Teraz jest 24 listopada 2024, o 18:58

Czytniki ebooków: użytkowanie i porady

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Post przez Agrest » 17 stycznia 2012, o 09:52

Ja rzadko cokolwiek usuwam (chociaż powinnam jakieś porządki zrobić ;) ), więc raczej nie pomogę... Jeśli już to robię, to zwykle w momencie, kiedy czytnik jest podłączony do komputera.

A patrzyłaś, czy jest ten problem poruszony w jakimś faqu na amazonie?
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Alias » 17 stycznia 2012, o 10:20

Ciapa ze mnie do kwadratu :zalamka: . Zaraz po napisaniu posta zorientowałam się o co chodzi. Ponieważ mój kindel ostatnio jest tylko na wygaszaczu, więc go w końcu wyłączyłam, po uruchomieniu okazało się że wszystko co chciałam zostało usunięte, tylko przy włączonym pliki nie znikają. Cóz to moje początki z kindelkiem, człowiek się uczy :)

Post przez Agrest » 17 stycznia 2012, o 11:31

Mojemu kindlowi za tydzień stuknie rok, może go w urodziny w końcu wyłączę i włączę :lol:
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez aralk » 17 stycznia 2012, o 11:42

po raz pierwszy?

Post przez Agrest » 17 stycznia 2012, o 12:06

Tak jakoś wyszło ;)

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: Garwood, Nora Roberts

Post przez ewajoanna23 » 17 stycznia 2012, o 12:34

dostałam odpowiedź z Virtualo,
Witam,

Na chwilę obecną nie mam informacji od wydawcy, czy będą wprowadzać
swoją ofertę w formacie Mobi.

Pozdrawiam
Monika Dana

:(

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 17 stycznia 2012, o 14:20

Agrest napisał(a):Mojemu kindlowi za tydzień stuknie rok, może go w urodziny w końcu wyłączę i włączę :lol:

dopiero?

Mój niestety po 24h nieużywania sam się wyłącza i nie mogę tej opcji wyłączyć :(

Post przez Agrest » 17 stycznia 2012, o 14:26

No nie wiem, jakoś nie miałam takiej potrzeby, teraz jak go wyłączę to też tylko z ciekawości ;)

Emily Byrd Starr

Post przez aralk » 17 stycznia 2012, o 14:36

joakar4 napisał(a):Mój niestety po 24h nieużywania sam się wyłącza i nie mogę tej opcji wyłączyć :(

mojemu nawet to do głowy by nie przyszło, dzień tydzień nie ma sprawy nie wyłącza się, ani ten, ani poprzedni :)

Post przez joakar4 » 17 stycznia 2012, o 14:43

mój niestety ma takie zapędy :wink:

Post przez Roma » 19 stycznia 2012, o 22:03

Moje cudo dzisiaj przyszło. :adore: Kupowałam przez Amazona w poniedziałek i dzisiaj mam w łapkach.
I bardzo mi się podoba. Czyta się również super. Nie ma porównania z monitorem.

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 19 stycznia 2012, o 22:19

Cieszę się razem z tobą :)
Witaj w klubie!
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 19 stycznia 2012, o 22:42

Który wybrałaś, Romo?
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: za mało miejsca na wszystkie

Post przez Anullaa » 19 stycznia 2012, o 23:40

aralk napisał(a):
joakar4 napisał(a):Mój niestety po 24h nieużywania sam się wyłącza i nie mogę tej opcji wyłączyć :(

mojemu nawet to do głowy by nie przyszło, dzień tydzień nie ma sprawy nie wyłącza się, ani ten, ani poprzedni :)

Nawet nie pomyślałam, żeby mojego trzymać tylko na wygaszaczu. Naturalne było za każdym razem go wyłączać. Co faktycznie jest niewygodne, bo trzeba trzymać dobre parę sekund zanim zareaguje. Do tego wydawało mi się, że bateria mi szybciej padnie, ale skoro wy go prawie (albo wcale) nie wyłączacie to chyba też spróbuję :)

Post przez Agrest » 19 stycznia 2012, o 23:47

Spróbuj, zużycie energii na wygaszaczy jest minimalne :) Znaczy na kindlu, na innych nie wiem, ale ty masz kindla, o ile pamiętam, więc ok ;)

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: za mało miejsca na wszystkie

Post przez Anullaa » 20 stycznia 2012, o 10:35

właśnie testuję od wczoraj :)

Moja najmłodsza pociecha parę dni temu dorwała kindelka i nie do końca wiem co tam ponaciskała, ale jak wynegocjowałam z nią w końcu oddanie mi mojego sprzętu, to zaczął się jakby aktualizować po czym wskoczyły katalogi (nazwy były) ale zawartość wszędzie 0. Blady strach padł na mnie :) bo przecież przez rok sporo mi się tego nagromadziło. Na szczęście po wyłączeniu i włączeniu wszytko było po staremu.

A kindelka od teraz wysoko na półce trzymam :)

Post przez Roma » 20 stycznia 2012, o 12:52

całe szczęście.
Zdecydowałam się na Kindle Classic. Opcja finansowa - najtańszy. na audio mi nie zależało, a klawiaturę przetrwam.
Wczoraj się nim bawiłam i jest ok. Co prawda nie dorówna papierowi ( tu zdania nie zmienię) ale komfort czytania jest nieporównywalny do monitora. tak w liczbach jak książka papierowa to 10 Kindle dałabym 8 monitor 3 komórka 1. Mimo wszystko to ekran.
Muszę jeszcze pdf przetestować, i znaleźć skrót klawiaturowy do słownika - tzn jak zaznaczyć angielskie słówko by mi się tłumaczenie pokazało. Może któraś z was wie?
Okładkę mam z Duragadget http://www.amazon.co.uk/Duragadget-Genuine-Leather-Style-Kindle/dp/B005SC3IQS/ref=pd_cp_ce_2 i jest naprawdę bardzo fajna - mięciutka skórka.
Sam Amazon w dostawie mi się bardzo sprawdził. Tak więc na razie wszystko na duży plus.

Post przez Agrest » 20 stycznia 2012, o 13:07

tzn jak zaznaczyć angielskie słówko by mi się tłumaczenie pokazało

Po prostu ustawić kursor przed danym słowem. Kursorem sterujesz kwadratowym przyciskiem (żeby się w ogóle pojawił to w dół albo w górę, bo w bok zmieni rozdział). No chyba, że w classic jest inaczej...

Emily Byrd Starr

Post przez Roma » 20 stycznia 2012, o 13:47

ok. Znalazłam. fakt że nim dostaje się do słownika trochę czasu mija. Dzięki wielkie

Post przez joakar4 » 20 stycznia 2012, o 14:05

Agrest napisał(a):Spróbuj, zużycie energii na wygaszaczy jest minimalne :) Znaczy na kindlu, na innych nie wiem, ale ty masz kindla, o ile pamiętam, więc ok ;)

u mnie na wygaszaczu energii nie pobiera wcale, jedynie przez to wyłączanie trochę traci

Romo gratulacje :)

Post przez Alias » 20 stycznia 2012, o 14:30

Roma to mamy takie same kindelki :). Okładki też trochę podobne, tylko ja kuipiłam na ebayu i zapłaciłam grosze.

Post przez aralk » 20 stycznia 2012, o 17:32

Roma napisał(a):Okładkę mam z Duragadget http://www.amazon.co.uk/Duragadget-Genuine-Leather-Style-Kindle/dp/B005SC3IQS/ref=pd_cp_ce_2 i jest naprawdę bardzo fajna - mięciutka skórka.

też miałam od nich i cudna była do momentu kiedy mi się nie rozpadła :]

no i cały czas zastanawiam się, że chyba szkoda, że Classica nie kupiłam :embarrassed:

Post przez Wiedźma Ple Ple » 20 stycznia 2012, o 17:36

dlaczemu? :]

Post przez aralk » 20 stycznia 2012, o 17:40

bo tańszy, bo dla mnie to czytnik, a nie miejsce przechowywania plików, bo nie mam problemu z dostępem do ładowania i bateria choć może i wygodna to wcale nie musiałaby taka być, bo nie korzystam ze słownika...
Ostatnio edytowano 20 stycznia 2012, o 17:44 przez aralk, łącznie edytowano 1 raz

Post przez Wiedźma Ple Ple » 20 stycznia 2012, o 17:42

aha, bo ja się rozglądam a już osiąga wyznaczoną przeze mnie cenę max 350 złotych :hyhy:

warunki jak powyżej :hyhy:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy