Teraz jest 22 listopada 2024, o 17:52

Sprzęty domowe (stacjonarne, laptopy, telefony, czytniki, etc.,)

Zdrowie, pielęgnacja, edukacja, zakupy, podróże

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 18 czerwca 2012, o 10:31

Ja mam taki stacjonarny z wyświetlaczem temperatury komputera. Tuż po włączeniu w lecie pokazuje zazwyczaj 32 stopnie Celsiusza. Potem rośnie. Jak urośnie za dużo to się sam wyłącza. Normalne to jest?
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 18 czerwca 2012, o 10:35

Jak się wyłącza to znaczy, że musisz przeczyścić wiatraki. Wyłącza się, by chronić podzespoły przed spaleniem; każda część ma ustaloną przez producenta maksymalną temperaturę.
Jeżeli ci się wyłącza od czasu do czasu - jest do czyszczenia.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Kawka » 18 czerwca 2012, o 10:42

Ahaa. Dzięki za info. Trzeba będzie go przeczyścić.

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 18 czerwca 2012, o 11:23

Kawko to dobrze, że masz taki pomiar temperatury, ja właśnie zamierza kupić Pc z takim 'bajerem', bo bardzo dużo osób mówi, że to fajna sprawa :wink: Przede wszystkim nie spalił się im odkąd takowy posiadają. :D

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Lilia ❀ » 18 czerwca 2012, o 14:51

Wystarczy mieć włączony darmowy program Speedfan; odczytuje temperatury z czujników, które są na podzespołach. Od razu widać, czy komputer grzeje się czy nie.

Post przez Lilia ❀ » 20 czerwca 2012, o 15:50

Dla tych, co jeszcze nie zauważyły, ale mogą mieć problemy.
Kilka dni temu wyszedł nowy Flash Player, dzięki któremu między innymi możemy oglądać filmiki na Youtube czy grać w gierki przeglądarkowe. Niestety po aktualizacji tej wersji można mieć poważne problemy z działaniem przeglądarki (może nawet wyłączać myszkę). Naczytałam się ciekawych problemów ludzi z działaniem komputerów, szukając starszej wersji Flasha. Co ciekawe nie znalazłam!!
Na jednej ze stron z programami znalazłam rozwiązanie problemów. Banalnie proste, a Adobe zawalił na całego. Otóż:
  1. Sprawdź, czy masz aktualną wersję przeglądarki.
    Ja nie miałam. Okazało się, że w nocy wyszedł Firefox 13. Z tą wersją Flash działa bez problemów. Z wersją 12 są cyrki. Brawa dla Adobe :evil:
  2. Sprawdź, czy masz aktualny Flash (sam powinien się ściągnąć, ale...)
  3. Najważniejsze! Po aktualizacji przeglądarki i Flasha wyczyść ciasteczka i pamięć podręczną (Firefox => Historia => Wyczyść historię przeglądania <wystarczy z dzisiejszego dnia>)
    Trzeba wyczyścić, bo nadal będą problemy.

Post przez Duzzz » 20 czerwca 2012, o 16:05

Dzięki za info :padam:

Ja jakiś czas temu zamieniłam Mozillę Firefox na Google Chrome. Będę obserwować co się dzieje, ale jak na razie wszystko u mnie działa :] Więc może to od przeglądarki zależy.

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Lilia ❀ » 20 czerwca 2012, o 16:13

Podobno z Chrome i IE to samo się dzieje (ja mam Chrome i Foxa - nie działał). Widać Adobe zrobił nowego Flasha tylko pod najnowsze wersje przeglądarek.

Post przez Duzzz » 20 czerwca 2012, o 16:16

Ehh oni to jak już coś wprowadzają to zawsze jest tyle problemów :zalamka:

Ulubiona autorka/autor: Barbara Kwarc

Post przez bandit » 20 czerwca 2012, o 17:25

Z tymi temperaturami nie ma się co stresować. Komputery mają wbudowane zabezpieczenia termiczne tj temperatura proc mostków grafiki etc. Najwyżej się nie uruchomi, bądź będzie funkcjonował nieprawidłowo tj. zwis, bluescreen, artefakty itp. Spalić się nie spali na pewno. :rotfl:

Co do odkurzania komputera, najlepiej robić to kompresorem, albo powietrzem z puszki.

Końcówka odkurzacza z reguły jest naelektryzowana i wystarczy przeskok iskry na np. układ scalony i pozamiatane :rotfl:.

Co do Flash player'a mam Liska 13.0.1 i Yt mi śmiga należycie i flashplayer aktualny również...

Odnośnie 'pikania komputera' to każde piknięcie coś oznacza szczegóły tutaj :
http://forum.pccentre.pl/topic/152684-poradnik-bledy-i-sygnaly-bios-u/

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 20 czerwca 2012, o 20:15

dlatego mi ostatnio Mozilla szwankowała. :zalamka:
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Ulubiona autorka/autor: Anne Bishop

Post przez Tsuki » 20 czerwca 2012, o 20:56

A mi, o dziwo, jakoś przestała... Wcześniej miałam problemy, ale skąd sama mi się postanowiła zaktualizować do 13 nie mam problemów. ;)
Aby poznać wartość jednego roku, zapytaj studentów, którzy oblali egzamin wstępny.
Aby poznać wartość jednego miesiąca, zapytaj matki, która urodziła wcześniaka.
Aby poznać wartość jednego tygodnia, zapytaj wydawcę tygodnika.
Aby poznać wartość jednej godziny, zapytaj zakochanych, którzy czekają na to, aby się zobaczyć.
Aby poznać wartość jednej minuty, zapytaj ludzi, którzy przegapili swoją stację jadąc pociągiem.
Aby poznać wartość jednej sekundy, zapytaj kogoś, komu udało się uniknąć wypadku.
Aby poznać wartość jednej milisekundy, zapytaj kogoś, kto podczas Igrzysk Olimpijskich zdobył srebrny medal.
Wskazówki zegara będą wciąż odmierzać czas, dlatego też ceń każdą chwilę.
I traktuj dzień dzisiejszy jak największy dar, który został Ci ofiarowany.

"Yuuki"

Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Kawka » 21 czerwca 2012, o 00:53

A ja w ogóle nie wiem o czym piszecie. Przydałby się słownik. :hyhy:

Post przez AnnMM » 21 czerwca 2012, o 21:58

Bandit, wystarczy mieć wyłączony laptop. Tak jak z czyszczeniem telewizora... pod żadnym pozorem nie wolno go czyścić, gdy jest włączony ;\

Ulubiona autorka/autor: Barbara Kwarc

Post przez bandit » 21 czerwca 2012, o 22:13

Nie wystarczy. Uwierz mi ;)

Post przez Kawka » 22 czerwca 2012, o 00:23

Trzeba to mi było powiedzieć, zanim się mi do kompa szwagier dobrał. Z tego co pamiętam, właśnie odkurzacza używał. :zalamka: W oóel ja się boję jak siostra przyjeżdża i szybko kopiuję wszystkie ważne dane. Oboje ze szwagrem wyczyniają mi takie rzeczy z kompem, że zastanawiam się czy przetrwa kolejną wizytę. Nawet o zdanie nie zapytają. :evil:

Post przez gmosia » 22 czerwca 2012, o 01:50

znam odrobinę ten ból... przychodzę sobie z pracy, włączam laptopa, a tam jakieś bearshare albo fifa zainstalowane :roll:
ja to jak używałam siostry kompa, bo na moim nie miałam internetu, to tylko i wyłącznie do ogladania dram, a jeśli już coś zapisywałam, to pliki tekstowe, od razu kopiowałam i do kosza. ale niektórzy to sie wcale nie szczypią :?
Obrazek Obrazek

Post przez Kawka » 22 czerwca 2012, o 09:55

Wiesz, siostra jeszcze nic mi nie skasowała ważnego, ale zdarza się, że mi coś poprzestawia i się potem mozolę, zanim dojdę jak to ustawić z powrotem po mojemu. :P

Ulubiona autorka/autor: Anne Bishop

Post przez Tsuki » 22 czerwca 2012, o 18:24

Ja zawsze jak jeździłam na wakacje do domu i korzystałam z siostry komputera zakładałam sobie swój folder i wszystko w nim zapisywałam, żeby jej nie przestawiać w plikach, bo przyznaję, że mam manie układania wszystkiego po swojemu i czasami nawet tego nie kontroluję. :embarrassed: Oczywiście za jej pozwoleniem. :D
Aby poznać wartość jednego roku, zapytaj studentów, którzy oblali egzamin wstępny.
Aby poznać wartość jednego miesiąca, zapytaj matki, która urodziła wcześniaka.
Aby poznać wartość jednego tygodnia, zapytaj wydawcę tygodnika.
Aby poznać wartość jednej godziny, zapytaj zakochanych, którzy czekają na to, aby się zobaczyć.
Aby poznać wartość jednej minuty, zapytaj ludzi, którzy przegapili swoją stację jadąc pociągiem.
Aby poznać wartość jednej sekundy, zapytaj kogoś, komu udało się uniknąć wypadku.
Aby poznać wartość jednej milisekundy, zapytaj kogoś, kto podczas Igrzysk Olimpijskich zdobył srebrny medal.
Wskazówki zegara będą wciąż odmierzać czas, dlatego też ceń każdą chwilę.
I traktuj dzień dzisiejszy jak największy dar, który został Ci ofiarowany.

"Yuuki"

Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez aralk » 10 lipca 2012, o 19:43

Dziewczyny i chłopaku :)
Znacie Samsunga Wave 3? Mocno mam się przed nim bronić?
Nigdy nie miałam nic Samsunga i sama nie wiem :niepewny:

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 10 lipca 2012, o 19:46

Ja mam Wave 533, nie wiem jak się ma jeden do drugiego... Ale to mój drugi Samsung i z obu jestem zadowolona.
Moja siostra ma Samsunga Galaxy Gio i jest bardzo zadowolona.
Z moim Wavem to taki minus jest, że on działa na Badzie, czyli samsungowym systemie operacyjnym, a nie jest on rewelacyjny - czasem powoli chodzi i wielu opcji nie ma, które mógłby mieć. I niewiele pamięci ma wbudowanej - całe szczęście są karty pamięci ;)
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez aralk » 10 lipca 2012, o 20:15

Dzięki, Jadziu :) To już jakaś informacja. Trzymałam go dzisiaj i wydaje mi się poręczny, choć jak dla mnie jest deczko duży, ale pewnie to kwestia przyzwyczajenia. Najbardziej przeszkadza mi aparat - ma tylko 5 megapikseli, mój stary, a ma już kilka ładnych lat ma 8. A ja jednak robię sporo zdjęć :mysli:

Ulubiona autorka/autor: Dżuli Stefa Dżulja MeryDżoł Gejlen Maja Kristin...

Post przez tajemna » 10 lipca 2012, o 20:25

Ja z Samsunga miałam Avilę i byłam zadowolona, niestety zepsuła się ta płytka dotykowa, koszt naprawy to podobno 50zł, nie dotarłam jeszcze do serwisu bo mam inny. Awaria nastąpiła oczywiście niecały miesiąc po gwarancji. :]
Jednak jeśli o firmę chodzi to jestem bardzo na TAK, mają dobre rzeczy, miałam TV i teraz mam laptopa Samsunga i to naprawdę porządny sprzęt.
Komórka ma menu proste, takie "na czuja", nie lubię domyślać się, gdzie coś mogłoby być w telefonie i szukać a w Samsungach tego nie trzeba, bardzo intuicyjnie.
Oczywiście wszystko zależy czego szukasz, ja telefon mam do dzwonienia i smsów, ewentualnie czasem jakieś zdjęcie pstryknę. No i czytanie ebooków, więc dla mnie najważniejszy jak największy ekran. ;)
"uderz w Garwood a Tajemna się odezwie"
Sol

"Cierpię na wrodzoną wadę dysfunkcji systemu motywacji."
Wilczyca Karolina Kaim

Post przez maddalena » 10 lipca 2012, o 20:29

Dokładnie, samsungi są proste w obsłudze.
Nie wiem jak ten mode,l ale inne są ok.
Oto miłość. Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem, a okazuje się, że czekali na siebie całe życie. O'Cangaceiro

Post przez aralk » 10 lipca 2012, o 20:43

Super, dziewczyny :)
Nie będę się wzbraniać za bardzo w takim wypadku :) Zdecydowanie na plus w moim przypadku jest fakt, że obudowa jest jakoś szczególnie wzmocniona, a i ponoć ciężko ją zarysować :evillaugh:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kącik Porad Wszelakich