Teraz jest 23 listopada 2024, o 12:51

Świąteczne smakołyki

Romansoholiczne inspiracje: prezenty, dekoracje, przepisy na Święta, przydatne linki | Boże Narodzenie – Nowy Rok – Walentynki – WIELKANOC – Halloween i wiele innych

Halloween — Zaduszki — Jesienne święta
Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 23 grudnia 2011, o 18:44

U mnie kurczak i zrazy.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 23 grudnia 2011, o 22:23

Uff! Tegoroczne pieczenie ukończone. Jeszcze tylko zrobię polewę do serników - [sztuk 3] i polukruję makowce [sztuk 4] i finito! Szarlotka [sztuk 2] jest już ozdobiona górą bitej śmietany, a pierniki pięknie polukrowane i ozdobione - częściowo już rozdane.
Dziś zrobiłam sałatkę jarzynową, śledzia pod pierzynką, śledzia z ananasem, galaretę z kurczaka, barszczyk czerwony i rybę po grecku. No i popiekłam ciasta. A jutro tylko ugotuję kompot z suszonych owoców [głównie dla M, bo uwielbia], doprawię zupę grzybową, odmrożę postną kapustę, krokiety, uszka i podsmażę pierogi. Za to karpia u nas nie będzie, bo nigdy nie ma.
Choinkę też już ubrałam, prezenty też mam popakowane, a teraz odliczam godziny do Wigilii, a właściwie do czasu po Wigilii, kiedy już będziemy sami i nareszcie będę mogła odsapnąć. I będę sie lenić przez cały pierwszy dzień świat, bo drugiego już mamy gości.
A jak u Was z przygotowaniami? Wszystko zrobione?

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 23 grudnia 2011, o 22:36

A jak u Was z przygotowaniami? Wszystko zrobione?

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Avatar użytkownika
 
Posty: 10852
Dołączył(a): 18 października 2011, o 17:09
Ulubiona autorka/autor: Dżuli Stefa Dżulja MeryDżoł Gejlen Maja Kristin...

Post przez tajemna » 23 grudnia 2011, o 22:52

Dorotko jesteś mistrzem...
Aralk widzę, że to histeryczny śmiech? :D Taki z lekkim targaniem włosów? :D
Bo moje wrażenie podobne :rotfl:
"uderz w Garwood a Tajemna się odezwie"
Sol


"Cierpię na wrodzoną wadę dysfunkcji systemu motywacji."
Wilczyca Karolina Kaim

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 23 grudnia 2011, o 22:55

nie, wcale nie histeryczny :)
ale jeszcze nie udało mi się zrobić wszystkiego na dzień przed Wigilią, może dlatego, że nawet nie próbuję ;) U mnie w domu Wigilia ma swoje prawa, są rzeczy, które robi się tego dnia i wcześniej nie da rady :D

szlag mnie trafi, bo mi się boczek w roladzie dzisiaj rozwinął, wyszedł przepyszny, ale rolada teraz ma dziurę w środku :]

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 24 grudnia 2011, o 01:29

właśnie ubrałam choinkę :hyhy: i sobie siedzę, krzyż mnie boli od tego ciągłego myscia garów :zalamka:
ja już w sumie wszystko zrobiłam, ale niewiele tego... paszteciki, marchewkowe ciasto, kruche ciasteczka z galaretką, sałatka z tuńczyka i ananasa... ino kutię trzeba będzie wymieszać i miodem doprawić, ale to już jutro :-P
idę do znajomych na wigilię, więc dużo nie pitraszę. ale padnięta jestem, że hej! :czeka:
Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 30 grudnia 2011, o 22:07

Nie mogę się zdecydować co zrobić na sylwestrową noc. Pewnie jakieś kanapeczki jak zwykle, napoleonkę na krakersach też mam w planach, no i może krokiety orzechowe do czerwonego barszczu na ciepło. A dalej nic. :bezradny: Rzućcie jakieś pomysły, może mnie natchnie. Tak ładnie proszę. :prosi:

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 30 grudnia 2011, o 22:09

jakieś koreczki,niewyszukana sałatkę albo paluszki z kurczaka
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 30 grudnia 2011, o 22:10

Sałatkę mówisz? Hmm.... może z pierożków tortellini?

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 30 grudnia 2011, o 22:24

jakąkolwiek,przy której nie będzie dużo do zrobienia
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 30 grudnia 2011, o 22:59

Szkoda, że nie ma pochwał, bo chętnie dałabym Ewie :rotfl:
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 30 grudnia 2011, o 23:55

wie kobieta co najważniejsze :)

ja zwyczajowo zapiekam mozzarellę, bo bez tego ani rusz, a do tego pomidory ze szpinakiem, roszpunkę tez już mam
i tort z bitą śmietaną, malinami i wiśniami
galaretkę z kurczaka przed chwilą zrobiłyśmy, pasztet wyjęty z zamrażalnika... nic tylko czekać na Nowy Rok :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 10852
Dołączył(a): 18 października 2011, o 17:09
Ulubiona autorka/autor: Dżuli Stefa Dżulja MeryDżoł Gejlen Maja Kristin...

Post przez tajemna » 31 grudnia 2011, o 00:03

A ja ambitnie (bom antygeniusz od ciast) robię piernika, poleję polewą czekoladową (i będę się modlić, żeby wyszedł), a z ciepłych dań będzie bigos, mama robi karczek zapiekany w przyprawach w rękawie, pycha - rozlatuje się w ustach.
Jakąś sałatkę chyba zrobię i już.
Ewo Twój przepis na sałatkę bardzo fajny, tę z ryżem co przed świętami podawałaś. Zrobiłam i zjedli ze smakiem. :)
"uderz w Garwood a Tajemna się odezwie"
Sol


"Cierpię na wrodzoną wadę dysfunkcji systemu motywacji."
Wilczyca Karolina Kaim

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 31 grudnia 2011, o 17:27

a my we własnym gronie (2+2) i tradycyjnie: koreczki - tu dziewczyny szaleją, gyros, krewetki smażone w maśle, czipsy itp, młode cola, a my winko - bo szampana nie lubimy ;) a jutro obiad z rodzicami: roladki z szynki i moreli w sosie miodowo- czosnkowym, kartofle nadziewane: a - szpinak, b- pieczarki i zupa cebulowo-porowa..a na deser pawłowa i piernik :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 31 grudnia 2011, o 18:07

na słodko zrobiłam łoma i murzynka z polewą.Tym razem bez sałaty,ale są koreczki,śledziki i wędliny(nie chciało mi się za bardzo mysleć).Do picia dla dzieciaków szampan bezalkoholowy a dla mnie i męża wino wiśniowe.Pycha
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 31 grudnia 2011, o 18:30

co to łom?

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 31 grudnia 2011, o 18:40

No własnie, cóż to takiego ten łom? :shock:

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 31 grudnia 2011, o 18:50

wujek google mówi że to inna nazwa bloku...
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/lom/

Avatar użytkownika
 
Posty: 17841
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 31 grudnia 2011, o 18:52

Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 1 stycznia 2012, o 17:23

no właśnie to,co zalinkowała Berenika
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 27 marca 2012, o 16:03

Dziewczyny - robicie paschę na Wielkanoc? A jeśli tak, to czy macie sprawdzone przepisy?

Avatar użytkownika
 
Posty: 21062
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Rzeszów/Drammen
Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 27 marca 2012, o 16:05

Ja nawet nie wiem co to takiego. :P
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 27 marca 2012, o 16:22

paschy nie robię,wolę normalnego sernika
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 27 marca 2012, o 16:27

Bo to ma chyba nawet podobny smak do sernika, prawda? Chociaż nie, bo to przecież jest surowy ser, tyle tylko, że posłodzony i wymieszany z bakaliami. :mysli: Czy to przypomina w smaku dobrze utarty twarożek?

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 27 marca 2012, o 18:25

jest bardziej delikatny, jedwabisty ^_^

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Magia Świąt!

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość