Teraz jest 25 listopada 2024, o 01:38

Czytniki ebooków: użytkowanie i porady

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 22 września 2011, o 12:05

Mogę się podpisać, jako zadowolona użytkowniczka Kindle'a :) Osobiście czytam na czcionce nr 2 (A może nawet 3? Nie pamiętam...), oczy męczą się standardowo. Jeśli bardziej, to tylko wina dłuższego czytania niż wtedy, gdy tylko papier był pod ręką. Problemem jest to, że ekran jest nieco ciemniejszy niż zwykłe kartki. Bez dobrego światła bywa średnio. Ale jakoś specjalnie to nie przeszkadza.
Ile razy w życiu człowiek musi się powstrzymywać.

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

Life is tough, but it's tougher when you're stupid - John Wayne

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Post przez Agrest » 22 września 2011, o 12:15

Dodajmy jednak, że to jest raczej argument w dylemacie czytnik vs tablet, a nie kindle vs inne czytniki, bo jeśli chodzi o ekrany czytników, to kindle ma dobry ;)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Agaton » 22 września 2011, o 12:29

Ja tylko ogólne wrażenia zapisałam, bez porównywania do czegokolwiek :P Z pewnością tablet nie jest dobrym pomysłem, jeśli ma służyć do czytania książek :D

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 22 września 2011, o 12:31

nie jest (ekran :/, no chyba że gazeto/magazyny, ale kaman, czarnobiały na pewno na tablecie na dłuższą metę się nie sprawdza ;)

gabith - się zastanawiałam jakie modele konkretnie ^_^
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez gabith » 22 września 2011, o 12:33

Frin, a choćby empikowskie oyo. :)

Post przez Agrest » 22 września 2011, o 13:23

A właśnie, ostatnio czytałam jakiś mętny wywiad z przedstawiciele empiku i podobno ma być nowa wersja oyo.

Swój czytnik mam osiem miesięcy, więc właściwie mogę już spokojnie podsumować, że to był baardzo trafiony zakup. Czyta się świetnie i nawet czasem wrzucam tam jakieś dłuższe artykuły z netu, bo większy komfort ;)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez Agaton » 22 września 2011, o 13:29

W moim przypadku wzrosła liczba przeczytanych książek :hyhy: Musiałabym policzyć, ale sporo tego :D Też uważam, że to był bardzo udany zakup.

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 22 września 2011, o 14:14

też mogę napisać, że jestem zadowolona z zakupu. więcej niż zadowolona :lovju:
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Ulubiona autorka/autor: wiele ich jest ...

Post przez Renata7 » 22 września 2011, o 14:32

Podpisuje się pod tym :smile:

Post przez aralk » 22 września 2011, o 15:23

Lilia napisał(a):też mogę napisać, że jestem zadowolona z zakupu. więcej niż zadowolona :lovju:

jako i ja :)

Post przez campanula » 22 września 2011, o 20:31

nie znalazlam nigdzie kindla, zeby mozna go bylo wziac do reki... ogladalam za to iriver, z ktorego bardzo mi sie podobal obraz, natomiast irytujaco male byly klawisze i nawigacja, byl za to bardzo dobrze wykonany, nie mial jednak mp3 - ale z drugiej strony to ma byc urzadzenie do czytania ksiazek a do mp3 sluza inne rzeczy. A czy moge ktoras z was poprosic zeby sprawdzila jak wygladaja na kindlu artykuly naukowe? bo to mi potrzebne do pracy i w sumie oprocz rozrywki myslalam o posluzeniu sie czytnikiem do tego celu. Problem w tym ze w wiekszosc pdfy sa tak skonstruowane ze tekst jest w 2-3 kolumnach i na pewno nie bedzie sie dalo tego konwertowac. Cyz ktos moglby zerknac czy na przyklad cos takiego jest w miare czytelne czy trzeba 10 razy przewijac we wszystkich kierunkach:
http://ptlim.pl/lr2009/pdf/LR2009_15.pdf

dzieki dziewuchy
na razie na 1 miejscu mysle o kindle tym 6 cali
2. iriver
3 ciagle ciagle zastanawiam sie nad kindle 10cali (maz mowi ze bylo Matki Boskiej Pienieznej i nawet ten trzeci sfinansuje....taka okazja moze sie nie powtorzyc, trza kuc zelazo poki gorace)

Post przez Agaton » 22 września 2011, o 20:56

Kindle jest tylko na Amazonie (na allegro też, jakby co), więc do łapek nie dostaniesz, by pooglądać :) A ten artykuł w pdf przeczytasz, tylko literki będą pewnie małe. Czy czasami nie na tyle małe, by trzeba było powiększać i manewrować? Nie wiem.

Może ktoś inny się orientuje?

Post przez Agrest » 22 września 2011, o 21:07

Odtworzyć odtworzy, ale komfortowy odczyt to raczej nie jest ;) Jeśli chcesz dużo takich rzeczy czytać, to może faktycznie dla ciebie lepszy większy ekran, ale do takiego zwykłego czytelniczego użytku to imho lepsza szóstka - akurat do torebki ;)

Emily Byrd Starr

Post przez Agaton » 22 września 2011, o 21:15

Ja ma taką wielgachną torbę, więc i dziesiątkę spokojnie mogłabym nosić. Pytanie: po co? ;)

Wracając do tematu głównego, ja moje artykuły do pracy drukowałam albo z komputera przeglądałam, czytnik to jest dobry co najwyżej do pdf-ów książkowych - jedna kolumna, duże litery.

Post przez aralk » 22 września 2011, o 21:19

wielgachną to i ja mam, ale mały Kindle jest poręczniejszy i mniej miejsca zajmuje :) ostatnio jak dobierałam małą czarną wieczorową torebkę to i tak i tak sprawdzałam, że się w niej zmieści :rotfl:

Ulubiona autorka/autor: Janet Evanovich

Post przez Janka » 22 września 2011, o 21:32

campanula napisał(a):Problem w tym ze w wiekszosc pdfy sa tak skonstruowane ze tekst jest w 2-3 kolumnach i na pewno nie bedzie sie dalo tego konwertowac.

Jeśli zamierzasz korzystać przede wszystkim z PDFów, to polecałabym czytnik Sony. Obok EPUBów łyka je bez żadnych problemów.

Z kolei jeśli komuś zależy na czytaniu komiksów, to polecam iPad. Głównie dlatego, że ekran jest duży, a w komiksach literki są małe. Poza tym można bardzo łatwo powiększać i pomniejszać wybrane miejsca, a strony szybko się zmieniają.
Obrazek

Post przez campanula » 22 września 2011, o 22:46

okej wyleczylam sie z czytania artykulow na czytniku ebookow, bo na zadnym nie bedzie to tak komfortowe jak na kompie lub w wersji papierowej.
Tak wiec iriver albo kindelek 6 cali.... a wszystkie kupowalyscie bezposrednio na amazonie czy od posrednika z allegro? Zasanawia mnie tez gwarancja na to, pewnie trzeba do US w razie co wysylac?

Pan w empiku powiedzial ze w przypadku reklamacji to empik sie sam zajmuje posrednictwem i mozna przyniesc zepsuty sprzet do kazdego salonu, najczesciej wymieniaja na nowy, nie wiem ile w tym prawdy. W ofercie empiku maja iriver ale troche drogi.

Post przez Agaton » 22 września 2011, o 22:55

Część kupowała tu, część tam :) Co do gwarancji, to fakt, do US trzeba wysłać. Z tego, co wyczytałam, w ramach gwarancji jest wymiana na nowy, o ile zajdzie taka potrzeba. Co ciekawe, jednej osobie samemu (czyli ewidentnie jego/jej wina) zdarzyło się zepsuć czytnik, upadł na ziemię czy został czymś przygnieciony, a w rezultacie ekran był rozlany (połowa ekranu ta jakieś mazy), w Amazonie wymienili na nowy :D Czy tak jest naprawdę, nie wiem. Ale po co mieliby kłamać w naszym kraju, reklamy specjalnej by nie zrobili :P

Tego drugiego nie znam. Ciekawe jak z odczytem książek z innych źródeł niż Empik. Czy iriver jest niezależny czy też do jakiejś księgarni przylepiony?

Post przez Agrest » 22 września 2011, o 23:02

Tak, reklamuje się bezpośrednio w amazonie, ale wg wszelkich opowieści na forum.eksiazki.org jest to zupełnie bezproblemowe (po pierwsze nie kwestionują czy aby na pewno wina nie leży po stronie klienta, po drugie wygląda to tak, że kontaktujesz się z nimi i po paru dniach masz nowego kindla, a im starego odsyłasz w ciągu 30 dni).

O którym iriverze myślisz?
Ostatnio edytowano 22 września 2011, o 23:32 przez Agrest, łącznie edytowano 1 raz

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 22 września 2011, o 23:14

arty i jeszcze w pdf - tylko pow. 8 cali... :(
ja namierzam z tego pwodu nooka nanjnowszego, ale przyznam: ereader to też kwestia długości pracy i tu wszystkie tablety&kolorowe wyświetlaczoekrany wysiadają na razie...
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Agaton » 22 września 2011, o 23:58

I jest nawet milej niż ja myślałam ^_^

Post przez aralk » 23 września 2011, o 07:05

w sumie właściwie komfortowo ^_^

Post przez Agrest » 23 września 2011, o 08:50

Aha, i zwracają koszt przesyłki zwracanego kindla ;)

Prawdę mówiąc zastanawiam się, czy swojego nie wymienić, ponieważ już jakiś czas temu mój czytnik padł ofiarą typowej kindlowej wady i ma włoskowate pękniecie obudowy przy prawym dolnym rogu ekranu. Wizualnie mi to nie przeszkadza (wygląda jak zarysowanie paznokciem), nie sądzę też, żeby czytnik miał się z tego powodu rozpaść na kawałki, ale skoro można wymienić, hm...

Emily Byrd Starr

Post przez aralk » 23 września 2011, o 16:47

oj, nawet nie wiedziałam, że tak może być :(

Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 23 września 2011, o 17:14

To dobrze o nich świadczy.
Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy