Teraz jest 23 listopada 2024, o 19:46

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 16 października 2011, o 20:28

aralk napisał(a):w jakich proporcjach? rzucisz przepisem :)

jutro poszukam
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 16 października 2011, o 20:40

Ogórasy z chili :hyhy:
3 kg ogórków
8 łyżek oleju
3 łyżeczki chili w proszku
2 łyżki soli
1 główka czosnku
1/2 kg cukru
1,5 szkl octu

Ogórki myjesz, kroisz wzdłuż na ćwiartki, wrzucasz do michy, zasypujesz solą i zostawiasz na 3 godziny. Po 3 godzinach wylewasz wodę z michy. Podgrzać olej - wlać na ogórki, czosnek (kroisz jak chcesz, plasterki chyba najlepsze :P ), chili i zalewę z octu i cukru (zagotować tak jakoś po 2 godzinach, żeby byla letnia później) i znowu zostawiasz na 3 godziny :hyhy: No i później ogórki do sloików, zalać zalewą i pasteryzować krótko (po zagotowaniu wody jakies 2-3 minuty i gotowe). Praktycznie na następny dzień już są do jedzenia :hyhy:

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 16 października 2011, o 20:45

ewa.p napisał(a):
aralk napisał(a):w jakich proporcjach? rzucisz przepisem :)

jutro poszukam

cierpliwie czekamy :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 16 października 2011, o 20:53

Ogórki w zalewie ketchupowej

3 kg ogórków
3 szkl.wody,
niepełna szkl.octu
niepełna szkl.cukru
8 łyżek ketchupu pikantnego
3 płaskie łyżki soli
ziele angielskie,liście laurowe,gorczyca,pieprz kolorowy,czosnek,małe cebulki,marchew

Ogórki umyć,pokroić w słupki bez obierania(wykroić nasiona jeśli są przerośnięte).Włożyć do dużej miski.
Zalewę ugotować ze wszystkich składników,gotować 5 minut od chwili zagotowania.W trakcie gotowania dodać przyprawy.Wystudzić.Zimna zalewą zalać ogórki,wymieszać i odstawić na noc,aby się dobrze smaki wymieszały.Rano wymieszać,przełożyć do słoików,na wierzch położyć po małej cebulce,1 ząbku czosnku i kawałku marchewki.Pasteryzować 5-10 minut.
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 16 października 2011, o 22:52

Dzięki za oba przepisy, jutro albo pojutrze poeksperymentuję z ogórkami.

Avatar użytkownika
 
Posty: 1988
Dołączył(a): 2 maja 2011, o 15:22

Post przez AnnMM » 16 października 2011, o 23:03

może sama też coś zrobię?? szczególnie te w chilli jakoś do mnie przemawiają ;)

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 16 października 2011, o 23:36

Z chili sa pyszne :hyhy: Z ketchupem nie próbowałam nigdy, więc nie mówię :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 1988
Dołączył(a): 2 maja 2011, o 15:22

Post przez AnnMM » 16 października 2011, o 23:39

mając na uwadze moje zamiłowanie do przesadzania z ilością chilli w potrawach, tym chętnie spróbuję :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 16 października 2011, o 23:50

Lorelei napisał(a):Z chili sa pyszne :hyhy:


A bardzo ostre? Bo jak bardzo ostre, to już ja ich nawet spróbować nie będę mogła. Ale mój chłop to i owszem.

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 17 października 2011, o 11:29

Powiem Ci, że co kto lubi. Ja, mój chłop, moja mama, bratowa to wprost za nimi przepadamy i jakoś specjalnie ostre to one dla nas nie są :hyhy: Zaś są tacy co to ledwo do ust wsadzą a juz ich piecze :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 17 października 2011, o 15:47

Dla Aralk-likier rumowo-kajmakowy

2 puszki mleka słodzonego,1 puszka mleka niesłodzonego,1/2 litra rumu

Mleko w puszkach włożyć do garnka,zalać wodą.Gotować 2 i pół godziny,wodę dolewać,żeby puszki były zawsze zalane(przynajmniej do 3/4 wysokości).ostudzić.Połączyć mleka,zmiksować,dodać najpierw ćwiartkę rumu,wymieszać,a następnie dodać resztę alkoholu.Likier jest od razu gotowy do konsumpcji.
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 17 października 2011, o 18:19

dzięki ewo, chętnie spróbuję, jako odmiany do cukierków :) które, aby było jasne, smakowały mi, ale zawsze to coś nowego ;)

ja dzisiaj zakończyłam swoją przygodę z likierem wiśniowym :) prawie 4 miesiące, ale warto było :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 1988
Dołączył(a): 2 maja 2011, o 15:22

Post przez AnnMM » 17 października 2011, o 23:19

to mi przypomina porterówkę, ale tylko na wódce lodowej... mniam... przydało by się oddzielną kategorię na same alkohole założyć... takiego wyboru to na niejednej stronie z alkoholami nie ma ;)

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 18 października 2011, o 19:59

już padła taka propozycja,mniej więcej rok temu,ale na razie bez efektu.A przydałoby się...
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 18 października 2011, o 20:04

jestem za! Dorotko- działaj! Forumowa Matko Alkoholu! :haha:

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 18 października 2011, o 20:12

ja mogę zostać forumowym testerem :mrgreen:

Avatar użytkownika
 
Posty: 2461
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18
Lokalizacja: piernikowe miasto
Ulubiona autorka/autor: Garwood, Nora Roberts

Post przez ewajoanna23 » 18 października 2011, o 22:48

bardzo dobry pomysł z tą oddzielną kategorią, Aralk, mogę Tobie pomóc z tym testowaniem :rotfl:

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 19 października 2011, o 11:07

Testować to ja też mogę :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 1988
Dołączył(a): 2 maja 2011, o 15:22

Post przez AnnMM » 19 października 2011, o 11:25

proponuję zacząć próbki rozsyłać, bo ja też się piszę na testera :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 19 października 2011, o 11:39

ale nie róbcie offa.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 29 października 2011, o 17:03

Dziewczyny, proszę o radę :) Jak przygotować dobre udka z grilla tak, żeby smakowały podobnie jak kupne.
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 2461
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18
Lokalizacja: piernikowe miasto
Ulubiona autorka/autor: Garwood, Nora Roberts

Post przez ewajoanna23 » 14 listopada 2011, o 10:29

Ja też po prośbie, potrzebuję wypróbowany przepis na krokiety :wink:

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 14 listopada 2011, o 17:25

zdaje się,że fajny przepis na krokiety grzybowe był w świątecznych smakołykach
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 14 listopada 2011, o 17:55

Najprostsze krokiety robi się na płatach naleśnikowych, a farsz dajesz jaki lubisz: mięsny, z kapusty i grzybów, jak na ruskie itp.

Typowe KROKIETY:

Ciasto na naleśniki:

Litr mleka
3 jajka
ok. 0,5 kg. mąki
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru

Wszystko dokładnie zmiksować, a jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie dosypać mąki. Usmażyć naleśniki.

Nadzienie:
0,5 kg. mięsa [drobiowe, wieprzowe, wołowe - jakie lubisz]
pół kapusty średniej wielkości
1,5 łyżeczki wegety
przyprawy do smaku

Mięso ugotować ( można wcześniej ugotować na nim zupę).
Kapustę wrzucić do osolonej wody i gotować 30 minut. Wyciągnąć kapustę i przestudzić.
Zmielić mięso i kapustę, doprawić do smaku.
Na środek naleśnika nakładać farsz, zwijać w krokieciki.
Panierować w jajku, w bułce tartej i smażyć na oleju.

Ale spróbujcie też tych:

KROKIETY Z WAFLI:

Składniki :

wafle suche [kwadratowe, najzwyczajniejsze na świecie]
ziemniaki
pieczarki cebula
śmietana
sól i pieprz

- Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę , dodać odrobinę mleka lub śmietany , posolić i popieprzyć, a następnie rozsmarować gorące na suchym waflu tak cienko żeby zatkać dziurki
- Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, usmażyć z cebulką i też gorące cieniutko nałożyć na wafle.
Zwinąć wafle w rulonik i pociąć ukośnie na paski , a następnie obtoczyć w jajku i bulce, i na patelnie. Smażyć krótko
Pamiętajcie, żeby farsz dobrze doprawić!!!! Najlepsze z barszczykiem

MOJE UWAGI: Wafle smarujemy tak na centymetr ciepłym farszem [np. do ruskich pierogów] - chwilę odczekujemy, by wafel zmiękł, zwijamy, panierujemy i smażymy. Pycha!!! Wafla nie czuje się w smaku - za to dla kogoś kto lubi ruskie podsmażane to prawdziwa poezja.

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 14 listopada 2011, o 18:10

te wafle brzmią fantastycznie :)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości