Teraz jest 22 listopada 2024, o 14:23

Telenowele

Romantyczne – ale nie tylko – opowieści filmowe, serialowe i teatralne
Od filmów kostiumowych po azjatyckie dramy
Na co czekamy, co polecamy, co odradzamy...

Halloween przed ekranem: nasza klasyka

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 29 grudnia 2011, o 22:39

Te początkowe telenowele skupiały się na miłości, intrydze, zazdrości. Potem doszła przemoc i autentycznie mnie brzydziły te telenowele.
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 17 stycznia 2012, o 21:45

Jaka przemoc?? Nic sobie takiego nie przypominam, a oglądałam swego czasu sporo telenowel :niepewny:
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez Kawka » 24 lutego 2012, o 13:57

Ogląda któraś telenowele na TV4? Ja zerkam od czasu do czasu na "Mój grzech" oraz na "Kiedy się zakocham". Chętnie pogadam. Zwłaszcza ciekawa jestem co dalej będzie w "Mój grzech" nie zawsze mogę oglądsać i nie orientuję się w niektórych wątkach.

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez Dorotka » 24 lutego 2012, o 16:51

Oglądam jedynie "Kiedy się zakocham", choć powoli zaczyna mnie szlag trafiać, że z kapitalnej, cały czas trzymającej w napięciu telki, w której w każdym odcinku dużo się działo, zrobili taką rozmemłaną mamałygę ciągniętą na siłę. Telka pierwotnie miała mieć tylko 130 odcinków i kończyłaby się ślubem Reginy i Gonzala, ale oglądalność mieli dużą, więc rozciągnęli ją do 180 odcinków. I stąd te strzały na ślubie, zamieszanie z podmianą materiału genetycznego do badań DNA Roberty i Renaty, cudowne "ożywienie" Lazara itp.

Post przez Kawka » 24 lutego 2012, o 16:58

Chyba Alvara. Lazaro żyw był przez cały czas. Kurcze, oglądam regularnie od jakiegoś czasu i też zauwazyłam, że im dalej w telkę tym nudniej. Jeszcze niedawno było ciekawie i czekałam na każdy kolejny odcinek, teraz się nuda powoli robi. A już najgłupszy wątek to udawanie przez Adrianę wiekiej miłości do Czemy, żeby umierający mógł kogoś kochać do śmierci. Co za bzdura. Facet traci przytomność i ma zaniki pamieci ale wcale się tym nie przejął i nie przyszło mu do głowy, że to coś poważnego. Poza tym Dorotko, Constanza Inez i jej mąż czasem rozmawiają o jakimś Andresito. Zupełnie nie kojarzę. Kto to taki ten Andresito?

Post przez Dorotka » 25 lutego 2012, o 00:52

Andresito to dziesięcioletni synek Inez - ten który chorował na białaczkę i miał przeszczepiany szpik.
Adriana i Chema to pikuś, mnie do szału doprowadzają Fina i Blanca w więzieniu - widziałaś jakie one są nienagannie umalowane i uczesane? Jakby dopiero co wyszły z gabinetu fryzjersko-kosmetycznego. No i oczywiście mogą bez problemu spacerować po całym zakładzie dla obłąkanych, łacznie z gabinetem dyrektora. :zalamka:
A zauważyłaś makijaż Adriany i te jej nienaturalnie długie rzęsy, na których tkwi z kilogram tuszu? Nawet do łóżka kładzie się z tapetą na twarzy [pamiętasz cenę w hotelu, kiedy ona i Matias pojechali razem na jakiś kongres? Biedaczysko, musiał się rano przestaszyć, kiedy otworzył oczy i zobaczył takie monstrum z rozmazanymi czarnymi obwódkami wokół oczu]. :roll:
Za to romantyczne sceny Renaty i Jero są przecudne. Uwielbiam je. Można się i pośmiać, i powzruszać. :wink:

Post przez Kawka » 25 lutego 2012, o 14:29

Wątek Blanki i Finy - w pełni Cię popieram - to jest jakiś koszmar. Generalnie w większości telenowel bohaterki kładą się spać w pełnym makijażu. Zdążyłam się już przywyczaić. W "Kiedy się zakocham" chyba wszystkie, łącznie z Renatą. Z tego co pamiętam, na plus wybijała się telenowela "Zbuntowani" - tam dziewczyny raz na jakiś czas pokazywano bez makijażu, rozmemłane i w strojach nocnych, choć głowy nie dam czy nie były delikatnie podrasowane.
Za to zaszokował mnie wczorajszy odcinek. Dunand zamordował Ezequiela (czy jak to się pisze). Normalnie szok. :shock: Lubiłam tę postać. :smutny:

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 20 marca 2012, o 14:11

Od wczoraj leci na TV4 - Zakazane Uczucie. Obecnie nie oglądam żadnej telki , po obejrzeniu pierwszego odcinka się to zmieni :P

Obrazek

Ana Paula Carmona jest młodą kobietą, która jeszcze jako dziewczynka musiała opiekować się chorą matką. Po jej śmierci podjęła decyzję o zrobieniu kariery w medycynie, aby móc pomagać innym. Na początku historii, Ana Paula kończy studia i poznaje Bruna, adwokata budzącego strach Rogelia Montero. Bruno szuka pielęgniarki, która będzie zajmować się jego szefem. Ana Paula przyjmuje propozycję, ze względu na dobre wynagrodzenie, aby wesprzeć w ten sposób ciotkę Rosaurę, która zastępowała jej matkę. Ana Paula nie przypuszcza, że czeka ją praca w dość skomplikowanych warunkach na hacjendzie „Del Fuerte”, dalekim i całkowicie odizolowanym miejscu, a przy tym przyjdzie jej znoscić ciężki charakter Rogelia, który wciąż jeszcze nie doszedł do siebie po wypadku, jaki zdarzył się tuż przed jego ślubem z Vanesą, egoistką, która zerwała z nim jak tylko dowiedziała się, że zostanie kaleką. Rogelio mieszka na hacjedzie razem z siostrą, Cinthią, która czuje się we własnym domu jak w klatce. Brat zmusza ją bowiem do bycia razem z nim i pomagania mu we wszystkim, grożąc utratą części spadku. Aby ubarwić swoje jałowe życie, Cinthia spoufala się z Efrainem, zarządcą hacjendy, który żywi do niej prawdziwą miość, i dlatego nie dostrzega usychającej z miłości do niego Consuelo, służącej, która oddałaby życie za choć odrobinę czułości. Na hacjendzie mieszka także María, matka chrzestna Consuelo, która matkowała Rogeliowi i Cinthie. Dawniej była ich nianią, a teraz pełni rolę służącej. Ana Paula poznaje przystojnego Gustava Durán, szlachetnego i pracowitego młodzieńca, w którym zakochuje się od pierwszego wejrzenia. Oboje darzą siebie ogromnym uczuciem, które niebawem zostanie wystawione na próbę, albowiem oczarowany urodą Any Pauli Rogelio także zakochuje się w dziewczynie i będzie próbował ją zdobyć. Kiedy Miguel, brat Any Pauli, powoduje wypadek i jest bliski utraty ręki oraz pójścia do więzienia, Rogelio ratuje go z opresji żądając w zamian, by Ana Paula wyszła za niego. Ona poświęca się dla brata nieświadomia piekła, jakie czeka ją u jego boku.
Źródło: http://laquenopodiaamar.novela.pl/fabula/

Dziś natomiast również na TV4 (18.00) - "Eva Luna" - wydaje mi się ,że tez wsiąknę bo lubię głównego aktora.

Obrazek

Tuż po przyjeździe do Kalifornii ojciec Evy zostaje śmiertelnie potrącony przez sportowy kabriolet.Dziewczyna odkrywa,że auto należy do Daniela Villanuevy.Nie wie,iż mężczyzna w dniu wypadku pożyczył samochód koledze,Leandrowi Arismendi.Eva otrzymuje posadę opiekunki ojca Leandra,Julia.Starszy pan wspiera Evę w realizacji planu zemsty na sprawcy śmierci jej taty.Eva poznaje Daniela i jego najlepszego przyjaciela, Leonarda, podczas festynu, na którym pracuje by pomóc rodzinie. Następnego dnia ojciec Evy zostaje potrącony przez samochód. Sprawca wypadku ucieka z miejsca zdarzenia. I choć Eva tego nie wie, oba wydarzenia są ze sobą powiązane… Po utracie ojca, Eva planuje odnaleźć tego, który spowodował wypadek. Tymczasem oczarowany jej wdziękiem Leonardo oferuje jej stałą pracę w swojej rezydencji w charakterze opiekunki nad starszym, schorowanym ojcem, donem Julio Arismendim. Trudna sytuacja finansowa Evy zmusza ją do przyjęcia propozycji. Daniel i Leonardo robią zakład: Leonardo zapewnia przyjaciela, że uwiedzie Evę, mimo iż ten wątpi w jego sukces. I choć Daniel jest uczuciowo związany z Victorią, siostrą Leonarda, to właśnie w Evie zakochuje się do szaleństwa. Kobieta także czuje rodzącą się między nimi więź. Obawiający się porażki Leonardo, rozdziela Evę i Daniela wmawiając jej, że to Daniel potrącił jej ojca… choć tak naprawdę to on siedział wtedy za kierownicą pożyczonego samochodu Daniela. Przerażona Eva pragnie natychmiast zapomnieć o Danielu. Podczas pobytu w rezydencji Arismendich, Eva musi znosić docinki zazdrosnej Victorii i jej okrutnej matki. Udaje jej się nawiązać silną przyjaźń z don Juliem, który traktuje ją jak własną córkę i obdarza niesamowitą szansą. Starzec symuluje swoją własną śmierć. Eva tymczasem opuszcza rezydencję i odcina się od wszystkich domowników, aby następnie powrócić z nową tożsamością: modelki Luny. Dzięki pomocy don Julia, Eva staje się jedyną spadkobierczynią fortuny Arismendich. Zasiadłszy na fotelu prezesa agencji reklamowej Arismendich, której wspólnikiem jest także Danie, Eva/Luna odkryje podłe kłamstwo Leonarda i zrozumie, że Daniel nie jest zimnokrwistym zabójcą, za jakiego go uważała. Ale czy nie będzie już na to za późno?(Źródło:http://evaluna.novela.pl/fabula/)
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Ulubiona autorka/autor: Anne Bishop

Post przez Tsuki » 21 marca 2012, o 00:03

Ja jak byłam u babci, to widziałam dwa odcinki "Pokojówki na Manhattanie". Nowa telenowela nadawana w Pulsie. Całkiem fajnie się zapowiada. Jedna z tych o Kopciuszku, których ostatnio tak mało. A że w tym wypadku Kopciuszek ma też charakterek, to już w ogóle mi się podoba. Żeby jeszcze nie moja awersja do TV to nawet bym popatrzyła na to. ;)
Aby poznać wartość jednego roku, zapytaj studentów, którzy oblali egzamin wstępny.
Aby poznać wartość jednego miesiąca, zapytaj matki, która urodziła wcześniaka.
Aby poznać wartość jednego tygodnia, zapytaj wydawcę tygodnika.
Aby poznać wartość jednej godziny, zapytaj zakochanych, którzy czekają na to, aby się zobaczyć.
Aby poznać wartość jednej minuty, zapytaj ludzi, którzy przegapili swoją stację jadąc pociągiem.
Aby poznać wartość jednej sekundy, zapytaj kogoś, komu udało się uniknąć wypadku.
Aby poznać wartość jednej milisekundy, zapytaj kogoś, kto podczas Igrzysk Olimpijskich zdobył srebrny medal.
Wskazówki zegara będą wciąż odmierzać czas, dlatego też ceń każdą chwilę.
I traktuj dzień dzisiejszy jak największy dar, który został Ci ofiarowany.

"Yuuki"

Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Levanda » 21 marca 2012, o 22:38

Kawka napisał(a):Jaka przemoc?? Nic sobie takiego nie przypominam, a oglądałam swego czasu sporo telenowel :niepewny:

Moja ulubiona telcia to Porywy serca (Por tu amor). Miłość, intryga, i to wszystko. Potem pamiętam taką telenowelę z Leticią Calderon, gdzie krew się lała strumieniami, bo mąż bił żonę, bo kogoś samochód potrącił, bo tortury itp.

Post przez Kawka » 26 marca 2012, o 02:30

Lev nic takiego nie oglądałam. Jedyną telenowelą, w której było sporo przemocy była "Twarz Analiji" ale to nowa produkcja.

Zaczęłam oglądać te dwie nowe telenowele na Tv4. O ile "Zakazane uczucie" z miejsca mnie wciągnęło, bo ma fajną fabułę, a bohaterka jest charakterna, to "Ewa Luna" wydaje mi się kiepska. Może się jednak rozkręci.

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 26 marca 2012, o 09:33

Zakazane uczucie też mnie wciągnęło..xD a tego drugiego nawet nie oglądałam..xD
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez Levanda » 26 marca 2012, o 09:41

Od dawna nie oglądam telenowel :wink: Gdyby mi wrzucili powtórki tych starych, ulubionych to chętnie obejrzę :smile:

Post przez Lucy » 26 marca 2012, o 11:21

Kawka napisał(a):Zaczęłam oglądać te dwie nowe telenowele na Tv4. O ile "Zakazane uczucie" z miejsca mnie wciągnęło, bo ma fajną fabułę, a bohaterka jest charakterna, to "Ewa Luna" wydaje mi się kiepska. Może się jednak rozkręci.

Mam tak samo jak ty :hyhy: "Zakazane uczucie" od pierwszego odcinka mnie wciągnęło ,chyba dlatego ,że silna bohaterka nie z wypisanym wyrazem twarzy : przepraszam ,że żyje. Natomiast "Eva Luna" ,cóż powiem tylko ,że bardzo lubię głównego bohatera ( tym bardziej ,że po dłuższej przerwie występuje) ,więc oglądam . Ale bez zachwytów ,może jeszcze się wyrobi. :mysli:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Kawka » 26 marca 2012, o 11:43

"Ewa Luna" wydaje mi się, że za dużo wątków na początek wprowadzili. Trochę jeszcze nie ogarniam o co chodzi, tym bardziej, że przegapiłam odcinek. Ewa też mi nie wygląda na mimozę, ale z kolei jest zbyt agresywna. Ciągle się rzuca do tego Daniela, nawet bez powodu. Za duże tego jak dotąd.

Za to w "Zakazanym uczuciu" jestem po prostu ciekawa z kim ona będzie, z tym sparaliżowanym czy z inżynierem. Osobiście bardziej podoba mi się inżynier, :P paralityk zalatuje palmerowskim świniakiem. :czeka: Zresztą podoba mi się wątek Bruna i jego zemsty.

Post przez Lucy » 26 marca 2012, o 12:12

Palmerowski świniak :hahaha: ja stawiam na niego wszystkie pieniądze . Na pewno coś w łepetynie mu zaskoczy i będzie potulny jak baranek.

Co do Luny ,aktorka mnie nie przekonuje . :czeka: Coś mnie w niej drażni . Czekam na moment w którym zmieni się w bardziej sukowatą . W końcu o zemstę tu chodzi ,musi im wszystkim dać popalić .

Post przez Kawka » 26 marca 2012, o 13:07

O tak. Lubię motyw zemsty, a już najbardziej jak mszczą się bohaterki.

Post przez Lucy » 26 marca 2012, o 13:25

Znalazłam taki fragment jej przemiany ,ciekawe jak to się stanie ,że zacznie pracować w firmie .

Post przez Kawka » 26 marca 2012, o 13:34

Nie wiem. Staram się nie czytać spoilerów, żeby sobie nie zepsuć przyjemności oglądania.

Post przez Lucy » 26 marca 2012, o 13:41

W tym przypadku nie mogłam się powstrzymać . Mam nadzieje ,że ta przemiana nastąpi szybko ,tym bardziej ,że po dwa odcinki lecą .

Post przez Levanda » 28 marca 2012, o 10:14

Zaintrygowało mnie to Zakazane uczucie :hyhy: Wredny facet, ranczo, prawie cowboye.... czuję to Palmerkę :hyhy:

Post przez Kawka » 28 marca 2012, o 15:00

o tak, myślę, że to coś w sam raz dla miłośniczek Palmer. :hyhy:

Post przez Levanda » 28 marca 2012, o 17:15

Już sprawdziłam jak się skończy. Chce ktoś wiedzieć? :mrgreen: :hyhy:

Post przez Lucy » 28 marca 2012, o 17:30

NIE !!! :P

Post przez Levanda » 28 marca 2012, o 17:38

Trudno wytrzymać to napięcie przez 155 odcinków :roll:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oglądamy!