Teraz jest 23 listopada 2024, o 13:01

Nie tylko Romansoholiczki: Biblionetka i inne miejsca

O rynku wydawniczym i księgarskim, świecie redaktorów i tłumaczy oraz procesach towarzyszących literaturze

Post przez Wiedźma Ple Ple » 26 stycznia 2012, o 11:25

Odkąd czytam harlequiny mój język cholernie zubożał. Młodzież to nie problem, oni zdążą się nauczyć (jeśli zechcą). Ale stare baby, jak ja, to już mają z górki.
ależ do cholery za mało uogólnień!!! jeszcze więcej! :twisted:
żeby nie było, że popieram niechlujstwo językowe ale proszę ja was sięganie po hq w nadziei wzbogacenia języka bądź horyzontów zakrawa na kpinę ... :evillaugh:

Oprócz Tiffany Sexy, jest teraz też Tiffany Hot & Sexy. Możliwe, że to są właśnie te z lepszymi opisami seksu, co Wiedźma chwali.
a jednak mają a u nas w konsultacji z kochanymi czytelniczkami wypierniczą nawet GR :twisted:

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 26 stycznia 2012, o 12:07

me horyzonty poszerza... niebotycznie wręcz... nigdzie nie znajdę tego, co w harlekinie... ^_^
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Wiedźma Ple Ple » 26 stycznia 2012, o 12:44

oj do cholery Frin, dobrze wiesz o co mi chodzi :hahaha: moje tez poszerza dzięki twoim socjologicznym debatom głównie :hahaha:

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 26 stycznia 2012, o 20:01

Wiedźma Ple Ple napisał(a):żeby nie było, że popieram niechlujstwo językowe ale proszę ja was sięganie po hq w nadziei wzbogacenia języka bądź horyzontów zakrawa na kpinę ...

Matko, jak Ty się uparłaś, żeby odwrotnie rozumieć, co ja mówię.
Nie mówię, że sięgam, żeby wzbogacić, tylko, że już mi zubożał i dlatego nie jestem w stanie wyrazić tak ładnie, jak Wy, tego, co chcę. Dlatego miejcie na to wzgląd i przestańcie się nabijać z moich wypowiedzi. Miejcie już litość. Zwłaszcza, że będzie ze mną coraz gorzej, bo od HŚŻ jestem nadal uzależniona.

Po Twojej stronie czytanie ze zrozumieniem się kłania, bo zygzak to nie był przykład na to, że wprowadzono wspaniałe zmiany, tylko na to, że istnieją poszlaki, że może słuchają zdania czytelniczek.

A tamten cytat o zaimkach został wyrwany z większej całości, dlatego wygląda bardzo śmiesznie. Cała historia była dłuższa. Była dyskusja z Panią od Medicali i Romansów. I ona była strasznie mocno przekonana o perfekcyjności swej wykonanej pracy. Oraz o wspaniałych walorach wydawanego przez Harlequin produktu. Jak nie wierzycie, to zapytajcie Kaśka, ona do tej pory zgrzyta zębami nad tą panią. Próbowałam dać tej pani do zrozumienia, że z naszej strony to nie wygląda tak idealnie, jak ona pisze. Najpierw chciałam nakłonić ją do przyznania się, że na redakcję i opracowanie jednej książeczki ma mniej czasu, niż ja na jej przeczytanie. To mi kompletnie nie wyszło, pani nie dała się skusić do zwierzeń. Potem chciałam już tylko ośmieszyć jej wypowiedzi drobiazgami. Dlatego napisałam o skracaniu końcówek, odcinaniu epilogów i zakończeń i pogryzionych tłumaczeniach. Wtedy też napisałam o tych czasownikach.
Ja wiem, że tłumacze i korektorzy o tym wiedzą. Jestem też pewna, że w przeciwieństwie do mnie znają regułkę. Pozostawianie takich i podobnych błędów wynika z niedopatrzeń i niestaranności, a nie niewiedzy. Nie chciałam napisać wprost, że nas olewają, żeby tylko ich obrazić, ale próbowałam dookoła, żeby wyciągnęli wnioski. To miało zabrzmieć, jak kpina.
No dobrze, nie udało mi się, trudno, ale chociaż próbowałam.
Obrazek

Post przez Wiedźma Ple Ple » 26 stycznia 2012, o 20:50

Po Twojej stronie czytanie ze zrozumieniem się kłania, bo zygzak to nie był przykład na to, że wprowadzono wspaniałe zmiany, tylko na to, że istnieją poszlaki, że może słuchają zdania czytelniczek.
wiesz ty ja mam gdzieś wszystkie POSZLAKI :twisted: i naprawdę nie o zygzaka chodzi tylko o to co symbolizuje :twisted: a według mnie tumaństwo jakichś pań przekonanych o doskonałości swojej pracy :twisted: rzucimy im od czasu do czasu zygzaka w ramach konsultacji społecznych a potem i tak zrobimy swoje idąc w zaparte :twisted: sama o tym piszesz :]

zresztą mamy im za co dziękować stare forum powstało jako odpowiedź na ich olewanctwo- jakby nas dopieszczali nie byłoby Romansoholiczek w obecnej postaci

nikt się też nie śmieje z jakości twoich wypowiedzi bo nie ma się do czego przyczepić, weźmij i się puknij :mur:

Post przez kasiek » 26 stycznia 2012, o 21:09

dyskusja przy GR na HQ zrobiła się ciekawa... :haha:
Bo powaga zabija powoli

A imię me PLASTELINA.

Miłość bez pieniędzy, wrota do nędzy

Post przez Wiedźma Ple Ple » 26 stycznia 2012, o 21:16

tak, strasznie, magret ciągnie swoje o nachalnym erotyzmie wyrazu gorący
trzymajcie mnie! :twisted:

Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 26 stycznia 2012, o 21:27

A po co? Idź, ulżyj sobie :D
Obrazek

Post przez kasiek » 26 stycznia 2012, o 21:30

ja sobie ulżyłam

i może gdybym przeczytała posty magret to bym sie do nich ustosunkowała
Bo powaga zabija powoli

A imię me PLASTELINA.

Post przez Janka » 26 stycznia 2012, o 21:42

Wiedźma Ple Ple napisał(a):zresztą mamy im za co dziękować stare forum powstało jako odpowiedź na ich olewanctwo- jakby nas dopieszczali nie byłoby Romansoholiczek w obecnej postaci

No właśnie, czasem gdzieś mi w oko wpadnie coś, ale same aluzje. Na o2 też są jakieś wzmianki o kłótniach, które mi nic nie mówią. Czy jest gdzieś spisana historia rozdzielania się różnych forum?

Wiedźma Ple Ple napisał(a): weźmij i się puknij :mur:

Zamiast sie puknąć, wolę się zająć Tobą, bo jesteś zła na Harlequina, a wyładowujesz sie na mnie. Za karę naciągnę Ci z całej siły pajączka, a potem nagle puszczę. Będę celować w ucho, więc się przygotuj!
Obrazek

Post przez Agrest » 26 stycznia 2012, o 21:49

Na o2 to o jakichś innych forach... A z harlequinem było tak, że zamknął forum, kiedy dziewczyny za bardzo narzekały i dlatego założyły i przeniosły się na prywatne forum ;) Ale mnie tu wtedy nie było, więc osobiście nie uczestniczyłam :)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez kasiek » 26 stycznia 2012, o 21:53

Dobra metoda, jak narzekają zamknąć forum.
Bo powaga zabija powoli

A imię me PLASTELINA.

Post przez Wiedźma Ple Ple » 26 stycznia 2012, o 22:11

Janka napisał(a):Zamiast sie puknąć, wolę się zająć Tobą, bo jesteś zła na Harlequina, a wyładowujesz sie na mnie. Za karę naciągnę Ci z całej siły pajączka, a potem nagle puszczę. Będę celować w ucho, więc się przygotuj!

wcale się nie wyładowuję tylko bierzesz personalnie tego cholernego zygzaka a to symbol li tylko! :twisted:
pajączka :rotfl:

a w doopie mam- nie będę z magret argumentować :evil:

Post przez Agrest » 26 stycznia 2012, o 22:14

Tzn uściślając, oczywiście na o2 o nas też pisali, że nadęte i wredne i w ogóle TWA, ale te stare historie o jakichś sporach, zamykaniu forów i jakiejś Balbince czy kim tam, to nie o nas ;)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Janka » 26 stycznia 2012, o 22:16

kasiek napisał(a):Dobra metoda, jak narzekają zamknąć forum.

Obecna strona Harlequina już od jakiegoś czasu pachnie mi jakimś zamykaniem.
Na stronie Miry juz od dawna przewazaja recenzje od dziewczyn z blogow, ktore ksiazki dostaly od redakcji i sie pieknie rewanzuja. Przestałam czytać, bo mnie mdli.

Tak na marginesie, u HQ nie dostaję informacji o dodanych postach w wątkach, mimo że z uporem maniaka zawsze to klikam. Nawet się od nowa zarejestrowałam i nie pomogło. Tez tak macie, czy to tylko mnie dostapil ten zaszczyt?
Obrazek

Post przez Wiedźma Ple Ple » 26 stycznia 2012, o 22:16

a zgraja zawistnych ...
niestety wtedy Kat narobiła szumu o jakieś konkurencyjne forum dziewczyny stąd gdzie niby miały się pojawiać nielegalnie bezcenne autorskie treści ... :roll:

Tak na marginesie, u HQ nie dostaję informacji o dodanych postach w wątkach, mimo że z uporem maniaka zawsze to klikam. Nawet się od nowa zarejestrowałam i nie pomogło. Tez tak macie, czy to tylko mnie dostapil ten zaszczyt?
od dawna nie śledzę ...

Post przez Berenika » 26 stycznia 2012, o 22:18

Janka napisał(a):
kasiek napisał(a):Dobra metoda, jak narzekają zamknąć forum.

Obecna strona Harlequina już od jakiegoś czasu pachnie mi jakimś zamykaniem.
Na stronie Miry juz od dawna przewazaja recenzje od dziewczyn z blogow, ktore ksiazki dostaly od redakcji i sie pieknie rewanzuja. Przestałam czytać, bo mnie mdli.

Też mi tak to wygląda, ale nie chciałam wyjść na panikarę ;) I sklep też taki się ubożuchny zrobił.

Też nie dostaję informacji o nowych postach.
Obrazek

Post przez Agrest » 26 stycznia 2012, o 22:19

Ja nigdy tego nie zaznaczam, ale ogólnie nie lubię tam pisać, w sensie technicznym :]

Emily Byrd Starr

Post przez Berenika » 26 stycznia 2012, o 22:20

Bo tam to jest nieciekawie zorganizowane, na dokładkę nie można edytować i formatować.
Obrazek

Post przez Wiedźma Ple Ple » 26 stycznia 2012, o 22:29

Też mi tak to wygląda, ale nie chciałam wyjść na panikarę ;) I sklep też taki się ubożuchny zrobił.
super :twisted:

Post przez Fringilla » 26 stycznia 2012, o 22:40

a to do przewidzenia ^_^
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Janka » 26 stycznia 2012, o 22:54

Ja nie lubię, że wywrócili wszystko do góry nogami. Niby do wszystkiego można się przyzwyczaić, ale ja wcale nie chcę.

Może to i lepiej, jeśliby zamknęli swoje forum, to bym nie musiała oglądać tych wypocin lizusek.

Nawet kiedyś policzyłam, czy sama bym się tak sprzedała i wyszło mi, że tak, ale nie za 35 zł (bo one to robią za książkę darmową). Ja czytam pomału, to na książkę potrzebuję co najmniej 10 godzin. Potem bym musiała wymyślić tę piękną recenzję, może najpierw nawet pomyśleć trochę. W sumie za 12 godzin pracy poprosiłabym o 960 złotych. Minimum, bo moze bym dłużej czytała.
Obrazek

Post przez Fringilla » 26 stycznia 2012, o 23:11

prawda to :lol:
ale też: jaka płaca, taka recenzja :hyhy:
— Ursula K. Le Guin

Post przez Wiedźma Ple Ple » 26 stycznia 2012, o 23:25

a na południu bez zmian:
http://harlequin.cz/index.php :(
tylko ładniej :(

Post przez Janka » 27 stycznia 2012, o 01:36

Jeszcze niedawno Czesi mieli 7 serii wydawniczych, teraz 5. Oj, źle się dzieje w państwie duńskim, tfu w czeskim, gorzej niż u nas.

P.S. Niech Ci będzie, możesz korzystać z zygzaczka jako symbolu. Łaskawie pozwalam.
Ale z naciągnięcia Pajączka jeszcze nie zrezygnowałam.
Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wiadomości i publicystyka