodzaj alkoholu - też idzie do głowy"
Magdalena Samozwaniec

''Książka to najlepszy przyjaciel człowieka, a biblioteka to świątynia jego myśli''
Marcus Tullius Cicero

"Kochajcie książki. One ułatwią Wam życie, po przyjacielsku pomogą zorientować się w pstrej i burzliwej gmatwaninie myśli, uczuć i zdarzeń. One nauczą Was szanować człowieka i samych siebie, one uskrzydlą rozum i serce uczuciem miłości dla świata, dla człowieka".
M. Gorki

"Są książki, które się czyta. Są książki, które się pochłania. Są książki, które pochłaniają czytającego".
M. Pruszkowska
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 15 sierpnia 2013, o 12:15

''Nie trzeba wielkich mieć bibliotek, by przyjacielem książki zostać.''
(H.Łochocka)

''Książka jest przyjacielem samotnika, a biblioteka schronieniem bezdomnego”''
(Stefan Witwicki)

"Książki- to najlepsza żywność, jaką znalazłem w tej ludzkiej podróży"
(Michel Montaigne)
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Różnie to bywa

Post przez Księżycowa Kawa » 28 sierpnia 2013, o 21:10

Książki są lekarstwem dla umysłu. (Demokryt)

Człowiek, który nie czyta dobrych książek, w niczym nie jest lepszy od tego, który w ogóle nie umie czytać. Mark Twain

Bestsellery to świetne urządzenie: wiadomo jakie książki kupować i nie trzeba ich czytać. Danny Kaye

I książki mają swoje losy. (przysłowie łacińskie)

Książka jest jak ogród noszony w kieszeni. (przysłowie chińskie, arabskie)

Kto nie kocha książki, umiera zhańbiony. (przysłowie francuskie)

Książka nierozdzielny towarzysz, przyjaciel bez interesu, domownik bez naprzykrzania. (Ignacy Krasicki)

Książka i możliwość czytania - to największy z cudów cywilizacji. (Maria Dąbrowska)
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

"If you want it enough, you can always get a second chance." MM
*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*
Zamienię sen na czytanie.

Post przez LiaMort » 30 grudnia 2013, o 13:33

W książkach jest coś szczególnego. Książki przenikają nas do głębi(...) A żadna nie przychodzi samotnie, ale wprowadza imiona innych i jedna każe łaknąć drugiej.
Francesco Petrarka

Są książki, które zmieniają sposób patrzenia na świat, po ich przeczytaniu chce się umrzeć albo żyć inaczej. Jeśli chce się coś zrozumieć, trzeba pytać o to ludzi albo książki. Książki też są ludźmi. Mogą pomóc jak ludzie i jak ludzie kłamią
Rubén David González Gallego
RM 

Post przez Księżycowa Kawa » 12 stycznia 2014, o 23:50

Dom, w którym jest książka, jest przybytkiem słońca, a dom, w którym jej nie ma – to czarny kryminał.
Kornel Makuszyński

I jeszcze to:
Księgi wieczne i święte, to coś innego. One tworzą morze, w którym można pływać przez całe życie i nigdy nie dotrzeć do żadnej wyspy zrozumienia.
Isaac Bahevis Singer
Nie ma dobrych książek dla głupca, możliwe, że nie ma złych dla człowieka rozumu.
Denis Diderot

*
“I might be accused of social maladjustment,” said Daniel. “But not a psychopath. Please. Give me some credit.” MM
*

Post przez Księżycowa Kawa » 30 maja 2014, o 22:55

Denis Diderot
Denis Diderot

*
*

Ulubiona autorka/autor: nie sposób wymienić wszystkich ;)

Post przez Kasiag » 31 maja 2014, o 18:28

Czy znacie to uczucie, kiedy zaczynacie czytać nową książkę, nim zdążyły ustać drgania membrany wywołane przez poprzednią? Odkładacie tę poprzednią, lecz jej myśli i wątki - nawet postaci - przyczepiły się do włókien waszego ubrania i kiedy otwieracie nową, one są jeszcze z wami.

Zawsze czytałam książki; czytałam w każdym okresie mojego życia i nigdy nie było takiej chwili, kiedy czytanie nie było moja największą radością. Nie mogę jednak udawać, że książki w dorosłym życiu odcisnęły się równie mocno w mojej duszy jak lektury dziecięce. Wciąż wierze w opowieści. I wciąż, pogrążona w dobrej książce, zapominam o bożym świecie. Ale to już nie jest to samo. Książki są dla mnie niewątpliwie najważniejsze; nie umiem jednak zapomnieć, że był czas, kiedy były czymś jeszcze zwyczajniejszym i istotniejszym. Gdy byłam dzieckiem, książki były wszystkim.

Kiedy bierze się do rąk książkę nowego autora, którego nigdy przedtem się nie czytało, zawsze ma się nadzieję na coś szczególnego.

(...) antykwariat jest prawdziwym sercem wszystkiego. To azyl dla książek, bezpieczna przystań tych wszystkich tomów, które ongiś z taką miłością napisano, a których teraz najwyraźniej nikt już nie chce. I miejsce do czytania.

Diane Settefrield, Trzynasta opowieść
Całe życie jest jak oglądanie migawki, pomyślał. Tylko zawsze wygląda tak, jakby człowiek przyszedł o dziesięć minut spóźniony i nikt nie chce mu opowiedzieć, o co chodzi, więc musi sam się wszystkiego domyślać. I nigdy, ale to nigdy nie zdarza się okazja, żeby zostać na drugi pokaz.
Ruchome obrazki Terry Pratchett

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 12 września 2014, o 11:52

"Yes, I read. And yes, I do it a lot. And yes, I did it before you because life can suck and living in a fantasy world is a lot more fun than living in the real world sometimes."

"Breathe" Kristen Ashley

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez LiaMort » 25 września 2014, o 15:25

Książki są jak okręty myśli żeglujące po oceanach czasu, troskliwie niosące swój drogocenny ładunek z pokolenia w pokolenie.
Francis Bacon
RM 

Następna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy