Nocny Anioł napisał(a):„Kto czyta książki – żyje podwójnie” Umberto Eco, i to właśnie mój spisów by ciekawie pożyć.
Przyznam, że wcześniej nie nie znałam tej myśli, ale teraz po jej przeczytaniu mogę powiedzieć, że oddaje ona w pełni, to, czym są dla mnie książki.
Książki są dla mnie sposobem na oderwanie się od życia codziennego. Właśnie dlatego rzadko czytuję obyczajówki, bo opisują to co może spotkać każdego z nas... Kiedy czytam żyję praktycznie akcją książki, a kiedy coś mnie bardzo zafascynuje, wszystko inne traci na znaczeniu (ale to już są skrajne przypadki
), każdą wolną myśl poświęcam temu, co przeczytałam i układam sobie w głowie ciąg dalszy albo zastanawiam, co by było gdyby mi się przytrafiło, to co bohaterom.
Książki są dla mnie także sposobem na ujrzenie innego świata, bo niestety moja wyobraźnia twórcza mocno kuleje, ale kiedy czytam widzę obrazy przedstawiane w książce. To także sposób na poznanie tego, czego nie mogę zobaczyć "na żywo". To właśnie dlatego tak kocham fantastykę i historyki (czy to romanse, czy inne powieści)...