Kat- mówisz i masz. Oto kapitalny przepis na tort czekoladowy:
<span style="text-decoration: underline"><span style="font-weight: bold">Czekoladowy Orgazm - torcik straszliwie czekoladowy</span></span>
Przepyszny, wilgotny i baaardzo czekoladowy, bez mąki
<span style="text-decoration: underline">Ciasto:</span>
150 g miękkiego masła
225 g gorzkiej czekolady
5 dużych jaj (w temp. pokojowej)
3/4 szklanki cukru
olejek waniliowy (lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego)
pół łyżeczki soli
<span style="text-decoration: underline">Polewa: </span>
(najlepiej przygotować tuż przed podaniem lub wcześniej i odgrzać w kapieli wodnej)
225 g gorzkiej czekolady
pół szklanki śmietanki kremówki
<span style="text-decoration: underline">Do dekoracji:</span>
Świeże owoce (truskawki, maliny lub porzeczki), obtoczone w cukrze
Ew. cukier puder lub płatki migdałowe, lub bita śmietana
<span style="text-decoration: underline">Ciasto:</span>
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Łyżką masła natłuszczamy tortownicę i wysypujemy ją odrobiną mąki
Pozostałe masło roztapiamy w kąpieli wodnej z 225 g czekolady,
mieszając do czasu do czasu, po czym zdejmujemy z ognia
Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy do białości z cukrem i sporą ilością olejku waniliowego
Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno.
Ostrożnie dodajemy czekoladę do żółtek, po łyżce, cały czas delikatnie mieszając.
Równie delikatnie dodajemy białka.
Wlewamy masę do tortownicy, pieczemy ok. 40 min.
Wyjmujemy z pieca, przed polaniem polewą całkowicie studzimy.
<span style="text-decoration: underline">Polewa: </span>
W kapieli wodnej roztapiamy 225 g czekolady ze śmietanką, nie doprowadzając do wrzenia.
Tuż przed podaniem ciepłą polewą smarujemy tort.
Dekorujemy owocami obtoczonymi w cukrze i ew. cukrem pudrem lub płatkami migdałowymi.
Można podawać z bitą śmietaną.
Ten tort gorąco polecają chyba najlepsze specjalistki od pieczenia i gotowania w necie.