Teraz jest 21 listopada 2024, o 16:40

Camilla Läckberg

Ulubiona autorka/autor: Ilona Andrews

Camilla Läckberg

Post przez •Sol• » 15 maja 2012, o 17:42

Camilla Läckberg

Obrazek

O Autorce

Camilla Läckberg, właśc. Jean Edith Läckberg (ur. 30 sierpnia 1974 w Fjällbace) – szwedzka autorka powieści kryminalnych, z wykształcenia ekonomistka.

Urodziła się i dorastała w miasteczku Fjällbacka, położonym na zachodnim wybrzeżu Szwecji, niegdyś osadzie rybackiej, obecnie miejscowości turystyczno-urlopowej. Choć już jako dziewczynka zajmowała się pisaniem opowiadań "kryminalnych", nie podjęła jednak studiów w dziedzinie nauk humanistycznych. Została absolwentką Szkoły Ekonomii i Prawa Handlowego przy Uniwersytecie w Göteborgu. Po studiach przeniosła się do Sztokholmu, gdzie przez kilka lat pracowała jako ekonomistka, dyrektorka marketingu i product manager. Nie przestała jednak myśleć o pisarstwie i w rezultacie mąż, matka i brat sfinansowali jej – w prezencie gwiazdkowym – kurs pisania kryminałów, zorganizowany przez stowarzyszenie pisarzy Ordfront. Właśnie wtedy zaczęła pisać opowiadanie, które przekształciło się w jej debiutancką powieść Księżniczka z lodu. Podczas kursu jej opiekun literacki zasugerował, żeby fabułę opowieści umieściła w miejscu, które dobrze zna. W ten sposób Fjällbacka trafiła na łamy jej pierwszej książki, a potem kolejnych.

Kryminalne powieści Läckberg osiągają czołowe miejsca na listach bestsellerów w Szwecji. W swoim kraju pisarka sprzedała ponad milion egzemplarzy (2007). Jej książki zostały przetłumaczone na kilkanaście języków i również poza Szwecją cieszą się powodzeniem. Ich przewodnimi bohaterami są pisarka Erika Falck i policjant, a z czasem mąż Eriki – Patrik Hedström. Pierwsze cztery tytuły zostały sfilmowane przez szwedzką telewizję, SVT.

Głównym hobby pisarki jest gotowanie. Napisała książkę kucharską pt. Smaki z Fjällbacki (Smaker från Fjällbacka).

Läckberg ma dwoje dzieci – Willego i Meję – z pierwszego małżeństwa z Mikaelem Erikssonem. W 2010 ponownie wyszła za mąż. Poślubiła Martina Melina (z którym współpracowała od 2005), funkcjonariusza policji i pierwszego zwycięzcę telewizyjnego programu survivalowego, „Ekspedycja Robinson” (1997). W czerwcu 2009 przyszedł na świat ich synek – Charlie.

Twórczość

Wydane u nas:

• Morderstwa i woń migdałów
    Smaki z Fjällbacki (Książka kucharska napisana wspólnie z Christianem Hellbergiem)
  • Super-Charlie (Bajka dla dzieci o Super Charliem, ilustrowana przez Millisa Sarriego)
  • Zamieć śnieżna i woń migdałów (Książka z M. Molinem, policjantem z sagi o Fjällbace)

Cykl "Patrik Hedström i Erika Falck"
  1. Księżniczka z lodu
  2. Kaznodzieja
  3. Kamieniarz
  4. Ofiara losu
  5. Niemiecki bękart
  6. Syrenka
  7. Latarnik
  8. Fabrykantka aniołków
  9. Pogromca lwów
  10. Czarownica

W oryginale:

Cykle
Patrik Hedström i Erika Falck

1. Isprinsessan (2003)
  2. Predikanten (2004)
  3. Stenhuggaren (2005)
  4. Olycksfågeln (2006)
  5. Tyskungen (2007)
  6. Sjöjungfrun (2008)
  7. Fyrvaktaren (2009)
  8. Änglamakerskan (2011)
  9. Lejontämjaren (2014)
  10. Häxan (2017)

Inne
    Snöstorm och mandeldoft (2006)
    Smaker från Fjällbacka (2008) (Tillsammans med Christian Hellberg)
    Super-Charlie (2011) (Tillsammans med Millis Sarri, illustratör)
    Fest, mat & kärlek (2011) (Tillsammans med Christian Hellberg)
    Super-Charlie och gosedjurstjuven (2012) (Tillsammans med Millis Sarri, illustratör)
    Super-Charlie och mormorsmysteriet (2013) (Tillsammans med Millis Sarri, illustratör)
    Mord och mandeldoft (2013)

Ciekawostki
Camilla i Filmweb

Nagrody:
  • 2005 - Nagroda SKTF – Pisarz roku
  • 2006 - Nagroda publiczności

Strona www:
camillalackberg.com
camillalackberg.se

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 15 maja 2012, o 18:33

czytałam Księżniczka z lodu i na razie na tym poprzestałam.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez •Sol• » 15 maja 2012, o 18:53

A szkoda ;) co prawda w Księżniczce jest najwięcej romansu bo bohaterowie się poznają na nowo i zakochują w sobie, potem już są razem, ale jeśli chodzi o zagadki to w późniejszych tomach są coraz lepsze.
I nigdy nie jestem w stanie odgadnąć przed Patrikiem kto zabił ;)
'Never flinch. Never fear. And never, ever forget'.

'Nevernight' - Jay Kristoff

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 28 maja 2012, o 21:00

Jedna z moich ulubionych autorek. :lovju: to za jej sprawą, pokochałam skandynawskie kryminały. Po Ofierze w środku zimy i dyndająco -mówiącym do siebie trupem, myślałam ,że będzie to pierwsza i ostatnia próba, polubienia książek z tej kategorii . Na szczęście w ręce mi wpadła "Księżniczka z lodu" i wsiąknęłam. Wyraziści i sympatyczni bohaterowie, ( nawet upierdliwy komendant :hahaha: ) i jak zawsze niesamowicie wciągająca, trzymająca w napięciu historia.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez •Sol• » 29 maja 2012, o 09:47

Mellberg w swoim zadufaniu i zarozumiałości jest zabawny. Wnosi odrobinkę humoru do książek.
Również bardzo tą panią lubię. Mam nadzieję że jeszcze sporo książek napisze.

Post przez Wiedźma Ple Ple » 29 maja 2012, o 19:55

fajna jest choć przegina czasami ..
ale ta para jest miła memu wnętrzu :hyhy:

Ulubiona autorka/autor: S. Brown, SEP, J. Quinn

Post przez sunshine » 29 maja 2012, o 19:57

O muszę coś od tej pani przeczytać :)

można czytać nie po kolei?
Każdy jest jaki jest.
Nigdy nie rezygnuj z własnych pragnień. Inaczej będziesz tego żałować.
Uwierz mi. Moim zdaniem brak Ci odwagi, by przeżywać własne życie. Chcesz rady? Ciesz się życiem, ile tylko możesz.

Prawdziwy facet kocha swoją kobietę w ubraniu, pożąda w bieliźnie, a ubóstwia w jego koszuli. ;)

Post przez Wiedźma Ple Ple » 29 maja 2012, o 19:58

hm .. w sumie tak, bo ja tak czytam i żyję :)

Post przez •Sol• » 29 maja 2012, o 20:03

Sun, można. Ale nie polecałabym ;) zagadka w każdym tomie jest inna ale wątek głównych bohaterów ciągnie się przez wszystkie i można sobie spsuć niespodzianki ;)

Post przez Lucy » 29 maja 2012, o 20:29

Szczególnie jeżeli chodzi o siostrę Eriki :] najlepiej poczytać sobie o niej od początku.
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez •Sol• » 29 maja 2012, o 20:30

ooo prawda. Bo jak się zacznie od późniejszych można sobie popsuć zakończenie chyba czwartego tomu, oraz nie do końca rozumieć niektóre jej zachowania.

Post przez Wiedźma Ple Ple » 29 maja 2012, o 20:33

no to tak: dwa pierwsze a potem jak pójdą :P

Post przez •Sol• » 29 maja 2012, o 20:37

Wiedźmo ale jeszcze jest ten wypadek pod koniec Syrenki. Też można sobie popsuć zaskoczenie czytając późniejszą od niej. Ogólnie warto czytać po kolei, ale dramatu nie będzie jak się pomiesza. Najwyżej się sobie popsuje jakąś niespodziewajkę ;)

Post przez Wiedźma Ple Ple » 29 maja 2012, o 20:40

jakoś sobie nie popsułam, wręcz przeciwnie, ale ja zawsze ze szczególnym zboczeniem zaglądałam na koniec kto zabił bo bardziej mnie ciekawiło dlaczego niż kto :)

Post przez •Sol• » 29 maja 2012, o 20:42

ale ja też popełniam tę zbrodnię i zaglądam na koniec nawet w kryminałach :P ideałem dla mnie jest serial Porucznik Columbo. Od razu wiadomo kto ale cały odcinek się głowimy, jak on dojdzie do tego dlaczego kogoś zabili.

Post przez Lucy » 29 maja 2012, o 22:22

No co wy :evillaugh: przecież to zbrodnia . Gdzie ta ekscytacja ? Ciekawość przewracając kartki ,kto jest sprawcą ? I mnie kiedyś zdarzyło się tak zrobić , wtedy to był koniec :zalamka: nie chciało mi się czytać dalej.

Post przez •Sol• » 29 maja 2012, o 22:36

ale co ja zrobię że mnie piecze jak nie sprawdzę? Bardziej właśnie dochodzenie ciekawi niż osoba zabójcy.
A w ostatniej części Lackberg chyba właśnie też doszła do podobnego wniosku ;) albo to było moje odczucie. Lucy, czytałaś już? Chciałabym Twe zdanie znać ;)

Post przez Wiedźma Ple Ple » 29 maja 2012, o 22:51

na temat ostatniej nic nie wiem ale za to pierwsza gdzie on ją wlecze jako demonstracyjnego trupa a ona się martwi, że jest ciężka i wałki jej spod bluzki wychodzą, zapewniła L. me uczucia :]

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 29 maja 2012, o 22:52

też bawiła mnie ta scena :mrgreen:
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez •Sol• » 29 maja 2012, o 22:54

o tak to dobra scena jest. I jak się do wanny nie pozwoliła zarzucić.
Lubię też jak Patrik spożywa te swoje kanapki z kawiorem maczane w kakale.
Bleh...

Ulubiona autorka/autor: S. Brown, SEP, J. Quinn

Post przez sunshine » 29 maja 2012, o 23:37

Ok to jeśli się zabiorę to postaram sie czytać po kolei :D
Każdy jest jaki jest.
Nigdy nie rezygnuj z własnych pragnień. Inaczej będziesz tego żałować.
Uwierz mi. Moim zdaniem brak Ci odwagi, by przeżywać własne życie. Chcesz rady? Ciesz się życiem, ile tylko możesz.

Prawdziwy facet kocha swoją kobietę w ubraniu, pożąda w bieliźnie, a ubóstwia w jego koszuli. ;)

Post przez Lucy » 30 maja 2012, o 12:50

wiedzmaSol napisał(a):albo to było moje odczucie. Lucy, czytałaś już? Chciałabym Twe zdanie znać ;)

Chodzi o ostatnią część ? dziewczyno ,dopiero jestem przy czwartej :hyhy: Brakuje mi "Syrenki" i tej nowej ,a trudno mi określić ,kiedy kupię . :bezradny:

Post przez •Sol• » 30 maja 2012, o 14:37

ach widzisz, nieświadoma jestem ;)
poczekam cierpliwie, a najlepsze jeszcze przed Tobą. Niemiecki bękart jak dla mnie jest najlepszy. Najwięcej jest w nim o naszych bohaterach i akcja głównie kręci się wokół matki Eriki i jej samej.
A jak w ogóle czwórka Ci się podoba? Zdradź kogo podejrzewasz ;) ciekawa jestem czy masz rację. Nie martw się nie potwierdzę ani nie zaprzeczę ;)

Post przez Lucy » 30 maja 2012, o 17:11

Coś mam chyba z szarymi komórkami :mur: jakoś dedukcja mi nie wychodzi :zalamka: Ten seryjny morderca ,który uwielbia bajkę Jaś i Małgosia to na pewno dziecko ,które na stronach opisuje swoje życie w zamknięciu. Kim jest teraz ? Ciągle myślę . Natomiast dziewczyna w kontenerze ... ktoś specjalnie nagadał głupot reszcie grupy ,że niby wszystkich obgadywała. Zastanawiam się nad psychologiem ( mężem Hanny) ,prowadził jakieś indywidualne sesje. Coś z tym małżeństwem jest nie tak :mysli:

Post przez Wiedźma Ple Ple » 30 maja 2012, o 17:11

Bękart właśnie wypożyczył się mi się w bibliotece, czekam ... choć wiem w sumie z kolejnej częsci co mamusia miała w zyciorysie ...
jeszcze tylko Fabrykantka i mam spokój :hyhy:

Następna strona

Powrót do L