Teraz jest 29 listopada 2024, o 23:54

Czatowanie...

Gdzie możecie gadać, o czym tylko Wam się podoba, a na co nie ma miejsca w innych działach?
Tutaj!

Ulubiona autorka/autor: wiele ich jest ...

Post przez Renata7 » 8 września 2011, o 19:40

U nas to samo. Moja mama starsznie narzekała jak siostra poszła do przedszkola :look_down:

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 8 września 2011, o 19:44

ewa.p napisał(a):
mewa napisał(a):u nas w przedszkolach już od wielu lat dziecko ma obowiązek przynosić wyprawkę: bloki białe i kolorowe, techniczne i rysunkowe, kredki, farby, pędzle, nożyczki itp itd...
a absurd jest niesamowity...

u mnie to samo.Wszystko trzeba kupować.I jeszcze płacić -za opiekę i jedzenie.I za religię :roll:

U nas z tego co wiem też zawsze trzeba było wszystko dziecku kupować i nic dziwnego w tym akurat nie widzę, ale te dodatkowe opłaty za dodatkowe godziny... matko kochana, to tylko kolejny pokaz tego, że do ministerstwa edukacji trafiają od lat (cofnijmy się do czasów, kiedy zrobili gimnazja...) najwięksi kretyni...
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez AnnMM » 8 września 2011, o 19:57

byłabym w stanie zrozumieć tę całą szopkę odnośnie rozliczania godzinowego, gdyby te pieniądze nie szły na łatanie budżetów gminnych, a do przedszkoli... to jest jeden wielki cyrk....

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 8 września 2011, o 20:28

prawda?U nas w przedszkolu dzieci przywożone są pół godziny przed zajęciami i odwożone pół godziny po zajęciach,tak,że te wszystkie dzieci,które nie są miejscowe,lub nie dowiozą ich rodzice automatycznie muszą płacić za dodatkową godzinę w każdym dniu.bez względu na to czy dziecko chodzi do przedszkola,czy nie chodzi,bo np.jest chore.To jest niejako opłata automatyczna.A kasa idzie oczywiście do gminy,nigdy do przedszkola.Podobnie jest z opłatami za religię-pieniądze wędrują do gminy.No i oczywiście w samym centrum gminy(tam gdzie urzędy) przedszkola sa dofinansowane,odnowione,mają dobrze wyposażone place zabaw itp,natomiast pozostałe są w gorszej sytuacji-brakuje pieniędzy na remonty,o placu zabaw nawet nie wspomne bo o pomstę do nieba woła :roll:
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 8 września 2011, o 20:35

aralk napisał(a):zawsze można mieć nadzieję, że zmienią się :hyhy: choć to mało konkretny powód do głosowania :D

ale jak mąż leje a żona broni "on z miłości, niewiedzy, stara się i się zmieni" to wysyłamy na terapię :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez aralk » 8 września 2011, o 21:04

ja tez bym chętnie kilkunastu wysłała, daleko i bez biletu powrotnego, ku spokojowi sumienia tego państwa :D

ewo, nie bardzo rozumiem, płacicie za dowóz do przedszkola :?

Post przez ewa.p » 8 września 2011, o 21:14

za sam dowóz nie,ale za to za godzinę przedszkola,pomiędzy dowozami(pół godziny przed zajęciami plus drugie pół po zajęciach,zanim przyjedzie autobus

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Post przez Fringilla » 8 września 2011, o 21:25

aralk napisał(a):ja tez bym chętnie kilkunastu wysłała, daleko i bez biletu powrotnego, ku spokojowi sumienia tego państwa :D

myślałam raczej o terapii dla wyborców :heh:

gminy gminy radosne gminy :hahaha:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 8 września 2011, o 21:33

A ja myślę, że to mogłoby być dla rozsądnego rządu przestrogą, co będzie, jeśli się tak we wszystkim zaufa samorządom.

Przyznaję, że nie czytałam tej ustawy, ale tam chyba był zapis nie mniej niż 5 godzin, więc mogli samorządowcy ustalić 7, 8 godzin darmowej opieki, a później doliczać opłaty, ale nie, dostrzegli tylko łatwy sposób wspomożenia swoich budżetów.
Obrazek

Post przez Fringilla » 8 września 2011, o 21:51

Ehm, Nika - spodziewałaś się interpretacji ustawy na korzyść? :shock:
Dlaczego ja mam tylko wrażenie, że paradoksalnie łatwiej narzekać na tych na górze niż tych obok?
— Ursula K. Le Guin

Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 8 września 2011, o 21:55

Człowiek taki jakiś naiwny wciąż ;)

Ale mój nowiuteńki burmistrz i jeszcze nowszy specjalista od oświaty w mieście skutecznie mnie tego oduczą, tak mi się przynajmniej zdaje.
Obrazek

Post przez aralk » 12 września 2011, o 20:32

spytam, zainteresowanych przedszkolami, czy mają świadomość, że od stycznia godzinowa opłata za przedszkola zostanie podniesiona? bo póki co, wszyscy płaczą i w zasadzie zapominają że od stycznia będzie jeszcze więcej :]

Post przez ewa.p » 12 września 2011, o 20:35

u mnie akurat opłata jest przewidziana na pełny rok szkolny,przynajmniej tak zapewniają zgodnym chórem dyrekcja szkoły i burmistrz
Choć u mnie to zerówka,a nie typowe przedszkole :hyhy:

Post przez aralk » 12 września 2011, o 20:38

ewo, z tego co wiem, przynajmniej jeśli chodzi o stolicę, to opłata za przedszkole uzależniona jest od średniej krajowej, która zostaje zmieniona 1 stycznia. u nas ma być średnio 40 gr. drożej za godzinę, nie mam wiele wspólnego z przedszkolami, ale dzisiaj rzuciło mi się coś takiego w oczy

Post przez ewa.p » 12 września 2011, o 20:49

ja daleko od stolicy...Opłata jest uchwalana przez radę gminną i ma obejmować całościowo następny rok szkolny...Mam nadzieję,że słowa dotrzymają.No i wolałbym,żeby utrzymały się dotychczasowe opłaty za żywienie dzieci

Post przez mewa » 13 września 2011, o 19:23

aralk napisał(a):spytam, zainteresowanych przedszkolami, czy mają świadomość, że od stycznia godzinowa opłata za przedszkola zostanie podniesiona? bo póki co, wszyscy płaczą i w zasadzie zapominają że od stycznia będzie jeszcze więcej :]

u mnie nie powinno być - bo umowa jest zawarta na rok i stawki są ustalone na dany rok szkolny....

a zmieniając temat:
Jesli macie telefon w ORANGE na karte wyślijcie smsa o treści ORANGE na numer 80101 a dostaniecie 60 minut do wszystkich sieci :)

Post przez Fringilla » 13 września 2011, o 19:38

aralk napisał(a):spytam, zainteresowanych przedszkolami, czy mają świadomość, że od stycznia godzinowa opłata za przedszkola zostanie podniesiona? bo póki co, wszyscy płaczą i w zasadzie zapominają że od stycznia będzie jeszcze więcej :]

oby do wyborów.
— Ursula K. Le Guin

Post przez aralk » 13 września 2011, o 19:47

mewa napisał(a):

u mnie nie powinno być - bo umowa jest zawarta na rok i stawki są ustalone na dany rok szkolny....
[/b]

w umowie masz konkretną kwotę, nie masz informacji o średniej krajowej?

Post przez mewa » 13 września 2011, o 19:49

tak mam konkretną kwotę - 3,11/godz

Post przez aralk » 13 września 2011, o 19:52

1 stycznia szybko przyjdzie, obyś wyszło na twoje :)

Post przez mewa » 13 września 2011, o 19:56

w umowie mam jedynie, że stawka żywieniowa (5,50/dzień) może ulec zmianie...pozyjemy zobaczymy....na szczęście ostatni rok...
właśnie w tvn24 Olejnik i Gronkiewicz rozmawiały o przedszkolach - w Warszawie mają głosować by nie płacić do godziny 8, a później opłata po 13 miałaby wynosić 2,68... podobnie (wg nich) jest też w innych miastach w Polsce....to czemu qrde u mnie tak nie ma????

Post przez ewa.p » 14 września 2011, o 21:44

wysoka u ciebie stawka żywieniowa,Mewo.Ile posiłków?

Post przez mewa » 15 września 2011, o 09:37

śniadanie, obiad i podwieczorek...w ogóle jakieś wysokie te opłaty...rytmika też wzrosła -12zł, tańce -10zł, angielski -26zł, opłata za zabawki 13zł.....a jak jest u Ciebie, Ewo?

Post przez aralk » 15 września 2011, o 10:17

mewa napisał(a):opłata za zabawki 13zł.....?

a to, na Boga, co to :suprised:

Post przez mewa » 15 września 2011, o 19:37

a to składka miesięczna na zabawki - każda wychowawczyni za to kupuje dla swojej grupy "większe" zabawki - domki dla lalek, garaże, wózki itp....
nie macie tego u siebie????

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do O wszystkim innym