Gołąbki zapiekane w sosie beszamelowym PORCJA: 299 kcal
PRZYGOTOWANIE: 45 minut
NA 4 PORCJE:
● cebula
● łyżka oleju
● 150 g ryżu
● 3 szklanki bulionu drobiowego
● 150 g pieczarek
● mała główka kapusty
● 300 g mielonego mięsa drobiowego
● suszony majeranek
● łyżka masła
● 2 łyżki mąki
● szklanka mleka
● 100 g żółtego sera
● 50 g orzeszków piniowych
● sól
● pieprz
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Dodać ryż, smażyć razem minutę. Potem wlać 1,5 szklan- ki bulionu i gotować do miękkości. Pieczarki oczyścić, pokroić w kawałki. Dodać do ryżu pod koniec gotowania. Przestudzić. Kapustę oczyścić, wyciąć głąb. Główkę włożyć do wrzącej wody. Gotować 1–2 minuty, wyjąć, oddzielić wierzchnie liście. Czynności powtarzać aż do oddzielenia wszystkich liści. Ryż wymieszać z mięsem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Farsz rozłożyć na liściach kapusty, zwijać, formując gołąbki. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Na nich umieścić gołąbki. Masło stopić. Podsmażyć na nim bez rumienienia mąkę. Wlać mleko i resztę bulionu. Mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić. Wymieszać ze startym serem. Sosem polać gołąbki. Posypać orzeszkami piniowymi. Piec ok. 25 minut w 200°C.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”