Teraz jest 23 listopada 2024, o 19:33

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 2461
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18
Lokalizacja: piernikowe miasto
Ulubiona autorka/autor: Garwood, Nora Roberts

Post przez ewajoanna23 » 14 listopada 2011, o 22:26

dzięki dziewczyny,nadszedł czas wypróbować zakupioną patelnię do naleśników :wink:

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 14 listopada 2011, o 23:58

a ja miałam takie plany na naleśniki :hyhy: potem zmienione na racuszki, bo przecie mam w domu drożdże... aż sobie uświadomiłam, że mąki nie posiadam :mur: co ja bym dała za sąsiadów, do których można pójść po prośbie :]
Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 25 listopada 2011, o 00:02

Potrzebuję przepisów na łatwe, tanie i smaczne przystawaki

i na jakieś sałatki :)

Pomocyyyy!!!!!
Bo powaga zabija powoli

A imię me PLASTELINA.


Miłość bez pieniędzy, wrota do nędzy

Avatar użytkownika
 
Posty: 10852
Dołączył(a): 18 października 2011, o 17:09
Ulubiona autorka/autor: Dżuli Stefa Dżulja MeryDżoł Gejlen Maja Kristin...

Post przez tajemna » 25 listopada 2011, o 00:18

Lubisz czosnek?

Czosnkowa sałatka z czerwonej fasoli.

Składniki:
puszka czerwonej fasoli,
ser żółty w kostce,
ogórek konserwowy,
1 główka czosnku,
majonez, sól, pieprz.

Fasolę (odcedzoną), pokrojony w kosteczki ser i ogórek wrzucasz do miski, do tego dodajesz rozgnieciony na miazgę (przeciśnięty przez praskę) czosnek i mieszasz, dodajesz przyprawy i majonez i jest. ;) Składniki mniej więcej po równo, jedynie ogórka mniej.

Jak czosnek jest ostry to jedząc zioniesz ogniem, u mnie sałatka się przyjęła i bardzo sobie chwalą.
Zawsze można dodać swój składnik, np. moja ciotka dodaje szynkę pokrojoną w kosteczkę tak jak ser, inna znowuż nie daje ogórka.

Polecam i smacznego :)
Ostatnio edytowano 25 listopada 2011, o 00:26 przez tajemna, łącznie edytowano 1 raz
"uderz w Garwood a Tajemna się odezwie"
Sol


"Cierpię na wrodzoną wadę dysfunkcji systemu motywacji."
Wilczyca Karolina Kaim

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 25 listopada 2011, o 00:26

a sałatki z zypek chińskich robiłaś kiedyś?
1. zalewasz makaron z przyprawami (mniejszą ilością wody), czekasz aż napęcznieje, studzisz..
2. wrzucasz cokolwiek lubisz w sałatkach (szynka, inne mięsko np. pieczony czy gotowany kurczak, groszek, fasola, kukurydza, ser, ogórek kiszony/korniszony, cebula/jabłko...)
3. dodajesz majonez i przyprawiasz do smaku

i wuala! :hahaha:
Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 10852
Dołączył(a): 18 października 2011, o 17:09
Ulubiona autorka/autor: Dżuli Stefa Dżulja MeryDżoł Gejlen Maja Kristin...

Post przez tajemna » 25 listopada 2011, o 00:27

Gmosiu masz pomysła! :hyhy:
"uderz w Garwood a Tajemna się odezwie"
Sol


"Cierpię na wrodzoną wadę dysfunkcji systemu motywacji."
Wilczyca Karolina Kaim

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 25 listopada 2011, o 00:34

nie mojego, ale mam :-P
mamę moja tą sałatką też zaraziłam...



aaaaaa i jeszcze jedną znam

Sałatka Wiesiowa z Tuńczykiem

* ugotowany ryż
* tuńczyk z puszki
* pokrojony w kostkę ogórek korniszony
* pokrojona w kostkę cebula
* majonez
* przyprawy (sól i duuuuużo pieprzu, przynajmniej u mnie :hyhy: )


wymieszać, odczekać, aż się przegryzie i mniam!
Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 10852
Dołączył(a): 18 października 2011, o 17:09
Ulubiona autorka/autor: Dżuli Stefa Dżulja MeryDżoł Gejlen Maja Kristin...

Post przez tajemna » 25 listopada 2011, o 00:47

Fajne na przekąski są zapiekane warzywa.

Na przykład zapiekane pomidory z serem.

Pomidory albo kroisz w grube plastry albo tylko na pół. Smarujesz pomidor sosem sałatkowym czosnkowym, ziołowym (pełna dowolność) zmieszanym z majonezem, żeby się smarowało jak masłem.
Na takiego pomidorka z sosem dajesz twaróg, sypiesz ziołami: bazylia i tymianek lub pietruszka, kto co woli.
Jeśli dajesz żółty ser to można posypać posiekanym plasterkiem szynki lub salami, takie piegi zrobić tylko, dla zapachu. Można paprykę też wsadzić, pieczarki - znowu wolność wyboru ;)

Zapiekasz to w piekarniku (na oko) :-P
Ja zwykle na 20 minut w 180 stopniach, to zależy od piekarnika, wiadomo.
Roboty nie jest tak dużo a smaczne wychodzi i właściwie wrzucasz co masz.
[hr][/hr]
O i można zrobić grzanki w piekarniku, chleb pokroić w trójkąty, dać co się ma, rzucić na górę zielonym, przypiekać w piekarniku i podawać ciepłe, pycha :)
Głodna się zrobiłam. :?
"uderz w Garwood a Tajemna się odezwie"
Sol


"Cierpię na wrodzoną wadę dysfunkcji systemu motywacji."
Wilczyca Karolina Kaim

Avatar użytkownika
 
Posty: 8026
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: doncaster

Post przez gmosia » 25 listopada 2011, o 00:53

a te pomidorki zapiekane, to pewnie na ciepło podawać? :-P
Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 10852
Dołączył(a): 18 października 2011, o 17:09
Ulubiona autorka/autor: Dżuli Stefa Dżulja MeryDżoł Gejlen Maja Kristin...

Post przez tajemna » 25 listopada 2011, o 01:02

Tak, chociaż jadłam na zimno i też nie są złe, kwestia gustu :hyhy:
Jeśli są pokrojone w plastry to można np. wrzucić na wcześniej przygotowane "podkładki" z grzanek i podać jako taka kanapka.

Losie jeśśśćććć mi się chcceeeee
"uderz w Garwood a Tajemna się odezwie"
Sol


"Cierpię na wrodzoną wadę dysfunkcji systemu motywacji."
Wilczyca Karolina Kaim

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 28 listopada 2011, o 14:52

“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 28 listopada 2011, o 17:20

robię coś podobnego,tyle,że zamiast kiełbasy dodaję raczej resztki mięsa czy to gotowanego,czy pieczonego,zależnie od tego,co mam w lodówce.Dziś zrobiłam podobną,tyle,że zamiast ziemniaków dodałam ugotowany makaron
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 28 listopada 2011, o 17:23

ja tez robię podobną, tylko dodaję jeszcze albo uduszoną cebulę, albo podduszony por :)
niekiedy zalewam też całość beszamelem, ale wtedy bez pomidorów

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 14 stycznia 2012, o 16:42

pysznie brzmi, dzięki!
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 1217
Dołączył(a): 2 marca 2011, o 12:02

Post przez Katarzyna888 » 15 stycznia 2012, o 11:28

Tajemna tak patrzee teraz na twoja salatke i chyba wyprobuje, tylko ze musze nabyc fasolke.
''Life was not perfect.
Except when it was.''Mary Balogh 'At last comes love'

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 15 stycznia 2012, o 21:40

Potrzebuje pomysłu na super smaczną sałatkę do kurczaka na 25 osób ( bardzo głodnych)... Nie ziemniaczaną - bo oklepana - ale i nienadszarpującą zbytnio mojej kieszeni. :padam:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 16 stycznia 2012, o 00:37

Zrób sałatkę warstwową gyros . Jest prosta i wszystkim smakuje. Tu masz przepis i video http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-gyros-warstwowa
Na przyjęciach zawsze się sprawdza.

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 16 stycznia 2012, o 12:42

gatka napisał(a):Sałatkę czy surówkę do obiadu?


To mam być sałatka do Tempury z kurczaka . Paski piersi z kurczaka skropione w wódce obtaczamy w cieście i pieczemy. Do tego potrzebuje ,a właściwie siostra ,żeby nakarmić swoją załogę w sklepie, jakiejś sycącej sałatki .
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 16 stycznia 2012, o 13:02

Pomysł na sałatkę z kurczaka.

ugotowana pierś z kurczaka (najlepiej gotować w bulionie, może być z kostki)
ugotowany ryż
pieczarki w occie
natka pietruszki lub koperek - co kto lubi
sól, pieprz, majonez


Sałatka z tuńczykiem
Układa się warstwami:
1. starte na tarce białka jajek (ok.6)
2. makaron (najlepsze są jakieś malutkie muszelki)
3.majonez
4. tuńczyk w sosie własnym (2-3puszeczki)
5. ogórek konserwowy
6. cienka warstwa majonezu
7. starte żółtko - na bardzo drobnej tarce
Posypać startym serem, którąś arstę należy posolić i popieprzyć :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 396
Dołączył(a): 6 listopada 2011, o 12:00
Ulubiona autorka/autor: ...szukam

Post przez Letty » 16 stycznia 2012, o 22:33

Ale mi wyobraźnia zadziałała,napewno skorzystam z Waszych przepisów!!!

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 18 stycznia 2012, o 01:14

Dziewczyny dziękuje za przepisy :padam: mam zamiar najpierw wypróbować każdy ,a później zdecydujemy .
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 1988
Dołączył(a): 2 maja 2011, o 15:22

Post przez AnnMM » 29 stycznia 2012, o 21:10

w związku z tym, że ostatnio "dokarmiam" ludzi w pracy, to zaczęło mi się chcieć stać przy garach... no i zrobiłam naleśnikową lasagne (chyba można tak napisać...):
- około 10 naleśników
- opakowanie szpinaku mrożonego
- śmietankowy serek topiony (2 trójkąty)
- pomidor
- kawałek wędliny pokrojonej w kostkę
- starty żółty ser
- czosnek, bazylia, pieprz, chilli, gałka muszkatołowa.
Naleśniki przygotowuję w wersji bez cukru (można dodać szczypiorek dla koloru). Szpinak rozmrażam na patelni i dodaję serki. Mieszam, aż serek się roztopi i dodaję dużo czosnku, pieprz i chilli. Po zdjęciu z ognia dodaję odrobinę gałki muszkatołowej. Pomidor obieram ze skórki i siekam w drobną kostkę (razem z pestkami). Doprawiam bazylią, czosnkiem i pieprzem.
Okrągłe naczynie (ja biorę to do tart) lekko natłuszczam i wykładam: warstwę naleśników, połowę masy szpinakowej, warstwę naleśników, pozostały szpinak. Na ostatnią warstwę naleśników wykładam kawałki pomidora i posypuję startym serem. Wszystko wkładam do ciepłego piekarnika i czekam aż ser się przyrumieni. Smacznego!!

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 29 stycznia 2012, o 21:13

robię podobnie, tylko jedna warstwa jest np szpinakowa a druga pomidorowa, i tak na zmianę albo mięsna albo pieczarkowa, zależy co mam w lodówce - lubię bardzo

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 29 stycznia 2012, o 21:17

fajny przepis, muszę kiedyś wypróbować :mysli:

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 29 stycznia 2012, o 21:45

a z pomidory z pestkami nie sprawiają, że jest za wodniste?

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości