Teraz jest 23 listopada 2024, o 18:02

Roślinne inspiracje i domowe ogródki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 13 maja 2012, o 16:25

No ja buszuję na jakieś wiszące, a potrzebuję ich z 8 doniczek. Nie koniecznie jeden rodzaj i nie koniecznie jeden kolor :) Tylko, że jak byłam na takim targu niedaleko ode mnie to chcieli 15 złoty za doniczkę, gdzieś 12, ale te to już były bardzo liche. Tak się zastanawiam czy w ogóle ich gdzieś nie wysadzić np na przyszły rok i samej wyhodować.

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Post przez Dorotka » 13 maja 2012, o 18:16

I ja posiałam już maciejkę. Póki co ładnie mi wschodzi, ale jeszcze nie cieszę się zbytnio, bo maciejka to kapryśna roślina i jak dotąd nigdy jeszcze nie udało mi się jej wyhodować na balkonie. Dwa lata temu M. mi ją zasuszył jak wyjechałam w lipcu na Mazury, a w zeszłym roku ulewa mi ją utopiła. :zalamka: No ale do trzech razy sztuka.
Moje bratki mają się świetnie, choć ciągle je przesadzam. Część już zresztą porozdawałam, bo teraz szykuję skrzynki na balkonie na letnie rośliny. Mam już pięć pelargonii i jedną białą bakopę, ale dokupię jeszcze ze trzy pelargonie w innym odcieniu różu i niebieską lobelię. Muszę też mieć lewkonie, bo pięknie pachną i lwie paszcze - w odcieniach złamanej bieli, różu i fioletu. No i oczywiście niedużą doniczkę z bazylią, majerankiem i rozmarynem.
Ale kuszą mnie też aksamitki. :mysli:

Zobaczcie jakie fajne i pomysłowe doniczki znalazłam:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 13 maja 2012, o 21:22

Fajne te doniczki Dorotko. Zwłaszcza kotek i piesek.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez Duzzz » 13 maja 2012, o 23:05

Mi też się bardzo podobają, może uda mi się namówić na takie cuda tatę :mysli: Ma do takich rzeczy smykałkę. Podłubie troszkę w garażu i różne cuda wychodzą :mysli:

Ehh.. Dorotko widzę, że szaleństwo kwiatowe Cię opanowało. Mnie chyba w tym roku też, tylko jak tego jest więcej to ja więcej muszę podlewać i tak z 30 minut się zrobiło już prawie 2h. Dobrze, że dziś deszczyk padał :rotfl: Krzewy mnie tylko coś martwia, bo zaczęły schnąć i to nie każdy rodzaj :mysli: Nie wiem co się z nimi dzieje, wujek jak się widziałam z nim mówił, że u niego też część zaczyna schnąć confused1

His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 13 maja 2012, o 23:10

u nas tez niektóre podsychają, chyba podmarzły w zimę :mysli:

My z mamą w sobotę obsadziłyśmy doniczki różnymi kolorami pelargonii, a teraz zapowiadają przymrozek w nocy :zalamka:

podoba mi się kotek od dorotki :adore:

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 14 maja 2012, o 11:42

a mi doniczki z twarzami
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 14 maja 2012, o 12:14

fajne te doniczki. ;)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez Dorotka » 18 maja 2012, o 23:04

Jeden z moich storczyków raczył wreszcie wypuścić nowy pęd. A miałam go właśnie ciepnąć do śmieci, bo liście mu się pomarszczyły i zaczęły wiednąć. Byłam więc pewna, że nic już z niego nie będzie, a tu proszę - niespodzianka. Wyniosłam go nawet na klatkę schodową i ustawiłam na oknie, bo szkoda mi było dla niego miejsca na domowym parapecie. Czyżby to go zmobilizowało? Bo te dwa, które przez cały czas mam w domu i dopieszczam ani myślą kwitnąć. :mysli:
A na balkonie mam już 11 pelargonii w różnych odcieniach różu i jedną białą. Teraz szukam ładnej i gęstej lobelii - niebieskiej oczywiście.

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 18 maja 2012, o 23:32

storczyki to dziwne rośliny. Im bardziej się o nie dba tym gorzej kwitną. Mama moja podlewa je odżywkami, gotowaną wodą, odwala jakieś rytuały z przelewaniem wystawaniem i innymi cudami. Kwiatów nie ma za to dorodne liście. Babcia podlewa wodą z kranu świeżą jeszcze wzburzoną, po czym nie wylewa wody z tej podwójnej doniczki tylko ona tam swoi aż zzielenieje lub wyparuje. I kwitną jak wściekłe.
U mnie stoją, podlewam jak mi się przypomni i kwitną umiarkowanie.

A poza tym nasza magnolia kwitnie na raty. Zaczęła koło świąt i rozwija sobie dwa, trzy kwiatki jednocześnie a kolejne jak poprzednie zwiędną. Dziwne.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez LiaMort » 19 maja 2012, o 08:58

u nas to storczyki podlewa się zwykłą wodą z kranu prawie codziennie i ta woda tam stoi dopóki jej nie wypiją i kwitną jak szalone. ;)
jak zrobię fotki to je pokaże. ;)
moja mama ostatnio dokupiła w biedronce dwa. ;D
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez Dorotka » 19 maja 2012, o 15:54

Ja chwilowo dałam sobie spokój z nowymi storczykami, bo mam dość ich kaprysów.

Post przez Duzzz » 20 maja 2012, o 10:57

Ja chwilowo nie mam żadnego :placze: Wszystkie 6, które miałam moja mama po moim wyjeździe uśmierciła :bezradny: Teraz już u siebie zaczęłam hodować róże chińskie :D Za storczyki zabiorę się za jakiś czas dopiero :rotfl:

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 20 maja 2012, o 15:20

Ok, zrobiłam to. Przesadziłam storczyka. Kupiłam specjalną ziemię i zrobiłam to po swojemu. We wtorek minie tydzień. Póki co nic się nie dzieje. Ale to chyba dobry znak.
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Post przez •Sol• » 20 maja 2012, o 15:24

na pewno przeżyje. Jakby miało mu się na zejście już by coś było widać. A teraz zacznij go olewać ;) im mniej się będziesz nim interesowała tym bardziej on będzie rósł. Podobno w środowisku naturalnym swoim to one jak chwasty rosną.
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Post przez Levanda » 20 maja 2012, o 15:27

Liczę na to :)

Dziewczyny od 25.05 w Netto można kupić piękne stojące kwietniki w dobrej cenie.

http://www.netto.pl/gazetka-flash.html?id=29

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 20 maja 2012, o 19:24

Fajne te kwietniki :mysli:

Lev dobrze, że się odważyłaś na przesadzenie. Korzenie miał w porządku?

Post przez Levanda » 20 maja 2012, o 20:01

Generalnie tak, ale było trochę całkiem uschniętych więc je obcięłam. Liczę, że odżyje i wypuści pęd, bo póki co mam same liście.

Post przez Dorotka » 20 maja 2012, o 22:15

Ależ pięknie pachną miniaturowe bratki, których mam całą skrzynkę na balkonie. Własnie podlewałam kwiaty na balkonie i nie mogłam się ich nawąchać. :wink:

Post przez Levanda » 30 maja 2012, o 09:22

Uprzejmie melduję, że 2 tygodnie po przesadzeniu mój storczyk nie tylko ma się dobrze, ale też wypuszcza nowy liść i coś z łodygi wychodzi - najpewniej kolejny korzeń powietrzny :haha:

Ulubiona autorka/autor: Barbara Kwarc

Post przez bandit » 30 maja 2012, o 10:07

W temacie kwietników :

Obrazek

Takie coś udało mi się stworzyć... Tzn ja wycinałem i kupowałem farbę a Tata malował :P :rotfl:

Post przez aralk » 30 maja 2012, o 10:08

bardzo fajnie to wyglada :)

Post przez Lorelei » 30 maja 2012, o 12:45

Bandit a nie chcesz jeszcze paru zrobić? :hyhy:

Post przez bandit » 30 maja 2012, o 15:59

Lore, tylu masz facetów w Avatarze ale im to ręce do pędzla przymarzły. :hahaha:

Jak chcesz to podrzucę instrukcję na PW. Zrobisz sobie sama takie coś :P

Post przez LiaMort » 30 maja 2012, o 16:07

b. fajne Bandit. :P
RM 

Post przez bandit » 30 maja 2012, o 16:23

A tak na poważnie, to mogę Ci takie zrobić, ale średnio Ci się to opłaci. Z powodu wysyłki.
Szukaj u siebie na miejscu. Cena to około 25-30zł za sztukę powinna być...

Łabędzie też są kapitalne, ale to już wymaga więcej pracy :P

http://1.bp.blogspot.com/-6eaXjUCnR4A/T ... C05210.JPG

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja