Teraz jest 24 listopada 2024, o 16:46

Czytniki ebooków: użytkowanie i porady

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 20 stycznia 2012, o 17:52

haha :hyhy:
cholera, przez ostatni miesiąc testowałam różne kindle, onyxy i inne i wciąż mam problem :]
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Wiedźma Ple Ple » 20 stycznia 2012, o 17:54

jakiż? :wink:

Post przez Agrest » 20 stycznia 2012, o 17:59

W tej chwili też bym nie wiedziała co wybrać :mysli:

Aralk, w jakim sensie nieużywanie słownika ma tu wpływ?
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez aralk » 20 stycznia 2012, o 19:49

może się mylę, ale z tego co zrozumiałam łatwiej zaznaczać w wersji z klawiaturą niż bez niej, ale może się mylę

Agrest, opcja Kindle'a nie jest nadal najatrakcyjniejsza?

Post przez Agrest » 20 stycznia 2012, o 20:21

może się mylę, ale z tego co zrozumiałam łatwiej zaznaczać w wersji z klawiaturą niż bez niej, ale może się mylę

Akurat do tej funkcji potrzebny jest tylko ten kwadratowy przycisk z czterema strzałkami, a on się chyba jako jedyny ostał bez zmian w wersji bez klawiatury, więc dla słownika nie ma to znaczenia.
Ja się raczej zastanawiam nad zupełnie inną stroną tej bezklawiaturowości, bo ciekawa jestem ile by mi zajęło przyzwyczajenie się do trzymania czytnika, który nie ma pod ekranem szerszej obudowy :mysli:

Agrest, opcja Kindle'a nie jest nadal najatrakcyjniejsza?

Jeśli się akceptuje okrojone cechy kindla bez klawiatury, to chyba nadal jest najatrakcyjniejszy... Ale ten stary - stosunek ceny do jakości spadł, bo o ile jakość bez zmian, to cena wzrosła przez VAT i kursy walut :bezradny: Zresztą ten bez klawiatury też byłby przecież jeszcze atrakcyjniejszy, gdyby nie VAT i waluta.

Ja bym się pewnie wahała między kindlem a onyxem właśnie, jest niezależny, czyta wiele formatów, a ekran ma bardzo zbliżony do kindla, i cenę w tej chwili też. Z kolei nie ma internetu (bo mówię o tej tańszej wersji) i nie odczytałby plików z amazona.

Ale to wcale nie znaczy, że jestem z kindla niezadowolona, nadal uważam że jest super :D Po prostu wybór nie jest aż tak jasny jak rok temu ;)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Alias » 20 stycznia 2012, o 20:26

Przed zakupem Kindla zastanawiałam się jeszcze nad czytnikiem Kobo:
http://www.whsmith.co.uk/CatalogAndSear ... fAodYEc_hg

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 20 stycznia 2012, o 20:33

przepraszam, ale rok temu też nie był jasny, jeżeli, paradoksalnie, odrzuciło się kategorię ceny...

ps.Kobo - ja też myślałam.
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Agrest » 20 stycznia 2012, o 20:39

Odnosiłam się głównie do siebie, teraz bym się wahała poważnie, wtedy na początku robiłam rozeznanie, ale już przy zakupie nie miałam wątpliwości ;) Ale myślę, że i pomijając moje doświadczenia, jak ktoś wtedy kupił, to zrobił dobry interes ;)

Zresztą imho duża część atrakcyjności to właśnie stosunek ceny do jakości, więc jeśli koszt nie jest problemem to już trochę co innego...

Emily Byrd Starr

Post przez Roma » 20 stycznia 2012, o 21:20

ja się bardzo poważnie zastanawiałam nad tym najtańszym Onyxem. Ale zniechęciło mnie to że użytkownicy ciągle prosili o jakiś support bo coś im nie działało z powodu błędów w oprogramowaniu. ciągle tez pojawiały się nowe wersje tegoż. ten Onyx jest dość nowy i chyba nie tak niezawodny jak poprzednie modele. Oczywiście zdaje sobie sprawę że to mogą być pojedyncze przypadki, no ale lepiej na zimne dmuchać niż wiecznie coś instalować lub reinstalowac. W każdym razie miałam go w ręce i obudowa mi tak średnio leżała - te zieloności ble. No a czytnik kupiłam przede wszystkim z powodu angielskiego więc kindle mi w tym momencie bardziej pasuje. Poza tym czytałam informacje o tym że ostatnio pojawiają się polskie ebooki w formacie mobi właśnie.

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 27 stycznia 2012, o 14:49

“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Magadha » 27 stycznia 2012, o 14:53

Świetna cena, szkoda tylko, że to ekran świecący, czyli niewiele się różni od laptopa. A jak ktoś się, tak jak ja uprze, to i z laptopa może czytać w pozycji horyzontalnej.
Obrazek
Myślę i czuję. Jestem weganką.

Każdy z nas jest jak antena radiowa. Człowiek może dostroić się do odbioru audycji z nieba, ale może też odbierać przekaz prosto z piekła. Tak przejawia się wolna wola każdego człowieka. [Bruno Groninig]
Nie mam czasu czytać forum Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer

Post przez almani » 27 stycznia 2012, o 15:03

No ja na Kindla zdecydowałam się bo moje oczy przy laptopie nie dawały rady. Wiec na tego bym się mimo super ceny nie skusiła. Ni i wygląd mi się podoba ;)
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 27 stycznia 2012, o 15:16

I bateria słaba

Post przez Magadha » 27 stycznia 2012, o 15:40

Bateria mogłaby by być nie wiem jak mocna, ale jak ma obsługiwać świecący ekran, to innego wyjścia nie ma, jak się wyładować.
Obrazek

Każdy z nas jest jak antena radiowa. Człowiek może dostroić się do odbioru audycji z nieba, ale może też odbierać przekaz prosto z piekła. Tak przejawia się wolna wola każdego człowieka. [Bruno Groninig]

Post przez Wiedźma Ple Ple » 1 lutego 2012, o 12:35

Post przez Magadha » 1 lutego 2012, o 15:56

Czy wiecie może ile w przeliczeniu kosztowałby każdy z nich kupiony bezpośrednio w Amazonie?
Mi wyszło, że za 3G zapłaciłabym 603 zł plus 22,3 za transport. Czy to możliwe.

Bo w takim razie ten Grupon wcale nie jest korzystny cenowo.
Obrazek

Post przez Agrest » 1 lutego 2012, o 17:16

Cena kindla to podana cena + przesyłka, plus VAT 23% (liczony z całości, z przesyłki też).
Ale weź pod uwagę, że to co oni oferują, to kindle w wersji Special Offers, tańsze bo z reklamami, które nie są dostępne bezpośrednio z Polski.

Normalne wersje, zamawiane z Polski, wg moich wyliczeń: kindle 3G ok. 860zł, kindle 4 ok. 530, a kindle touch ok. 655.

Emily Byrd Starr

Post przez aralk » 1 lutego 2012, o 17:44

teraz cena to jakaś masakra
w grudniu jeszcze - zakup mojej rodziny więc nie Amazon - kosztował 503 zł

Post przez Wiedźma Ple Ple » 1 lutego 2012, o 19:43

to co? dobra oferta czy nie?

Post przez Magadha » 1 lutego 2012, o 20:49

Właśnie, dobra czy nie.

Dobrze zrozumiałam, że to co jest na stronie amazona, to tylko wersje z reklamami, czyli tańsze, a to co mogą do nas wysłać, to zawsze wersje droższe, bo nie ma możliwości przesyłania reklam?
Obrazek

Post przez Agrest » 1 lutego 2012, o 20:56

Zamawiając w Stanach masz do wyboru wersję z reklamami i bez, a poza Stany wysyłają bez reklam (bo i po co reklamodawcom odbiorcy, którzy z ich reklam nie skorzystają - tam są też jakieś kupony promocyjne itd).

Czy dobra? Pomijając kwestię wyświetlania reklam, które chyba nie są bardzo inwazyjne, to trzeba by sprawdzić, jak z gwarancją. Może na forum eksiazki ktoś coś już pisał. Ceny oczywiście ok, choć jeśli chodzi np o kindla 4, to za tyle samo można go kupić na allegro... Przynajmniej w tej chwili, może się skończy ;)

Emily Byrd Starr

Post przez Magadha » 1 lutego 2012, o 21:16

Niestety nawet jakbym miała teraz 700 złotych, to nie wiedziałabym który wybrać :placze:

Z jednej strony kusi cena (400 zł) z drugiej bezpłatny dostęp do internetu (ale czy nie wystarczy mi laptop, :bezradny: choć z drugiej strony laptop jest strasznie ciężki, a taki kindelek, to do torebki się zmieści. Tylko właściwie co znaczy: działający na całym świecie, czy tak jak np. komórka, czy gorzej)
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 1 lutego 2012, o 21:22

A jak to jest z internetem w czytniku? Korzysta się wygodnie?

Post przez Agrest » 1 lutego 2012, o 21:22

Ale ten za 400zł (trochę więcej, bo przesyłka to 17 lub 25 zł ;) ), nie ma bezpłatnego internetu, to jest wifi, więc i tak musi być w zasięgu jakiejś sieci wifi.

Co do działania "na całym świecie", to są gdzieś mapki zasięgu kindla, trzeba by poszukać...

Emily Byrd Starr

Post przez Magadha » 1 lutego 2012, o 21:25

Tylko co to jest wifi właściwie, czy działa tak jak bezprzewodowy internet w laptopie, trzeba znać hasło? (w większości przypadków)

Zasięg 3G http://client0.cellmaps.com/viewer.html?cov=1
Ostatnio edytowano 1 lutego 2012, o 21:30 przez Magadha, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy