Teraz jest 25 listopada 2024, o 08:16

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
 

Post przez Gość » 13 września 2007, o 16:46

Dawajcie zdjęcia tych słodkości! Już się zrobiłam głodna. Na szczęscie niektóre przepisy przydadzą mi się do mieszkania. Jakbym się nudziła na studiach Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 13 września 2007, o 17:18

na studiach to ty masz studiowac a nie sie nudzic Obrazek ewentualnie na imprezy chodzic, a nie ludzi otruwac swoim gotowaniem Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13119
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 15 września 2007, o 01:07

<span style="font-weight: bold">TRUSKAWKI Z KREMEM Z MASCARPONE</span>



Składniki

250 g truskawek

1/2 opakowania biszkoptów

0,5 kg mascarpone

100 g cukru pudru

3 - 4 żółtka

1 szklanka kremówki

słodkie sherry



Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem na biały kogel-mogel. Stopniowo dodać mascarpone, delikatnie miksując. Ze schłodzonej kremówki ubić bitą śmietanę. Truskawki pokroić w cząstki. Biszkopty skropić sherry. Układać naprzemiennie biszkopty, krem i truskawki, na wierzchu ułożyć czapę bitej śmietany. Podawać schłodzone. Krem z mascarpone, żółtek i cukru można wykorzystać do napełnienia kruchych babeczek z truskawkami. Jeżeli obawiacie się jedzenia surowych żółtek można przygotować krem alternatywny mieszając mascarpone z rozpuszczoną białą czekoladą.



<span style="font-weight: bold">CZEKOLADOWE TIRAMISU</span>



Składniki

4 łyżki kawy rozpuszczalnej

3 żółtka

&frac12; szklanki wody

szklanka cukru

250g serka mascarpone

szklanka śmietany 36%

opakowanie biszkoptów

&frac12; szklanki brandy

4 łyżki kakao Gellwe

100g ciemnej czekolady



Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mascarpone i dalej ubijać. Ubić śmietanę i dodać do żółtek, cukru i serka mascarpone. Brendy dodać do kawy rozpuszczonej w syropie cukrowym. W kawie na 1 sekundę zanurzyć herbatniki lub biszkopty i układać na dnie szklanek. Przykryć kremem przygotowanym ze śmietany, żółtek, cukru, mascarpone i białek. W mikrofalówce rozpuścić czekoladę i z niej zrobić kolejną warstwę. Operację powtórzyć – krem + czekolada. Umieścić w lodówce na 5 godzin.

Przed podaniem oprószyć kakaem.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13119
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 15 września 2007, o 01:38

<span style="font-weight: bold">Ciasto z rozpuszczonej czekolady, już troche nadjedzone</span> :lol:



do oryginalnego przepisu dodalam stluczone orzechy wloskie

a oto przepis:

- 17 dag czekolady deserowej

- 17 dag masła

- 15 dag cukru

- 4 jajka

- 15 dag mąki

- masło i kakao do formy

Polewa czekoladowa:

- 5 łyżek drobnego cukru lub cukru pudru

- 1.3 tabliczki (13 dag) rozpuszczonej czekolady deserowej

- 5 dag masła

- 75 ml mleka (2-proc.)

Przygotuj ciasto: czekoladę połam na kawałeczki i stop w kąpieli wodnej. Odstaw, aby przestygła. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Powoli, nie przerywając mieszania, dodawaj płynną czekoladę i żółtka. Połącz z przesianą mąką i ubitymi na sztywno białkami. Prostokątną formę wyłóż pergaminem, posmaruj masłem i posyp cienką warstwą kakao (nadmiar kakao strząśnij). Przygotowaną formę napełnij ciastem, piecz 35 minut w temp. 180°C. Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w nie patyczek jest suchy po wyjęciu. Wtedy wyjmij je z piekarnika, usuń pergamin. Ostudzony placek okrój nożem i wyjmij z formy. Zrób polewę: utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewaj stopioną czekoladę i mleko, nie przerywając przy tym mieszania. Polewą pokryj ciasto. Krój na porcje, gdy polewa zastygnie.



Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13119
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 15 września 2007, o 01:48

<span style="font-weight: bold">Super łatwe ciasto </span>



4 jaja

1 szklanka cukru

0,5 szklanki oleju

1,5 szklanki mąki luksusowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

zapach

owoce, ja dalam maliny



Zmiksować całe jaja z cukrem, dodać olej i miksować, a na koniec mąkę z proszkiem i zapach i oczywiście to wszystko razem zmiksować.

Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Wylać ciasto na blachę, poukładać owoce najpierw obtoczone w mące i upiec (ok. 1 h 160-170 stopni).



Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 2594
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post przez Jane » 15 września 2007, o 16:17

Jakie pyszności!!! Chyba wypróbuje to ciasto superł łatwe

Avatar użytkownika
 
Posty: 28669
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: i keep moving to be stable
Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 18 września 2007, o 18:33

Do Specjalistek od Tiramisu:

- mój przepis jest najbliższy Kuroniowemu,

ale: dodaję ciemny cukier - autentycznie inny smak (patent Mamy), a teraz szukam ludzi do porównania opinii.



Po drugie: tez mam salmonellową paranoję (z dzieciństwa) ale ubijam jajka na parze/lub żółtka na parze, do białek kropel parę z cytryny.

Ofiar dotąd nie było.



Po trzecie: jajka tylko od kur wolno chodzących (należę do ruchu "Wolność dla Pikusia").

Avatar użytkownika
 
Posty: 13119
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 19 września 2007, o 00:11

W niedzielę upiekłam pyszną szarlotkę z bezą i pochwalę się Wam, że była pyszna!!! Jak znajdę wolną chwilkę, to wklepię tu dokladny przepis.

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 19 września 2007, o 00:14

przepis wkleisz??!! ciasta bys nam wyslala, a nie przespis... ale niedobra jestes... oj niedobra... jeszcze nam tu smaka robisz na szarlotke... oj nieladnie nieladnie...

Avatar użytkownika
 
Posty: 13119
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 19 września 2007, o 00:32

Mogę upiec, nie ma sprawy. Tylko impezkę zorganizujcie. No to kiedy? I gdzie? :wink:

Avatar użytkownika
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Nettetal

Post przez Kamila W. » 19 września 2007, o 13:22

A widzialas ten power point na koncu tego lancuszka Boziu taki tylek to w zycie nie chcialabym miec :lol:

Avatar użytkownika
 
Posty: 13119
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 20 września 2007, o 20:21

Jesli oglądacie czasami program "Nigela gryzie" na TVN Style, to pewnie pamiętacie taki oto przepis na batoniki -



<span style="font-weight: bold">Batoniki bounty w cieście naleśnikowym</span>:



1 paczka mini batonów(mini marsy lub bounty)- to pewnie zw zalezności ile ma wyjść

1 filiżanka mleka, 1 filiżanka mąki, 1 jajo, olej (lub inny tłuszcz)



Batony dobrze schłodzic, ale nie zamrażać.

Mleko, mąkę, i jajko wymieszać na gęsto.

Batony zanurzac w cieście(całe) i smażyc w oleju( tak jak frytki).



Podobno pyszne, ale nie sprawdzałam.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13119
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 20 września 2007, o 20:24

<span style="font-weight: bold">KRUCHE CIASTO Z ORZECHAMI LASKOWYMI</span>



Składniki

15 dag miękkiego masła

7 dag cukru pudru

15 dag mąki pszennej

7 dag mąki ryżowej

9 dag orzechów laskowych

mus owocowy lub owoce



Przygotowanie

Ucieramy masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy wymieszane i przesiane mąki, oraz uprażone i zmielone orzechy laskowe. Wyrabiamy ciasto, wkładamy je do plastikowej torebki i schładzamy pół godziny w lodówce. Następnie rozwałkowujemy je na grubość pół centymetra i foremką wykrawamy krążki o średnicy około dziesięciu centymetrów. Ciasteczka pieczemy 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, a następnie przekładamy owocowym musem oraz całymi owocami i oprószamy cukrem pudrem.



&copy; Delia Smith

Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13119
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 21 września 2007, o 20:21

<span style="font-weight: bold">CYCKI MURZYNKI</span> :wink:



<span style="text-decoration: underline">Składniki</span>:

Ciasto:

9 białek

2/3 szkl cukru pudru

1 i 2/3 szkl wiórków kokosowych

1 i 1/4 szkl maku

5 żółtek



<span style="text-decoration: underline">Krem:</span>

300 g masła

1/3 szkl cukru pudru

2 budynie waniliowe (porcje na 3/4 l. mleka) lub 3 budynie waniliowe (porcje na 1/2 l. mleka)

1 litr mleka

4 żółtka



<span style="text-decoration: underline">Polewa: </span>

3 łyżki masła

1 szkl cukru pudru

5 łyżek kakao

1 i 1/3 szkl mleka



<span style="text-decoration: underline">Dodatki:</span>

1 i 1/2 paczki biszkoptów okrągłych

1 szkl wódki lub innego alkoholu

1/3 szkl wody

rodzynki lub kropelki czekoladowe



Ubić sztywną pianę z 9 białek, dodawać stopniowo 2/3 szklanki cukru pudru i ubijać dalej. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Piankę delikatnie wymieszać z wiórkami i makiem (nie mielonym i nie parzonym!). Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tarta lub kaszą manną. Wyłożyć ciasto. Piec przez ok. 20 min. Podczas pieczenia postępować jak z ciastem biszkoptowym. (piec w rozgrzanym piekarniku - 160C, po upieczeniu wyłączyć piecyk i zostawić ciasto na kilka minut w zamkniętym piekarniku; otworzyć drzwiczki i jeszcze chwilę poczekać.)

Ugotować budyń. Utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami i zmiksować z zimnym budyniem waniliowym.

Ugotować polewę z podanych składników. Gotować aż zgęstnieje.

Po wystudzeniu "spodu" ciasta, wyłożyć krem budyniowy i poukładać na nim okrągłe biszkopty (zamoczone w ponczu: 1 szklanka alkoholu, 1/3 szklanki wody, nie należy ich zbyt długo moczyć aby się nie rozpadły), na wierzchu każdego biszkopta umieścić po jednej rodzynce, zalać przestudzoną polewą czekoladową,. Trzymać w chłodnym miejscu.



Doskonały przepis na kolację we dwoje. :lol:

Avatar użytkownika
 
Posty: 13119
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 22 września 2007, o 00:56

<span style="font-weight: bold">POCAŁUNEK MURZYNA:</span> :wink:



1 szkl. mąki

1 szkl. cukru

1 szkl. śmietany

1 jajko

1 łyżeczka sody

1 łyżka octu

3 łyżki maku

2 łyżki kakao

bakalie( rodzynki, figi, orzechy, skórka pomarańczowa)



Krem:

3 jajka

1 szkl. cukru

1 kostka masła

1,5 łyżki mąki

1 szklanka mleka

aromat.



utrzeć jajko z cukrem, dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z sodą, ocet-wyrobić. Podzielić mniej więcej na 3 równe części. Do jednej dodać mak( ja daję suchy), do drugiej kakao do trzeciej bakalie posiekane drobno.

Upiec osobno trzy placki. Ja piekę w foremce 19x28 cm.

Na krem ubić jajka z cukrem, wsypać mąkę, zapach, dokładnie wymieszać. Wlewać cienką strużką wrzące mleko cały czas umieszając. Przestudzić. Utrzeć masło na puch dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Placki przełożyć kremem. Wierzch polewam polewą czekoladową i dekoruję bakaliami jak mazurek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 27 września 2007, o 14:41

CZEKOLADA TO WARZYWO..... I JEST ZDROWA





A widzialas ten power point na koncu tego lancuszka Boziu taki tylek to w zycie nie chcialabym miec :lol:[/quote]





nie, nie widziałam, ale co tam....jak się ma taki nastrój jak ja ostatnio to czekolada to ostatnia deska ratunku ;(

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 27 września 2007, o 21:36

jak znajde chwile czasu to podam wam przepis na szarlotke - jest pyyyyszana i wychodzi nawet takim niedojda kulinarnym, jak ja Obrazek <robilam 2 razy wiec wiem co mowie Obrazek>

Avatar użytkownika
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Nettetal

Post przez Kamila W. » 28 września 2007, o 14:29

Mam pytanie Obrazek Czy moze ktoras ma moze przepis na "faworki"? Ale taki przepis ze nawet osiol z zamknietymi oczami potrafil to zrobic oraz aby skladniki mozna bylo kupic w sklepie i jaka make do tego potrzeba (wiem ze w polsce jest ich chyba 5 tutaj niestety posiadaja dwie). A lazi to za mna juz od jakiegos czasu, a tutaj nie moge tego kupic :x a skolei jak tego w najblizszym czasie nie bede miala bede diabelnie zla a wtedy dostanie sie mojemu niewinnemu mezusiowi a tego nie chcemy prawda? :twisted: Z gory dziekuje Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 539
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Paulus » 30 września 2007, o 13:20

Faworki



Składniki:

20 dkg maki

1 lyzka cukru

1 lyzka oleju

2 cale jajka

3 lyzki smietany

1 lyzka octu

szczypta proszku do pieczenia



Maki tyly aby ciasto mialo konsystencje ciasta na pierogi, lecz nie powinno byc zbyt twarde, tyle zeby sie lekko walkowalo. Walkowac bardzo cienko, wykrawac paseczki (robic w nich dzuirki tak jaby przewlec) i piec na oliwie na wolnym ogniu.





Najprostszy przepis jaki znam, bo dla mojej kolezanki, ktora komoletnie sie na tym nie zna a nawet jej wyszlo Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 539
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Paulus » 30 września 2007, o 13:27

Wafel



Skladniki:

1 mleko slodzone w puszce

1 drzem truskawkowy (moze byc inny wedle uznania)

2 wafle





Mleko gotowac dwie godziny na srednim ogniu, nastepnie poczekac az troche wystydnie ale nie moze byc zimne.

Na wafle rozprowadzac na przemian drzem i mleko (ale nie zagruba warstwe).

Po skonczeniu spakowac do foli o podlozyc pod cos ciezkiego na dwa dni.

Avatar użytkownika
 
Posty: 1672
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Hebe » 30 września 2007, o 13:37

ja polecam mleko przed przełożeniem poczekać aż ostygnie i utrzeć z kostką masła. Ta wersja jest moim zdaniem nieco lepsza. I ja nie koniecznie przekładam dżemem.

Avatar użytkownika
 
Posty: 539
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Paulus » 30 września 2007, o 13:44

Ja robie z drzemem bo uwazam, ze bez drzemu jest troche za slodkie. To tez zalezy od tego kto co lubi.

Avatar użytkownika
 
Posty: 1569
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Nettetal

Post przez Kamila W. » 7 października 2007, o 00:54

Dziekuje a mam pytania jaka ta smietana ma byc slodka czy kwasna bo u mnie tylko takie sa (sauersahne i süßesahne) W najblizszych dniach wyprobuje Obrazek Jeszcze raz dzieki

Avatar użytkownika
 
Posty: 539
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Paulus » 7 października 2007, o 13:26

Ja uzywam kwasnej i zazwyczaj nie dodaje 3 lyzek tylko najwyzej 1. Troche zmieniam przepis :twisted:

Avatar użytkownika
 
Posty: 13119
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 18 października 2007, o 01:18

<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Ciasto z jabłkami i polewą chałwową</span></span>



1 kg jabłek

1 szkl i 4 łyżki cukru

250 g margaryny

220 g mąki tortowej

100 g wiorków kokosowych

8 jajek

1 op cukru waniliowego (16 g)

2 łyżeczki pr do pieczenia

2 łyżeczki kakao



Polewa:

200 g chałwy

2 czubate łyżki cukru

10 g masła

1 łyżka mleka



Jabłka obrać, zetrzeć i odcedzić sok.

Margarynę, żółtka i 180 g cukru utrzeć.

Wsypać mąkę z proszkiem, delikatnie połączyć. Dodać pianę z 4 białek, delikatnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej wsypać kakao.

Ciasto kakaowe wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę 24 x 39 cm.

Ubić pianę z pozostałych białek, dodać 7 łyżek cukru oraz wiórki, wymieszać.

Pianę wyłożyć na ciasta kakaowe, następnie odciśnięte jabłka wymieszane z cukrem waniliowym i przykryć ciastem białym.



Piec ok 50 min w 180 st.



Polać polewą.



Polewa:

Masło, mleko i cukier oraz pokruszoną chałwę gotować na jednolitą masę, ciągle mieszając.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość