Teraz jest 22 listopada 2024, o 00:40

Jak stukać w klawiaturę w miarę poprawnie

Zdrowie, pielęgnacja, edukacja, zakupy, podróże

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 5 września 2011, o 19:36

hahahaha z odpowiednim rozmiarem :hyhy: genialne
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Post przez AnnMM » 5 września 2011, o 19:47

to tak jak w katalogach z ubraniami, gdyby przysyłali facetów w tych ciuchach... większe ryzyko bo nie wychowasz, ale facet w cenie koszuli za 49.99...

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 5 września 2011, o 20:10

Ja bym jednak wolała samodzielnie hodować. :hyhy: Ryzyko skrzywień mniejsze. :hahaha:
Ostatnio edytowano 21 stycznia 2016, o 19:01 przez Kawka, łącznie edytowano 1 raz
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 5 września 2011, o 20:17

Miło pomarzyć, ale chyba za daleko od tematu odeszłyśmy :)
Obrazek

Post przez Lorelei » 6 września 2011, o 13:36

Uwielbiam was :hahaha:

Ulubiona autorka/autor: za mało miejsca na wszystkie

Post przez Anullaa » 6 września 2011, o 14:02

Dopiero teraz zerknęłam na tę stronkę w Empiku. Wierzyć mi się nie chce, że tak niechlujnie to wpisują. Nikt tego nie kontroluje... bo nawet nie zostało to poprawione.

Post przez Berenika » 21 września 2011, o 21:36

Spieszę donieść, że chyba coś na stronie empiku drgnęło. Mały dowód:

http://www.empik.com/przedsprzedaz/ksiazki?page1=2

Jest dobrze, oby zostało na stałe ;)
Obrazek

Post przez aralk » 21 września 2011, o 22:08

no proszę :)

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 21 września 2011, o 22:44

No, Bereniko, przypuszczam, że przynajmniej po części to twoja zasługa, gratulacje ;)

psyt - hodowlę facetów też poprawili :P
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez Berenika » 22 września 2011, o 15:28

Tak, dumnam i bladam ;)
Obrazek

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 21 maja 2012, o 21:50

http://pl.wikimedia.org/wiki/Plik:RPP_k ... e_2012.PDF
Swego czasu część społeczności Wikipedii była zainteresowana opinią Rady Języka Polskiego nt. żeńskich form zawodów, dzisiaj przekazujemy dokument jaki otrzymało Wikimedia Polska.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Jadzia » 21 maja 2012, o 22:11

Z jednej strony słusznie wszystko napisane, a z drugiej - powiedzcie, to w końcu te premiery i ministry są poprawne językowo patrząc? Bo tak ciężko na pewno wywnioskować... ale chyba tak, czyż nie? Chociaż dla mnie to brzmi wręcz śmiesznie.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 22 maja 2012, o 11:14

Zrozumiałam, że tak, są poprawne. Pozostaje kwestia w rękach społeczeństwa, czy te nazwy się przyjmą w powszechnym użyciu.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Jadzia » 22 maja 2012, o 19:45

Oby nie :roll:

ObrazekObrazek
by Agrest

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 22 maja 2012, o 20:12

słowa jak słowa ;) ale faktycznie, powoduje utrudnienia :hyhy: "zamiast króko "ministrowie"... sh, problemu by nie było, gdyby nie działało to w drugą stronę - dlaczego trzeba zawsze mówić "pielęgniarki i pielęgniarze", "nauczycieli i nauczyciele"... skoro facetom ciężko znieść bycie objętym forma żeńską )"bo większość w zawodzie to kobiety", to niech się męczą teraz wszyscy ;)
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez maddalena » 1 czerwca 2012, o 11:54

Właśnie!
Masz racje, jak sprawiedliwość to sprawiedliwość, dla wszystkich :lol:
Oto miłość. Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem, a okazuje się, że czekali na siebie całe życie. O'Cangaceiro

Post przez Wiedźma Ple Ple » 1 czerwca 2012, o 12:04

już bez przesady z tym podkreślaniem indywidualizmu i równouprawnienia :]

Post przez Fringilla » 1 czerwca 2012, o 12:36

ale serio - jakie ma znaczenie wprowadzenie nowej formy na dłuższą metę? non stop się pojawiają nowe wyrazy - gdzie tu przesada? wbrew pozorom to uproszczenie :lol: zamiast długiego "pani minister" mamy krótszą formę i nikt w naszym przewrażliwionym społeczeństwie nie będzie sie zastanawiał "jakiej minister jest płci" tudzież "jaki wstyd, wziął go za kobietę" :hyhy:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Wiedźma Ple Ple » 1 czerwca 2012, o 13:13

i to naprawdę jest aż tak długie? :] wymaga uproszczenia? :]
a nasze społeczeństwo jest naprawdę tak przewrażliwione? :]
naprawdę kocham tematykę zastępczą :]

Post przez Fringilla » 1 czerwca 2012, o 14:02

czyż tematyką zastępczą nie jest marudzenie nad dopuszczalnością takowych nazw? :hyhy:
a, a zastępczą wobec czego? błędów językowych przywódców państw? :P
— Ursula K. Le Guin

Post przez Wiedźma Ple Ple » 1 czerwca 2012, o 14:57

ależ nie, ani bulu ani rzalu :]
chodziło mi raczej o to, że jest mi wszystko jedno czy pisze się o mnie w prasie w rodzaju męskim czy żeńskim skoro znajoma pani wypisująca faktury w hipermarkecie zarzuca mi darmozjadyzm bo ona pracuje 8 godzin a ja średnio 3,5 lekcyjne z czego połowę spędzam na sprawdzaniu listy obecności :hyhy:
myślę, że podobnie czują się pielęgniarze obojga płci bardzo docenieni i dowartościowani :]
ależ czemu nie, niech będzie ministerka czy ministra, doktora i profesora i wszystko inne, skoro to komuś podniesie poczucie wartości :]
trochę jak na pusty żołądek nałykać się powietrza :hyhy:
ja i tak się będę zawsze podpisywać rodzajem męskim na wszystkich kwestionariuszach i podaniach :]

Post przez Fringilla » 1 czerwca 2012, o 15:41

naprzód, tego wszak nie zakazano bynajmniej :hyhy:
"uczeń Kowalska, powstań" ^_^

nie ma tematów zastępczych, są tylko źle poinformowani dyskutanci :mysli:

masz ci los - chcieli porządny temat zamiast zastępczego w mediach poruszyć "dola nauczyciela płeć obojętna", to nagle wyszło, że w sumie nikt w tychże mediach nie wie, jak ta dola w sumie wygląda, łącznie z centralą ministerialną i samymi nauczycielami, a pani w kasie się dziwić, skroi nie ma kto jej doinformować?

naprzód: zróbmy porządny infograf dla posługujących się przekazem obrazkowym (99 procenta populacji) i idźmy w medialny świat z właściwą nowiną :heh:

na marginesie: pinks, mam pytanie do mieszkańców Rzeszowa w temacie wizażowym ^_^
— Ursula K. Le Guin

Post przez Wiedźma Ple Ple » 1 czerwca 2012, o 20:11

dobra, dobra :) zaraz zrobię komiks populacji która dyskutuje nad losem fachowców płci obojga :]
Bo o kant doopy całą tę poprawność można sobie rozbić skoro i tak wracamy do obrazków :]

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 1 czerwca 2012, o 23:15

Hiszpanie ten problem końcówkowy dawno załatwili. Oni niespecjalnie się lubią wysilać w tworzeniu gramatyki. Jak coś jest męskie i ma końcówkę np. "o" to tworząc rodzaj rzeński zamienia się ją na "a". Na przykład lekarz - medico, lekarka - medica. Bombero - strażak, bombera - strażaczka (czy też pani strażak, nie wiem jaka w Polsce jest prawidłowa forma :bezradny: ) i nikt się nie zastanawia czy są kobiety w tym zawodzie. Taka jest zasada i tak się to stosuje. Proste i przyjemne, zwłaszcza jak się tego musi obcokrajowiec uczyć.
Uważam, że podobna zasada powinna być u nas - w prostocie siła. Nie przeszkadza mi forma "profesora" choć chyba lepiej brzmiałoby "profesorka". A "pani profesor" brzmi jakoś tak zbyt męsko. W świecie zdominowanym przez mężczyzn przydałoby się trochę równowagi. Przynajmniej w gramtyce.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez Fringilla » 2 czerwca 2012, o 01:00

Wiedźma Ple Ple napisał(a):dobra, dobra :) zaraz zrobię komiks populacji która dyskutuje nad losem fachowców płci obojga :]
Bo o kant doopy całą tę poprawność można sobie rozbić skoro i tak wracamy do obrazków :]

jakkowliek ja tam swoją drogą uważam, ze nie ma nic moralnie nagannego w żałowaniu i lasów, i róż, gdy płoną ^_^ to po prostu nie widzę w sumie powodu, żeby się czepiać zmian językowych skoro "są ważniejsze problemy" :hyhy:

swopja drogą bitwy tego typu to ani nie wynalazek współczesny ani nie zarezerwowany dla PP...

ciekawam, jak by zareagowały osoby w funkcji pielęgniarskiej pracujące na oddziale ze 100procentową ekipą płci żeńskiej gdyby mówić o nich per "pielęgniarze" ^_^

Kawka - bo zauważ, że bardzo często form żeńskich używa się w funkcji zdrabniającej bądź tworzy się w ten sposób nazwy rzeczy ;) magister - magisterka (nieożywione...) :hyhy:
— Ursula K. Le Guin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kącik Porad Wszelakich