przez Liberty » 22 lutego 2012, o 16:46
Szukałam bohaterów Latynosów, Cajun, Czarnych, Indian, Europejczyków innej narodowości niż brytyjska, francuska czy włoska, a nawet Azjatów i jestem strasznie rozczarowana. Po angielsku coś się znajdzie, ale mniej niż bym przypuszczała. Po polsku totalna nędza:
Współczesne:
Anne Stuart - Błękit zimny jak lód - bohater jest pół-Japończykiem, pół-Amerykaninem;
Deborah Smith - Serce Smoka - bohater jest w połowie Tajwańczykiem (chyba, bo nie mogłam potwierdzić tej informacji, opieram się na tym, co zapamiętałam z lektury), miejsce akcji Tajwan;
Sandra Brown - Niebo i piekło - bohater Cajun;
Janet Dailey - Grać, żeby żyć - bohater jest Argentyńczykiem;
Elizabrth Lowell - Jadeitowa wyspa (Donovanowie tom 2) - bohaterka jest w połowie Chinką;
Sharon Sala - Nieśmiertleny - bohater jest Indianinem, można dorzucić też do paranormali;
Colleen Thompson - Stłumić żar HQ - bohater jest w połowie Meksykaninem;
Linda Howard - Dość już łez - Latynos;
Nora Roberts - Posłanie z róż - bohaterka jest w połowie Meksykanką (jeśli mnie pamięć nie myli);
Historyki:
Rogers Rosemary - Tajemnicza cudzoziemka - Rosja, Anglia, XIX wiek, bohaterka jest Rosjanką;
Iris Johansen - Osaczona - Greczynka
Czyli jakieś mieszane związki się znajdą, ale nie wiele więcej. Czarnoskórych nie ma. Tylko u Nory Roberts raz pojawiła się drugoplanowa para mieszana: on biały ona czarna.