Teraz jest 23 listopada 2024, o 14:52

Roślinne inspiracje i domowe ogródki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 20 października 2011, o 18:41

reakcja mojej siostry na te zdjecia: ma dobry aparat :heh:
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 20 października 2011, o 21:35

dziękuję Dziewczyny :D

aparat faktycznie jest dobry, chociaż jeszcze z tych pierwszych cyfrówek :wink:

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 20 października 2011, o 22:06

piękne te storczyki :adore: a mój nie wypuszcza tej bocznej gałązki. Obawiam się, że mogłam ją obłamać przypadkowo przy przestawianiu kwiatka :( jest tam jakiś mały kikucik, ale nie rośnie w ogóle
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Post przez Dorotka » 20 października 2011, o 22:59

A gdzie go kupowałaś? Bo kwiatki kupowane w hipermarketach mają tę dziwaczną cechę, że w sklepie pięknie wyglądają i bujnie kwitną, a kiedy tylko przytargasz je do domu, to bardzo szybko marnieją i w rezultacie lądują w koszu. U mnie tak skończyły dwa fiołki alpejskie, jedna kalanchoe i kilka miniaturowych rózyczek choć naprawdę o nie dbałam. Tak samo bywa ze storczykami - moje są akurat z hipermarketów i może dlatego właśnie mam z nimi problem.

Ulubiona autorka/autor: Anne Bishop

Post przez Tsuki » 20 października 2011, o 23:12

Joakar śliczne masz masz te storczyki. Najbardziej podoba mi się ten z biało-fioletowymi kwiatami. Taki inny jest. :)
A moje storczyki jakieś specyficzne są. Oba jeszcze kwitną, a tu jeden puszcza dalej gałązkę, na której są kwiaty i nowe pąki tam będą. A drugi puszcza zupełnie nowy pęd. :hyhy:
Aby poznać wartość jednego roku, zapytaj studentów, którzy oblali egzamin wstępny.
Aby poznać wartość jednego miesiąca, zapytaj matki, która urodziła wcześniaka.
Aby poznać wartość jednego tygodnia, zapytaj wydawcę tygodnika.
Aby poznać wartość jednej godziny, zapytaj zakochanych, którzy czekają na to, aby się zobaczyć.
Aby poznać wartość jednej minuty, zapytaj ludzi, którzy przegapili swoją stację jadąc pociągiem.
Aby poznać wartość jednej sekundy, zapytaj kogoś, komu udało się uniknąć wypadku.
Aby poznać wartość jednej milisekundy, zapytaj kogoś, kto podczas Igrzysk Olimpijskich zdobył srebrny medal.
Wskazówki zegara będą wciąż odmierzać czas, dlatego też ceń każdą chwilę.
I traktuj dzień dzisiejszy jak największy dar, który został Ci ofiarowany.

"Yuuki"

Obrazek Obrazek Obrazek

Post przez Justyna » 21 października 2011, o 11:19

śliczne storczyki

Post przez joakar4 » 21 października 2011, o 20:20

Dziękuję :D

Dorotka napisał(a):A gdzie go kupowałaś? Bo kwiatki kupowane w hipermarketach mają tę dziwaczną cechę, że w sklepie pięknie wyglądają i bujnie kwitną, a kiedy tylko przytargasz je do domu, to bardzo szybko marnieją i w rezultacie lądują w koszu.

Trochę prawdy w tym jest, u mnie w ten sposób padły wszystkie gerbery. Nasze storczyki są wszystkie oprócz 2 z hipermarketów i zobaczymy co będzie jak przekwitną. Ale w kwiaciarniach też można się naciąć - kupiłam mamie na urodziny storczyka w kwiaciarni. Pięknie kwitł, miał trzy pędy i wypuszczał pąki. A po dwóch tygodniach okazało się, że ma wełnowce i to ogromną ilość. Stracił jednej nocy wszystkie kwiatki i ledwo go odratowałam. Teraz po przesadzeniu wypuścił boczny pędzik z jednej gałązki, ale wcale dalej nie rośnie. W supermarketach kwiatki zazwyczaj są przelewane, przynajmniej te które ja kupiłam.

Post przez Levanda » 22 października 2011, o 16:47

Jasne, że mam marketowy :zawstydzony:

Post przez joakar4 » 30 października 2011, o 16:09

Lev a sprawdzałaś mu korzenie? Może gniją. U mnie tak było, storczyk po przekwitnięciu zaczął marnieć w oczach, w końcu sprawdziłam korzenie i musiałam połowę usunąć.:niepewny: Ale teraz wypuścił dwa pędy kwiatowe, :haha: :haha: :haha: wcześniej kilka korzonków i listek. Drugi reanimowany też chyba wypuszcza pęd, ale jeszcze nie jestem pewna.

Post przez Dorotka » 30 października 2011, o 17:06

Przeczytałam ostatnio, że dobrze jest zafundować takim leniwym storczykom, które nie chcą kwitnąć, szok termiczny i na krótko wyrzucić na na balkon. I właśnie to zrobiłam. Nie jest za chłodno [termometr pokazuje 10 stopni], więc nie mam pojęcia czy terapia szokowa podziała. A może właśnie podziała aż za bardzo i storczyki szlag mi trafi? :mysli: A co mi tam, wóz albo przewóz, albo zaczną kwitnąć, albo wynocha. :twisted:

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 30 października 2011, o 17:20

Ja słyszałam, że się im obcina łodygi i wstawia do piwnicy na miesiąc. :-P
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez joakar4 » 30 października 2011, o 20:23

Ja swoim też robiłam szok termiczny, na noc uchylałam okno (stały na parapecie) a w dzień zamykałam. Trwało to ok2 tyg, potem zrobiło się za zimno. Podobno idealna temperatura dla storczyków to 18-25stopni.

Post przez Levanda » 30 października 2011, o 20:26

Ja już wszystkiego próbowałam :wink: i nic :) storczyk się trzyma, ale nie wypuszcza nowych pędów. Jeden już wychodził, ale, jak pisała, niechcący go uszkodziłam.

Post przez Kawka » 30 października 2011, o 20:29

Skoro już wychodził to znaczy, że ma zamiar dalej rosnąć. Cierpliwości - storczyki sa kapryśne.
Zawsze możesz też je postraszyć. :hyhy: Ja tak zrobiłam i poskutkowało. :-P

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez joakar4 » 30 października 2011, o 21:53

Moje nowe nabytki, zaczęłam przeglądać forum o storczykach i się zaraziłam. Nie mogę przejść koło stoiska z kwiatkami :wstyd:

1. Jest ogromny, ma dwa długie pędy kwiatowe z kilkoma odgałęzieniami, ale na razie rozkwitły tylko dwa kwiatki, reszta to malutkie pączki. Był przeceniony na 13zł, pewnie dlatego, że bez osłonki się przewraca.
Obrazek

2. Miniaturka - pozazdrościłam Dorotce :zawstydzony:
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Margit Sandemo

Post przez LiaMort » 30 października 2011, o 22:02

śliczne..xD :)
RM 

"But at the same time we still know the shit happens everytime, so I think c'est la vie, that's life. "

Post przez Levanda » 30 października 2011, o 22:10

Naprawdę śliczne :) kocham białe storczyki

Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 30 października 2011, o 22:49

Bardzo ładne :)
Obrazek

Post przez Kawka » 30 października 2011, o 23:00

Bardzo ładne. :]

Post przez Dorotka » 30 października 2011, o 23:37

A teraz ja pozazdrościłam Tobie [bo mój już nie kwitnie]. :D Śliczne oba, ale tak na ucho Ci powiem, że bardziej podoba mi się ten mały, bo ja uwielbiam białe storczyki. Wydają mi się takie dostojne i eleganckie. :wink: Za to ten różowo-żółty imponuje wielkością. Ach, oba są piękne.
A z tym uchylaniem okna na noc to uważaj, bo ja w zeszłym roku swoje storczyki też tak wietrzyłam [ale było już znacznie chłodniej] i natychmiast straciły kwiaty.

Post przez joakar4 » 30 października 2011, o 23:43

Ja bardzo chciałabym mieć czysto żółtego :sweet_kiss: Zastanawiam się czy nie przesadzić tych miniaturek, nie mam przekonania do tego podłoża. :niepewny: Problemem jest tylko malutka doniczka.

Moja różowa miniaturka, wypuściła 3 nowe pączki, ale nowe pędy nie rosną dalej - utknęły w jednym punkcie, nie wiem dlaczego :niepewny:

Dziękuję Dziewczyny :smile:

Post przez Dorotka » 31 października 2011, o 01:12

Przesadzać można tylko wtedy, gdy storczyk przekwitnie!!!

Post przez Justyna » 31 października 2011, o 10:24

Bardzo ładne. Ja też połknęłam bakcyla, miałam dwa storczyki. Jeden fioletowy s drugi biały z dwoma pędami kwiatowymi. Ten biały mi padł, może dlatego że był z marketu. Planuję zakup kolejnego storczyka tylko nie wiem gdzie czy w markecie czy w kwiaciarni.

Post przez Lorelei » 31 października 2011, o 12:11

Moja mama ma 3, teraz wszystkie mają kwiatki :hyhy:
A najlepsze, że nadal ma kwiatki na balkonie :P Pelargonie na przykład :rotfl: I dalej kwitną :hahaha:

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 31 października 2011, o 12:28

Mojej mamy pelargonie też jeszcze kwitną, ale już u mnie w pokoju, a to też tylko dlatego, że jak dwie czy trzy noce były przymrozki to zarzuciła jakimiś szmatkami i potem wniosła do domu :-P
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja