tajemna napisał(a):
Sałatka, którą poleciłaś będzie u mnie na stole Miałam robić jakąś z makaronem, ale ta z ryżem brzmi smakowicie Zrobię podstawową wersję, bez ananasa i sera, u mnie nie znoszą owoców zmieszanych z normalnym jedzeniem
Justyno rozwiń to
Indyk w rozmarynie
Składniki
11/2kg piersi z indyka
sól i pieprz
3-4 ząbki czosnku
świeże gałązki lub suszone rozmarynu
1 łyzka oleju do smażenia
100g wędzonego boczku w plastrach
1 kieliszek białego wina
1-2 łyżki zimnego masła
Przygotowanie
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pierzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gałązki rozmarynu lekko nagnieść tępą stroną noża, obłożyć nimi mięso i szczelnie zawinąć w folię spożywczą ( można użyć suszonego rozmarynu). Zostawić w lodówce na kilka godzin. Na patelnię wlać łyżkę oleju i obsmażyć pierś indyczą ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i obłożyć plastrami boczku. Podlać winem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około półtorej godziny. Po upieczeniu mięso wyjąć na deskę, a sos przelać na patelnię. Dodać zimne masło i energicznie wymieszać trzepaczką - do uzyskania emulsji. Sos można też zagęścić łyżką mąki - zamiast masła.