przez Levanda » 27 sierpnia 2011, o 15:55
Polecam domową pizzę. Wyjdzie lepsza, jeżeli mam specjalną blachę z dziurkami. Można taką kupić choćby w Kauflandzie za 20 zł.
Przepis:
Drożdże (ja daje pół kostki) rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Gdy znikną grudki dajemy szczyptę cukru, łyżeczkę soli, łyżkę stołową oliwy oraz mąkę. Mieszamy ładnie żeby grudek nie było. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jak już stwierdzamy, że urosło wystarczająco dodajemy mąkę i ugniatamy. Pączek ciasta znów odstawiamy. Ja na etapie ugniatania dodaję sporo ziół prowansalskich do ciasta, bo wtedy jest naprawdę aromatyczne.
Do ciasta drożdżowego, obojętnie jakiego, rewelacyjne jest naczynie, takie jak na fotce. To naczynie do mikrofali do odgrzewania np. zupy, czy całego obiadu. Ciasto wyrasta w nim ekspresowo! To chyba zasługa pokrywki, która ogranicza dostęp powietrza. Nie mam pojęcia na sto procent, jak to działa, ale ciasto rośnie ekspresowo bez ustawiania w ciepłym miejscu. Taki zakup to dobrze ulokowane pieniądze. Korzystam z naczynia od ponad roku i jestem zachwycona. Ja mam podobne jak to na fotce i zapłaciłam 20 zł w EuroRtvAgd.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.