Teraz jest 22 listopada 2024, o 07:46

Jak mieszkamy?

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody

Post przez Kat » 20 maja 2008, o 23:23

wiem co to znaczy mala kuchnia - moja mama taka ma. jak stanie jedna osoba w niej i rozlozy na szerokosc ramiona, to siega od jednych szafek do drugich. ale przy ostatnim remoncie, wynajela architekta i tak urzadzila razem z nim kuchnie, ze dokladnie wszystko sobie zaplanowala - teraz wszystko jej sie miesci i jest zadowolona. a kuchnia ma takie rudo - pomaranczowe sciany i jasny odcien brazu z kremem meble - bardzo ladnie to wyglada Obrazek

Post przez Jesc » 20 maja 2008, o 23:25

maggie134, przeciez IKEA ma rozwiazania dla malych pomieszczen.Maja odpowiednie meble do malych lazienek.

Poza tym, wprawdzie nie kazdy to lubi, ale moze pomysl nad rozwiazaniem,zeby zastapic wanne kabina prysznicowa, zyskasz na miejscu.

Post przez Kelnereczka » 21 maja 2008, o 09:55

Cieszę się, że pomysł "jak mieszkamy" się spodobał. Jak to się mówi potrzeba matką wynalazków Obrazek

Ja też uwielbiam czerwień i jego odzienie. Ja niestety nie mam własnego mieszkania Obrazek Opiekuje się mieszkaniem przyjaciółki mojej siostry, któa mieszka i pracuje za granicą. Mieszkamy tam już z moim Pawłem ponad 3 lata. I w końcu po negocjacjach z właścicielką odważyliśmy się na małą regenerację mieszkania Obrazek Do tej pory mieszkanko miało wszędzie ściany na biało. Jest to duże mieszkanie, zrobione ze strychu, a co za tym idzie b. wysokie, spokojnie mogą być 2 piętra i są Obrazek, wchodzimy na nie po drabinie. Na razie pienterko słuzy nam jako stryszek na szpargały Obrazek Kna ma w dachu Obrazek Mieszkanie rewelka - zawsze o takim marzyłam, być może Monika je zechce kiedyś sprzedać.

Post przez Scholastyka » 21 maja 2008, o 11:36

Ja tak zrobiłam - z bólem serca wywaliłam wannę, jest brodzik, obok zmieściła się pralka...

Post przez Ivonka85r » 21 maja 2008, o 16:21

U mnie lazienka jest naprawde spora, mamy wanne a do tego jeszcze obok kabine prysznicowa, jak chce sie zrelaksowac to wchodze do wanny Obrazek a jak musze gdzies szybko wyjsc to zawsze uzywam prysznica, raz dwa i z glowy...

Kuchnie tez mam wielka, w ogole mam strasznie duze mieszkania a mieszkam w bloku.No ale fakt faktem ze duzo sie placi za takie cacko Obrazek

Post przez kristy » 21 maja 2008, o 16:43

To tak jak i u mnie na dodatek miałam jeszcze kibelek tuz przy weściu więc go troszkę przesuneliśmy. Pomimo tego, że łazienka została zmniejszona po ok 3 cm z każdej strony (płyta) to wygląda na o wiele większą.

Jak mąż wróci z delegacji i przywiezie aparat to zrobie kilka zdjęć.

Post przez Madeleinee » 21 maja 2008, o 18:51

eh ja też mieszkam w bloku i chcoiaż mieszkanie 4 pokojowe to i kuchnia i łazienka niewielkie (oszczędzali żeby zrobić większe pokoje chyba Obrazek ) w każdym razie... mama ma pokój biało niebieski, babcia taki brzoskiwniowy, ja zielono żólty, salon jest złoto piaskowy, w kuchni booazeria tak raczej jasna, na przedpokoju panele i na podłodze i na ścianach takie średni brąz (tzn na częsci podłogi są takie złoto brązowe kremowe płytki i panele i płytki łaczy taka ukośna złota listwa która biegnie ulkosnie - strasznei fajnei to wygląda) no i wracając do łazienki jes...różowa Obrazek właśnie niedawno robiłyśmy remont i zdecydowałyśmy sie kontunować róż Obrazek Na podłodze są takei duże kwadratowe płytki - kolor brudny ciemny róż ale nie taki lila tylko takie cieplejszy no i te płytki są matowe... potem na wszystkich scianach do wysokości wanny są takiego koloru tylko że błyszczące i mniejsze, potem już pod sufit są błyszczące płytki kolory krem - róż i na 2 ścianach są utworzoen wzory z dekorów i listw (ciemny róż) mojego pomysłu Obrazek dookoła lustra też są ozdobe listwy....strasznie mi się podobają te płytki bo nei są jednolite tylko takie chriopowate troszke...ale najbardziej jestem zadowolona z noiwego urządzenia na którym się wiesza pranie Obrazek

Post przez Kat » 21 maja 2008, o 19:13

Made, jak masz mozliwosco, to zrob zdjecia, zebysmy mogly popodziwiac Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 21 maja 2008, o 20:09

brak wanny chyba by mnie dobił...

Post przez kristy » 21 maja 2008, o 21:18

A powiedzcie co byście proponowali na ściane do przedpokoju w bloku, Dotychczas mieliśmy tapete imitującą błazerie. Po remoncie łazienki i kuchni pora na przedpokuj.

Post przez Kat » 21 maja 2008, o 21:25

zalezy jak duzy jest przedpokoj, z czym sie laczy - z jakim pokojem, jaki ma rozmieszczenie bo to roznie bywa. jesli z pokojami i jest w miare jasno, to mozna dac jakas ciemniejsza barwe - zielen, fiolet, niebieski. u mnie w domu mam taki rdzawy kolor i wyglada fantastycznie Obrazek niektorzy jak lubia jasniejsze kolory, to moze brzoskwiniowy, albo pomaranczowy.... teraz tyle tych farb jest, ze jest w czym wybierac- ale moim zdaniem wszystko zalezy od Twoich upodoban i rozmiarow przedpokoju Obrazek zawsze przeciez mozna zrobic dwa kolory - wydluzajac i poszerzajac w ten sposob korytarz.

Post przez kristy » 21 maja 2008, o 21:38

No właśnie w tym problem, że przedpokoj jest bardzo malutki, i chciałabym go jakoś optycznie powiększyć.

Post przez Kat » 21 maja 2008, o 22:10

ja widzialam u kolezanki takie rozwiazanie - zastosowala dwa koly: ciemniejszy na dluzsze sciany, a jasniejszy na krotsze (jesli mnie pamiec nie myli) i wygladalo to calkiem fajnie Obrazek

Post przez Madeleinee » 21 maja 2008, o 22:32

ha i lipnie zdjęciów nie będzie...bo albo mi się światło odbija i nie widać nic a jak bym chciała z dalszej odległości uchwycić to się kurze nie bardzo da bo z łazienki wychodzi się na przedpokój który nei za szeroki jest i nie ma możliwości uchwycenia...

Hmm sama nie wiem co można by zrobić...(no panele odpadają na pewno chcoiaż ja osobiście jestem z moich bardzo zadowolona Obrazek )

Frin brak wanny tez był by dla mnie problemem bo lubie się długo plumkać na leżąco ( a teraz jak mam wanne akrylową to mogę bo one długo zatrzymują ciepełko) Obrazek

Post przez Jesc » 21 maja 2008, o 22:44

Ladne spore lustro powiekszy go optycznie.

Post przez maggie134 » 22 maja 2008, o 16:34

Wywalenie wanny jest w planach od poczatku - to bylo absolutnie oczywiste. Najgorsza jest szerokosc tej lazienki 1.4 metra, przeliczylam ile strace na regipsy i biorac pod uwage ze sciany cieniutkie a rury ida na wierzchu i trzeba je bedzie schowac strace jakies 25cm (aaaa! cholerna rura kanalizacyjna - nie dosc ze wielka to jeszcze odstaje od sciany.). Co zostawia mi 1.15 metra szerokosci. I tu niestety odpada jedyna ladnie wygladajaca pralko-suszarka (czemu ach czemu musza byc takie paskudne ?) bo ma 77cm glebokosci + drzwiczki 53cm. Nie otworze jej ;.;.

Co do mebli to akurat IKEA ma wyjatkowo paskudne meble lazienkowe. Az dziw, bo inne maja calkiem niczego sobie. Tak czy siak przy totalnym braku miejsca i tak niewiele mi tam wejdzie... zalamka.

Post przez kristy » 22 maja 2008, o 16:47

Już jest. Troche pomogło.

Przedpokój ma kztałt litery T.

Post przez maggie134 » 22 maja 2008, o 17:12

Niewiele mozna zrobic z malym przedpokojem ale jest kilka sztuczek ktore pomagaja - jasne kolory, duzo swiatla, szafy wnekowa i zadnycz szfek poza nimi itd. U mnie cale mieszkjanie sklada sie z takich kiszek - waskie a dlugie (idiotycznie rozplanowane --Obrazek i korytaz mam waski i do tego zagiety w polowie - taka litera "Z"

Pomalowalam go w szarosciach i wstawilam szafe wnekowa przy drzwiach. W drugiej czesci zrobilam polki na wymiar ale to juz kwestia totalnego braku miejsca i koniecznosci upchniecia gdzies paru ton ksiazek.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 22 maja 2008, o 17:58

można tez się bawić w pionowe kolorowe paski na jednej, krótszej ścianie... ale to sztuka dobrze je dobrać pod względem wymiarów, położenia i kolorów... jednolitość jest bezpieczniejsza jednak

Post przez Gość » 23 maja 2008, o 18:14

potrzebuje pomocy Obrazek chciałam odmalować pokój i myślałam właśnie o 2 kolorach Obrazek jeden jakiś ciemniejszy np bordowy albo ciemny fiolet a drugi jaśniejszy...i właśnie tu problem... zastanawiam sie jaki dobrać? doradzicie?

Post przez kristy » 23 maja 2008, o 18:38

Juz wcześniej w tym temacie było napisane, że do bordo-czerwieni pasowałyby beże.

Co do fioletu to niewiem może jakieś szarości lub delikatny pastelowy róż.

Post przez Kat » 24 maja 2008, o 01:42

a moze jasny zolty - delikatny taki, nie razacy. albo taki lagodny pomarancz... z fioletem moze bedzie pasowal Obrazek

Post przez Lena 872 » 25 maja 2008, o 22:58

sama mam pomalowany pokój w dwa kolory jeden żółty-pastelowy drugi niebiesko-morski, całkiem fajnie się prezentuje Obrazek

hmmm a do fioletu to chyba jednak żółty będzie lepszy ociepli i ożywi wnętrze Obrazek

Post przez Kelnereczka » 26 maja 2008, o 00:07

a może do tego fioletu odcień zieleni. Sama się zastanawiam, czy nie przemalować kuchni i jadalni ja odcień jasnego fioletu

Post przez Lena 872 » 26 maja 2008, o 00:09

ostatnio kuchnię machnęłam na kolor soczystej zieleni Obrazek najpierw szok ale teraz jestem zadowolona Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja