Teraz jest 22 listopada 2024, o 20:23

Ciasta, placki, babki i inne słodkości

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 432
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Ivonka85r » 7 maja 2008, o 11:29

<span style="color: green"><span style="font-weight: bold">CIASTKA: KOKOSANKI</span></span>

<span style="font-weight: bold">Składniki:</span>

2 jajka

1/2 szklanki cukru

1/4 kostki margaryny

30 dag. wiórków kokosowych



<span style="font-weight: bold">Sposób przyrządzenia:</span>

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, masło stopić, nieco wystudzić i następnie zmiksować z masą jajeczną i wsypać wiórki, całość dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, dwiema łyżeczkami nakładać małe porcje. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Obrazek

Nie wiem jak Wy dziewczyny ale ja uwielbiam każdego rodzaju ciastka z wiórkami kokosowymi.Często jak nie mam ochoty na zrobienie to kupuje w sklepie takie herbatnikowe, które mają w sobie wiórki i tez nazywają się kokosankami Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 7 maja 2008, o 12:25

Dorotka - nie mam az takich talentow...



a jakis dobry przepis na tort czekoladowy?? latwy, tani i smaczny??

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 7 maja 2008, o 12:34

Kat- mówisz i masz. Oto kapitalny przepis na tort czekoladowy:



<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Czekoladowy Orgazm - torcik straszliwie czekoladowy</span></span>



Przepyszny, wilgotny i baaardzo czekoladowy, bez mąki Obrazek



<span style="text-decoration: underline">Ciasto:</span>



150 g miękkiego masła

225 g gorzkiej czekolady

5 dużych jaj (w temp. pokojowej)

3/4 szklanki cukru

olejek waniliowy (lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego)

pół łyżeczki soli



<span style="text-decoration: underline">Polewa: </span>

(najlepiej przygotować tuż przed podaniem lub wcześniej i odgrzać w kapieli wodnej)



225 g gorzkiej czekolady

pół szklanki śmietanki kremówki



<span style="text-decoration: underline">Do dekoracji:</span>

Świeże owoce (truskawki, maliny lub porzeczki), obtoczone w cukrze

Ew. cukier puder lub płatki migdałowe, lub bita śmietana





<span style="text-decoration: underline">Ciasto:</span>

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.

Łyżką masła natłuszczamy tortownicę i wysypujemy ją odrobiną mąki



Pozostałe masło roztapiamy w kąpieli wodnej z 225 g czekolady,

mieszając do czasu do czasu, po czym zdejmujemy z ognia



Oddzielamy żółtka od białek.

Żółtka ucieramy do białości z cukrem i sporą ilością olejku waniliowego

Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno.



Ostrożnie dodajemy czekoladę do żółtek, po łyżce, cały czas delikatnie mieszając.

Równie delikatnie dodajemy białka.



Wlewamy masę do tortownicy, pieczemy ok. 40 min.



Wyjmujemy z pieca, przed polaniem polewą całkowicie studzimy.



<span style="text-decoration: underline">Polewa: </span>

W kapieli wodnej roztapiamy 225 g czekolady ze śmietanką, nie doprowadzając do wrzenia.

Tuż przed podaniem ciepłą polewą smarujemy tort.

Dekorujemy owocami obtoczonymi w cukrze i ew. cukrem pudrem lub płatkami migdałowymi.

Można podawać z bitą śmietaną.



Ten tort gorąco polecają chyba najlepsze specjalistki od pieczenia i gotowania w necie. Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 7 maja 2008, o 12:59

mniam mniam ,fajny ten przepis ,sama chętnie wypróbuję

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 7 maja 2008, o 13:08

A gdyby Ci Kat czekoladowego orgazmu było mało, to polecam inne czekoladowe cudo:



<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">KOPIEC KRETA</span></span>



<span style="text-decoration: underline">CIASTO</span>

• 1/2 kostki miękkiego masła

• 2 jajka

• 2 czubate łyżki kakao

• 1 niepełna szkl. Pudru

• 1 &frac12; szkl mąki

• &frac12; szkl mleka

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Upiec w tortownicy - ok.25min w 180* z termoobiegiem.



<span style="text-decoration: underline">MASA</span>

• &frac12; l śmietany 30% słodkiej (kremówki)

• Cukier waniliowy

• 2 łyżki żelatyny

Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach wody, dokładnie wszystko wymieszać.



<span style="text-decoration: underline">DODATKOWO</span>

• 3 banany

• Czekolada do dekoracji

Z ciasta upieczonego w tortownicy wycinamy środek tak aby boki zostały i spód także tzn „wycinamy paluszkami” wgłębienie na środku okrągłego ciacha z pozostawionymi ściankami dookoła( nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć ).I w ten środek układamy banany przecięte wzdłuż. Następnie na to wszystko kładziemy tężejącą masę w kształcie kopca, posypujemy ciastem wydłubanym ze środka spodu i możemy dodatkowo posypać startą czekoladą.

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 7 maja 2008, o 18:43

wow Dorotka... ten czekoladowy orgazm... pychota.... a mam takie pytanie: kapiel wodna czekolady - to musi byc garnek z woda i na to miska, w ktorej rozpuszczamy czekolade, tak??

 
Posty: 310
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kristy » 7 maja 2008, o 18:47

Fajnuchny ten "krecik" na czubku.

Spodobał mi sie przepis na ciasto bananowe. Co dziwne bananów nie lubie w czystej postaci ale w jogurtach, ciasteczkach itp. uwielbiam.

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 7 maja 2008, o 19:59

a ja mam na odwrot wlasnie Obrazek jakos nie przepadam w sokach,ciastach itp... wole zwykle banany Obrazek

 
Posty: 5567
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Marsha Canham

Post przez moni » 7 maja 2008, o 21:01

a ja bananów nie cierpię w każdej postaci Obrazek

ale zjeść, to zjem - jak muszę.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 7 maja 2008, o 21:10

Kąpiel wodna to stopniowe rozgrzewanie zawartości garnka bez przykrycia, zawieszonego w gorącej, ale nie wrzącej wodzie . Do sporządzenia sosów, kremów - zawierających masło, jajka lub smietanę (mus czekoladowy) - i tych wszystkich potraw, które na płytce grzejnej kuchenki mogą się zwarzyć lub łatwo się przypalają .

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 7 maja 2008, o 22:10

A ja wcześniej coś pisałam o torcikach mojej mamy i fotka taka motylowa też gdzieś tam jest z wytłumaczeniem,jeśli Ci się będzie chciało szukać, Kat Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 7 maja 2008, o 22:19

wiem, wiem, ale dla mnie to za trudne Obrazek poza tym nie bede miala zbytnio czasu, wiec musze miec cos szybkiego Obrazek wiec sie zastanawiam nad tym orgazmem albo nad torcikiem serowo- truskawkowym Obrazek

 

Post przez Kelnereczka » 7 maja 2008, o 22:30

mniam, ale mnie już ślinka cieknie na myśl o tych makołykach. A ja taka głodan jestem, bo nic nie jadłam dziś na obiadek, a niedawno wróciłam z Gliwic, i pierwsze co to do "lapka" usiadłam.

Uwielbiam banany w każdej postaci - to moje ulubione owoce Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 8 maja 2008, o 12:49

Kat- jak chcesz coś błyskawicznego, to po prostu zrób tiramisu, bo to zaledwie chwilkę się robi.

Albo skuś się jednak na ten orgazm, bo już sama nazwa powali Twoich gosci na kalana. Wystarczy, że zapraszając na imprezkę szepniesz każdemu na uszko, że każdemu przybyłemu zapewniasz fantastyczny orgazm, a nie opędzisz się od gości. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Wyobrażasz sobie, co im będzie po głowach chodziło? Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 8 maja 2008, o 15:06

Pewnie jakieś brudne myśli Obrazek

A potem, Kat wyskakujesz i mówisz - a co wyście myśleli? Że tu jakaś orgia będzie?

 

Post przez Kelnereczka » 8 maja 2008, o 18:59

Może lepiej sobie nie wyobrażać hihi Obrazek

 
Posty: 310
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kristy » 8 maja 2008, o 19:22

Od jakiegoś czasu ograniczam słodycze ale chodzi za mna jakieś ciacho z kremem musze czegoś poszukać w internecie bo lubię piec coś nowego.

 

Post przez Kelnereczka » 8 maja 2008, o 19:40

Wiecie, co a za mną chodzą zamiekane naleśniki z serem, i z czakoladą.

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 17 maja 2008, o 18:58

ja zrobilam nalesniki, ale zamierzam je podac z warzywami i mieskiem Obrazek a teraz cos innego.



Torcik serowo - poziomkowy (tak naprawde moze byc jaki chcecie; ja zrobilam truskawkowy i byl pyszny Obrazek



Skladniki:

male biszkopciki do wylozenia malej tortownicy (ja kupilam duza paczke i starczylo na dwa ciasta)

3/4 szklanki dzemu lub konfitury poziomkowej (lub takiej, na ktora macie ochote; ma sie tylko zgadzac z galaretka)

3/4 szklanki wody

galaretka o smaku poziomkowym

2 plaski lyzeczki cukru pudru

2 pojemniki (25 dag) serka homogenizowanego waniliowego

swieze poziomki i bita smietana do ozdoby



Na spodzie wylozonej folia aluminiowa tortownicy ukladamy biszkopciki, smarujemy dzemem lub konfitura i wstawiamy do lodowki. W goracej wodzie rozpuszczamy galaretke, pilnujac by sie dokladnie rozpuscila, odstawiamy w chlodne miejsce (ja wstawilam do lodowki, zeby sie chlodzila). Bialka ubijamy z cukrem pudrem na sztywna, lsniaca piane. Serek mieszamy z przestudzona, plynna galaretka. gdy skladniki sie polacza, dodajemy piane z bialek, calosc dokladnie mieszamy (najlepiej drewniana lyzka), wykladamy na biszkopty i odstawiamy do lodowki. Przed podaniem wierz dekorujemy poziomkami i smietana.



Torcik robi sie szybko - zajelo mi to ok 40 min, moze nawet mniej, a smakuje swietnie. jak zrobilam i kumpele przyszly to zostal tylko malenki kawalek. wczoraj zrobilam tez, ale z wisniowa i bez dzemu (pewnie bedzie gorszy, ale juz mi sie nie chcialo kupowac). bez ozdob tez jest dobry Obrazek

 

Post przez Kelnereczka » 18 maja 2008, o 14:40

Ale mi ślinka cieknie. A mam szlaban na słodkości. Przynajmniej do 21 czerwca Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 18 maja 2008, o 15:01

jest pyszny i naprawde sie szybko robi. ten bez dzemu tez byl smaczny. a co najwazniejsze jest bardzo lekki Obrazek jak kiedys bede miala jeszcze czas i ochote, to zrobic inny torcik, to wrzuce przepis Obrazek

 

Post przez Kelnereczka » 18 maja 2008, o 15:09

ech, ale kusicie Obrazek

 
Posty: 310
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kristy » 18 maja 2008, o 16:32

Dziewczyny jak możecie to wrzucajcie zdjęcia słodkości, które robicie to pobudza apetyt.

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 18 maja 2008, o 16:45

ja niestety nie mam mozliwosci ;( ale jak bede miala, to sie postaram Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 19 maja 2008, o 01:27

Ostatnio dużo piekłam i mam nawet fotki, ale nie wiem czy uda mi się je tu wrzucić. Jutro spróbuję. A robiłam eklerki [tydzień temu] i kopiec kreta [wczoraj] - oczywiscie od początku do konca robilam go sama, a nie z pudełku [Boże uchowaj!]. Jak chcecie wypróbować, to mogę umieścić przepisy.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości