Teraz jest 24 listopada 2024, o 23:38

Czytniki ebooków: użytkowanie i porady

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Post przez campanula » 24 września 2011, o 13:11

jestem pewna ze karta SD to duzo szybsze i mniej upierdliwe rozwiazanie (bo mam sloty we wszystkich komputerach w domu) niz podlaczanie go kablem MiniUSB, ale nie jest to warunek konieczny. Bardziej mnie martwi ze moglo byc tak, ze ten IRIVER otwieral tylko PDFy zabezpieczone. Co zapewne mialo byc zabezpieczeniem przed pirackimi ksiazkami ale prowadzilo do tego ze nie mozna otworzyc calkiem legalnych plikow (chociazby wspominanych artykulow). Nie mecze was dziewczyny, bo w takim przypadku nie kupie tego IRIVERA mimo ze stalam juz przy kasie z karta i ialam placic za niego. Zamowie Kindelka bo to jedyne rozsadne rozwiazanie w tej sytuacji. Pomecze go jak juz przysla i bede miala problem z obsluga lub konwersja plikow :-) Czy warto kupic jakies akcesoria do niego? Na Amazonie troche drogie te utui ale niektore bardzo ladne....

Post przez Agrest » 24 września 2011, o 13:24

Raczej nie ma takiej opcji, żeby otwierał tylko zabezpieczone ;) Jak już to na odwrót, czytnik otworzy niezabezpieczony pdf, ale zabezpieczonego już nie. Więc jeśli pliki, które chciałaś otworzyć, były niezabezpieczone, to problem zapewne leży gdzieś indziej - ale gdzie to już niestety nie wiem.

Nie myślałaś o onyksie? Obsługuje dużą ilość formatów, ma wejście na kartę, ekran zbliżony do kindla (tego samego typu i rozdzielczości, chociaż przez jaśniejszą czcionkę nieco mniejszy kontrast, ale np iriver ma ekran w ogóle innego typu i słabszy), dobrą obsługę pdf - niestety jego wada to cena, bo jest od kindla dwa razy droższy, jak nie więcej i nie wiem, czy te różnice są tego warte... (przy swoich potrzebach uznałam, że zdecydowanie nie ;) ) Jest też tańsza wersja, ale z ekranem takim jak w iriverze.

Okładka koniecznie, ale nie musi być taka jak na amazonie, są tańsze opcje. Chociaż ja mam właśnie z amazona, z lampką, i jestem z niej bardzo zadowolona ;)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez gabith » 24 września 2011, o 13:56

Onyx - 8 odcieni szarości, kindle - 16. 8-)

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 24 września 2011, o 14:19

ja kupiłam okładkę do Kindle'a na Allegro za 30 zeta.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez aralk » 24 września 2011, o 15:13

Hmm, pęka mi nie pęka, ale nie wiem czy nie dzieje się coś złego. Od wczoraj kilka razy wyszedł mi z czytanego pdf na stronę główną, a dzisiaj rano wogóle wyglądało jakby się zresetował. Wyszedł do takiego okienka z drzewkiem i paskiem na dole :hyhy: ponieważ to pdf czytałam ustawienie boczne, a po tej akcji stwierdziłam, że poślepię normalnie. I przez godzinę nic się nie stało :] nie znam się na tym kompletnie, ma któraś jakiś pomysł :?

Post przez gabith » 24 września 2011, o 15:19

Aralk - pierwsze słyszę... Może spróbuj go wyłączyć (całkiem) i za chwilę włączyć, a potem czytaj jak czytałaś. Jak się problem powtórzy to proponuję kontakt z amazonową pomocą, oni tam uprzejmi i szybko odpisują. :)

Post przez Agrest » 24 września 2011, o 15:39

Wiecie, że ja swojego wciąż jeszcze ani razu nie wyłączyłam :hyhy:

Jest jeszcze opcja przywracania do ustawień fabrycznych, czyli taki jakby format, ale trzeba pamiętać, że - jak to format - to usuwa książki z czytnika, więc zadbać o kopie zapasowe ;) Pewnie jeśli problem nie minie, to by była pierwsza rada amazona. Ale może minie ;)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez aralk » 24 września 2011, o 15:42

ja też jeszcze nigdy nie wyłączyłam :hyhy:
jak będzie się powtarzać to spróbuję z powrotem do ustawień fabrycznych, tylko będę musiała wyszukać co i jak :niepewny:

Post przez gabith » 24 września 2011, o 15:49

Ee, nie ma się co bać! Można wyłączyć, byle nie za często (lepiej niech "śpi"). Myślę, że zanim się wróci do ustawień fabrycznych to można spróbować wyłączyć - jak komputer "uruchom ponownie". Czasem wystarczy.

Post przez Lilia ❀ » 24 września 2011, o 17:24

A jak się go wyłącza? :niepewny:

Post przez Agrest » 24 września 2011, o 17:50

Tak samo jak wygaszasz, tylko przytrzymać bodajże 4 sekundy.

Emily Byrd Starr

Post przez Lilia ❀ » 24 września 2011, o 18:37

a jak się go kilka dni nie używa zostawić na wygaszaczu czy wyłączyć?

Post przez campanula » 24 września 2011, o 19:42

za kilka dni moj kindelek do mnie przyjdzie wiec bedziecie mnie mogly powitac w klubie, jeszcze raz dzieki za wszystkie porady.

Ulubiona autorka/autor: wiele ich jest ...

Post przez Renata7 » 24 września 2011, o 19:48

Serdecznie powitamy :byebye:

Post przez gabith » 24 września 2011, o 20:20

Ha! Jednak kindelek! :byebye:

Post przez aralk » 24 września 2011, o 20:20

a jak wyłączyć - jak komputer "uruchom ponownie" :confused:

Post przez Agrest » 24 września 2011, o 20:39

Wydaje mi się, że Home > Menu > Settings > Menu > Restart

Emily Byrd Starr

Post przez aralk » 24 września 2011, o 20:41

Agrest, dzięki wielkie, chyba jednak spróbuję :]

Ulubiona autorka/autor: T.A. White

Post przez nana_rlbi » 24 września 2011, o 21:59

Lilia napisał(a):a jak się go kilka dni nie używa zostawić na wygaszaczu czy wyłączyć?

ja mam cały czas na wygaszaczu, a zdarza się, że nawet z tydzień do niego nie zaglądałam :missdoubt:

za to co mi się od czasu do czasu zdarza, to przy słuchaniu muzyki niektóre kawałki odtwarza w bardzo zwolnionej prędkości :]
Ostatnio edytowano 25 września 2011, o 01:32 przez nana_rlbi, łącznie edytowano 1 raz

Post przez aralk » 24 września 2011, o 22:30

jeszcze nigdy niczego na nim nie słuchałam :D

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 25 września 2011, o 00:40

Też niczego nie słuchałam, tylko do czytania używam :) Podobnie jak większość, czytnik tylko usypiam, nawet na dłuższy czas (2 tygodnie).
Ile razy w życiu człowiek musi się powstrzymywać.

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

Life is tough, but it's tougher when you're stupid - John Wayne

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 25 września 2011, o 15:10

Agaton napisał(a):Janko, z tego, co mi wiadomo, to Amazon i polskie e-booki nie bardzo ze sobą współgrają, czytaj: chyba wcale. Akurat ja też nie szukałam, bo książki po polsku z biblioteki, w razie czego i o ile jest, sobie przynoszę.

Wygląda na to, że polski rynek ebooków działa jak za socjalizmu, czyli popyt sobie, podaż sobie. Wydawnictwa zdecydowały się na epuby i pdfy, a czytelniczki wolą Kindla.

Wojnę na formaty zaczęły chyba Amazon i Barnes&Noble. To mi przypomina czas, gdy na rynku video walczyły ze sobą Blu-ray i HDDVD.

Ciekawe, czy kiedyś księgarnie się dogadają i przeważy jakiś format.
Obrazek

Post przez Agrest » 25 września 2011, o 18:25

Polskie księgarnie i wydawnictwa mają swoje za uszami, ale nie zapominajmy, że amazon to z kolei podły monopolista ;)

A żeby polskie księgarnie dogodziły właścicielkom kindla to nie tylko musiałyby zmienić format, ale i podejście do zabezpieczeń... Amazon chyba nie rozdaje licencji na swoje zabezpieczenia na prawo i lewo, więc te książki prawdopodobnie musiałyby być sprzedawane bez klasycznych zabezpieczeń, a np ze znakiem wodnym. A zgoda na to w znanych wydawnictwach to na razie rzadkość.

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 25 września 2011, o 21:36

To nie polskie księgarnie powinny wykorzystać szansę, tylko Amazon. To oni mogliby rozszerzyć asortyment. Skoro mogą oferować ebooki do Kindla po niemiecku, to mogliby również po polsku.
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 25 września 2011, o 21:55

hm, wciąż oceniany jako mały (mało chłonny) rynek...
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy