przez Dorotka » 14 listopada 2011, o 17:55
Najprostsze krokiety robi się na płatach naleśnikowych, a farsz dajesz jaki lubisz: mięsny, z kapusty i grzybów, jak na ruskie itp.
Typowe KROKIETY:
Ciasto na naleśniki:
Litr mleka
3 jajka
ok. 0,5 kg. mąki
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
Wszystko dokładnie zmiksować, a jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie dosypać mąki. Usmażyć naleśniki.
Nadzienie:
0,5 kg. mięsa [drobiowe, wieprzowe, wołowe - jakie lubisz]
pół kapusty średniej wielkości
1,5 łyżeczki wegety
przyprawy do smaku
Mięso ugotować ( można wcześniej ugotować na nim zupę).
Kapustę wrzucić do osolonej wody i gotować 30 minut. Wyciągnąć kapustę i przestudzić.
Zmielić mięso i kapustę, doprawić do smaku.
Na środek naleśnika nakładać farsz, zwijać w krokieciki.
Panierować w jajku, w bułce tartej i smażyć na oleju.
Ale spróbujcie też tych:
KROKIETY Z WAFLI:
Składniki :
wafle suche [kwadratowe, najzwyczajniejsze na świecie]
ziemniaki
pieczarki cebula
śmietana
sól i pieprz
- Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę , dodać odrobinę mleka lub śmietany , posolić i popieprzyć, a następnie rozsmarować gorące na suchym waflu tak cienko żeby zatkać dziurki
- Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, usmażyć z cebulką i też gorące cieniutko nałożyć na wafle.
Zwinąć wafle w rulonik i pociąć ukośnie na paski , a następnie obtoczyć w jajku i bulce, i na patelnie. Smażyć krótko
Pamiętajcie, żeby farsz dobrze doprawić!!!! Najlepsze z barszczykiem
MOJE UWAGI: Wafle smarujemy tak na centymetr ciepłym farszem [np. do ruskich pierogów] - chwilę odczekujemy, by wafel zmiękł, zwijamy, panierujemy i smażymy. Pycha!!! Wafla nie czuje się w smaku - za to dla kogoś kto lubi ruskie podsmażane to prawdziwa poezja.