Ja powrócę do starej dyskusji o
Szpadzie na wachlarzu Popławskiej, bo właśnie dokańczam czytać tę trylogię, i do pytania Kawki a propos młodych polskich szlachcianek:
Kawka napisał(a):A jak je chowano??
więc oprócz tego, co mówiła pinks, dodam, zę chowano je też tak, że potem były w stanie zrobić coś takiego:
Może to i nie Polka, ale i nasze nie były najgorsze, a oto co się działo (choć nieco wcześniej niż powieść Popławskiej, ale znowu nie aż tak bardzo wcześniej
):
Anna Dorota Chrzanowska z domu de Frezen – druga żona kapitana Jana Samuela Chrzanowskiego, wsławiła się bohaterską postawą w czasie obrony Trembowli podczas wojny polsko-tureckiej 1672-1676.
Według współczesnych przekazów pamiętnikarza Duponta była Niemką z pochodzenia. Gdy szlachta, oblężona przez oddziały wojsk tureckich na zamku trembowelskim nosiła się z zamiarem poddania twierdzy, Chrzanowska uprzedziła o tym męża, co zapobiegło kapitulacji Trembowli. Gdy sam komendant stracił wiarę w sens dalszej obrony, miała zagrozić, że w takim wypadku siebie i jego zabije. Według innych przekazów groziła podpaleniem prochów i wysadzeniem miasta. Podobno sama poprowadziła wycieczkę (zbrojny wypad) obrońców na szańce tureckie.
Na pamiątkę wystawiono jej w Trembowli pomnik. (za Wikipedią)
No zafascynowała mnie kobieta
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.
Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.
by Agrest