<span style="font-weight: bold"><span style="text-decoration: underline"><span style="color: red">Rodzaje ciast i temperatura ich pieczenia</span></span>
<span style="text-decoration: underline">Wszystkie rodzaje ciast</span>
Surowe ciasto zawsze wykładamy na dokładnie posmarowanej tłuszczem (masłem lub margaryną) i dodatkowo wysypanej mąką lub tartą bułką brytfanki.
Po upieczeniu ciasto studzimy i wyciągamy ostudzone, natomiast brytfankę myjemy i suszymy, tak, aby była gotowa do kolejnego użycia.
<span style="text-decoration: underline">Ciasto biszkoptowe </span>
Od razu po przygotowaniu ciasta należy go włożyć do odpowiednio natłuszczonej i wysypanej mąką brytfanki, a następnie do piekarnika nagrzenego do 160 °C, a po chwili (gdy ciasto już podrośnie) temperaturę zwiększa się do 170-180 °C.
Po upieczeniu ciasto należy pozostawić na chwilę w piekarniku z otwartymi drzwiczkami, aby nie opadło, a następnie wyjąć.
<span style="text-decoration: underline">Ciasto drożdżowe</span>
Przygotowane ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki, ale ciastem wypełniamy tylko 1/3 lub 1/2; wysokości brytfanki, dzięki temu zostawiamy miejsce na rośnięcie ciasta. Brytfankę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok.180 °C.
Gdy ciasto się upiecze należy je natychmiast wyjąć z piekarnika, aby nie wyschło.
<span style="text-decoration: underline">Ciasto kruche</span>
Przygotowane ciasto wykładamy do natłuszczonej brytfanki i pieczemy w temperaturze ok. 200 °C.
W przypadku tzw. kruchego spodu, czyli cienkiego placka, który ma zastosowanie najczęściej pod różnego rodzaju kremy, masy owocowe, galaretki, przed jego włożeniem do piekarnika należy go ponakłuwać widelcem, aby równomiernie wyrósł. Taki spód piecze się krócej, ok. 15 minut.
<span style="text-decoration: underline">Ciasto francuskie</span>
Gotowe ciasto wykładamy na wysmarowaną brytfankę, a następnie do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 240-250 °C.
Chcąc sprawdzić czy ciasto jest już gotowe, otwieramy drzwiczki piekarnika tylko wtedy, gdy ciasto jest już zrumienione, bo w przeciwnym wypadku ciasto opadnie.
Gdy pieczemy ciasteczka z ciasta francuskiego należy pamiętać, aby układać je na brytfance w dużych odstępach od siebie, dzięki czemu unikniemy ich połączenia się, ponieważ ciasteczka te w czasie pieczenia zwiększają swoją objętość aż trzykrotnie.</span>
--------------------------------------------------------------------------------------
Fri, ekstrakt waniliowy możesz kupić nawet tu:
http://www.kuchniasklep.pl/product_info.php?products_id=1166