To może dla przypomnienia kilka cytatów z niezapomnianego "Seksu w wielkim mieście" :
- Z wiekiem zrozumiałam Babę Jagę z Jasia i Małgosi. Zbudowała sobie wymarzony domek, a wstrętne bachory przylazły i zaczęły go jeść.
Postać: Miranda Hobbes
Źródło: odc. 10, Ciążowe przyjęcie
- Jesteś kobietą, a mężczyźni nie lubią kiedy kobieta jest człowiekiem. Nie powinnyśmy puszczać bąków czy używać tamponów. Kiedyś facet zerwał ze mną, bo nie ogoliłam okolic bikini...
Postać: Samantha Jones
Źródło: odc. 11, Posucha
- Orgazmy nie przysyłają pocztówek w walentynki i nie trzymają cię za rękę w kinie.
Postać: Charlotte York
Źródło: odc. 4, Czyż nie dobija się samotnych ludzi?
- Ja wolę porządny orgazm od najlepszej kawy.
- Kobiety to specjalistki od sztuczności – noszą sztuczne włosy, staniki a nawet futra. Zastanawiam się czy lęk przed samotnością nie pcha nas do sztucznych zachowań? Może pozorujemy coś więcej niż orgazmy? Może pozorujemy całe związki? Czy lepiej jest udawać, niż być samą?
Postać: Carrie Bradshaw
- Patrzcie! On na nią włazi i ona od razu szczytuje. To przez takie filmy faceci nie wiedzą, że trzeba się wysilić!
- (...) po prostu jest facetem. Umiałby naprawić silnik odrzutowy, ale anatomia kobiety... Co w tym trudnego? Łechtaczka to nie sfinks!
- Charlotte, nie można być z facetem tylko dlatego, że umie uszczelnić wannę.
- W drodze do domu zastanawiałam się czemu ludzie samotni czują się jak trędowaci? Czy w restauracjach niedługo pojawią się osobne miejsca dla samotnych? I wtedy przeraziłam się, że może to ja udaję. Może przez tyle lat udawałam sama przed sobą, że jestem szczęśliwa?
- Rzadko mi się zdarza coś takiego, ale dałam się nabrać facetowi jak dziecko. Po prostu lubimy czasami usłyszeć „my”...
- To normalne u facetów. Mówiąc „my” mają na myśli siebie i swojego penisa.
Źródło: odc. 12, Cierpienie uszlachetnia
- Byłam wściekła... Nie na niego, na siebie. To ja byłam sadystką. On dzierżył bat, ale to ja siebie związałam. Przywiązałam się do faceta, który za nic nie chciał się wiązać.
Źródło: odc. 12, Cierpienie uszlachetnia
- To penis kochanie, nie Mount Everest.
Źródło: odc. 18, Eks w wielkim mieście
- I wtedy pomyślałam – może nie okiełznałam Big'a, może on nie mógł okiełznać mnie? Może jestem taką właśnie kobietą... Może muszę być wolna do czasu, aż spotkam kogoś równie dzikiego jak ja?
Źródło: odc. 18, Eks w wielkim mieście.