Teraz jest 30 listopada 2024, o 00:35

Czatowanie...

Gdzie możecie gadać, o czym tylko Wam się podoba, a na co nie ma miejsca w innych działach?
Tutaj!

Post przez aralk » 15 września 2011, o 19:50

mewo, my nie dajemy się namówić, przepraszam, na takie głupoty :hyhy:
swoją drogą zawsze jestem pełna podziwu dla dyrektorów i ich sposobów na wyciągnięcie pieniędzy od rodziców...
jest zestaw opłat stałych i jeśli rodzic nie chce, to nikt go nie zmusi do dodatkowych opłat, ani przynoszenia papieru do szkoły, jeśli rodzic chce płacić 5 zł miesięcznie na Radę to nikt nie może mu nakazać opłaty w wysokości 15 zł, a to praktyka powszechnie stosowana :mur:

Post przez mewa » 15 września 2011, o 19:53

no ta opłata za zabawki to u nas jest podciągnięta pod "zestaw opłat stałych" - a na RR nie płacę!

Post przez aralk » 15 września 2011, o 20:15

mewo ja nie wiem, ale jak na moje oko to nie jest możliwe, opłata stała, to opłata stała i nic przedszkolu do niej, nie mam pojęcia dlaczego płacicie za coś za co nie powinniście :niepewny:
sama doskonale wiesz, że niejednokrotnie w szkołach pobierane są lub dochodzi do prób pobierania środków finansowych niemal bezprawnie, ale rodzic i tak i tak musi się na to zgodzić, nikt nie zmusi cię do opłaty za RR czy KR

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 16 września 2011, o 18:30

mewa napisał(a):śniadanie, obiad i podwieczorek...w ogóle jakieś wysokie te opłaty...rytmika też wzrosła -12zł, tańce -10zł, angielski -26zł, opłata za zabawki 13zł.....a jak jest u Ciebie, Ewo?

u mnie 2,80 za śniadanie i obiad.Poza tym tylko opłata godzinowa za każda rozpoczętą godzinę powyżej pięciu obowiązkowych.Poza tym tylko ubezpieczenie.Za nic innego nie dopłacamy(poza religią).Był jeszcze pomysł z angielskim,ale zbyt mało było chętnych,szkoda trochę bo moja mała była tym zainteresowana
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez mewa » 16 września 2011, o 20:01

Ewa, tanio u was....wiem, że wychowawczyni mojej córci namawiała panią z trójki grupowej by się postawiły dyrektorce, że w Warszawie taniej...a my mamy do W-wy 60 km....

Post przez ewa.p » 16 września 2011, o 21:18

ja mam trochę więcej :hyhy: tanio u nas jedzenie wychodzi,ale że szkoła nie jest zbyt liczna a dodatkowo to głucha prowincja,gdzie jest najwięcej rolników to i żywność dla szkoły taniutko wychodzi

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 17 września 2011, o 00:43

a zapisaliście się do programu slowfoodowego z tej okazji? :hyhy:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Wiedźma Ple Ple » 17 września 2011, o 22:34

ewa.p napisał(a):prawda?U nas w przedszkolu dzieci przywożone są pół godziny przed zajęciami i odwożone pół godziny po zajęciach,tak,że te wszystkie dzieci,które nie są miejscowe,lub nie dowiozą ich rodzice automatycznie muszą płacić za dodatkową godzinę w każdym dniu.bez względu na to czy dziecko chodzi do przedszkola,czy nie chodzi,bo np.jest chore.To jest niejako opłata automatyczna.A kasa idzie oczywiście do gminy,nigdy do przedszkola.Podobnie jest z opłatami za religię-pieniądze wędrują do gminy.No i oczywiście w samym centrum gminy(tam gdzie urzędy) przedszkola sa dofinansowane,odnowione,mają dobrze wyposażone place zabaw itp,natomiast pozostałe są w gorszej sytuacji-brakuje pieniędzy na remonty,o placu zabaw nawet nie wspomne bo o pomstę do nieba woła :roll:

była komuna było źle :smile2:

skumbrie w tomacie :P

Post przez Wiedźma Ple Ple » 17 września 2011, o 23:29

Fringilla napisał(a):
Kawka napisał(a):Wybierając nie przewidzieliśmy, że nasi reprezentaci będą podejmować tak durne decyzje. Nie da się tego przewidzieć.

ehm, ci, których wybraliśmy, nie od wczoraj siedzą w tym biznesie i już dawno się dali poznać od wielu różnych stron ;)

również od doopy strony pardon me-
problem polega na tym, że chcemy mieć zachodni dobrobyt a stan kraju mamy wschodni :hahaha:

za jaką religię płacić oświećcie mnie :big:

Post przez ewa.p » 18 września 2011, o 20:16

gmina u nas stwierdziła,że nauczanie religii w przedszkolu i klasie zerowej jest niezgodne z prawem.W związku z tym,jeśli rodzice chcą,aby ich dzieci uczęszczały na lekcje religii za każda godzinę religii należy zapłacić 3,50(w tygodniu jest dwie godziny).kas idzie do gminy,oczywiście,a ksiądz i tak przyjeżdża do szkoły bo uczy w klasach 1-3

Post przez Wiedźma Ple Ple » 18 września 2011, o 20:17

a to coś nowego, a skąd ta niezgodność nagle? :big:
nikomu nie dogodzi, moje koleżanki aż się pieniły jak ich dzieci zaczęły mieć w przedszkolu bo się czuły ciemiężone :big:

Post przez ewa.p » 18 września 2011, o 20:20

ponoć ktoś z kancelarii prezydenta tak podpisał :roll:

Post przez Wiedźma Ple Ple » 18 września 2011, o 20:20

i to poszło na cały kraj czy tylko do waszej wsi? :big:

Post przez ewa.p » 18 września 2011, o 20:30

wedle tego co gmina ustaliła.Niektórzy stwierdzili że nielegalne i płacić trzeba,inni wręcz przeciwnie

Post przez Wiedźma Ple Ple » 18 września 2011, o 20:46

to byłoby nawet śmieszne gdyby nie to, że to straszne ... taka jednomyślność :roll:

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 18 września 2011, o 22:04

głupota ludzka nie zna granic :evil:
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 18 września 2011, o 22:29

no niestety nie, opłata za religię i zabawki :shock:

Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 19 września 2011, o 13:37

Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez Wiedźma Ple Ple » 19 września 2011, o 17:43

To jest choroba XXI wieku ZNIECZULICA. Straszne co dzieje się z ludźmi, jak można być obojętnym na los biednego zwierzątka.

za to w XX a już na pewno w XIX wszyscy zajmowali się zwierzątkami aż furczało :twisted:

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 20 września 2011, o 13:32

nie burz marzeń :]
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Proctor, Spencer, Spindler i wiele innych

Post przez Kawka » 22 września 2011, o 00:51

O rany. Taka podobna do mojej Iskry. :too_sad: W szoku jestem.
http://www.radiocentrum.pl

"...Gary (...) niedawno zerwał ze swoją dziewczyną z powodu niezgodności charakterów (charakter nie pozwolił jej zgodzić się na to, by Gary sypiał z jej najlepszą przyjaciółką)". Neil Gaiman "Nigdziebądź".

Post przez Lucy » 23 września 2011, o 18:20

http://www.tvn24.pl/-1,1718388,0,1,trwa ... omosc.html Jak dla mnie facet kompletnie sfiksował ,aż boję się co będzie jak wygra wybory . Znalazł się obrońca moralności ,a posłowie jego partii popierają kiboli - nawet za jednego ręczyła posłanka. :rzyg:
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Post przez ewa.p » 23 września 2011, o 18:28

jak dla mnie to on się leczyć powinien

Post przez Lucy » 23 września 2011, o 18:41

raczej za późno .

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 23 września 2011, o 18:43

A na mnie dzisiaj z bilbordu patrzyła kobieta spod numeru jeden listy PiS. Myślałam, myślałam, aż wymyśliłam skąd ją znam. Potrafię robić... coś tam, coś tam. :] no bo skąd jak nie z Lublina, największego bastionu, mogłaby wejść? :/
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do O wszystkim innym