Teraz jest 23 listopada 2024, o 01:00

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 334
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Morąg

Post przez paola198618 » 29 kwietnia 2008, o 14:14

Ja tez uwilbiam zupę ogórkową Obrazek mniama

Avatar użytkownika
 
Posty: 432
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Ivonka85r » 29 kwietnia 2008, o 16:47

jeśli dodajesz mięsko i na nim gotujesz zupe to kostek wogóle nie dodajesz, a jesli bez mięsa to ja czasem nawet 6 kostek dodaje Obrazek ale jak mówiłam to na duży garnek jest ten przepis Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 29 kwietnia 2008, o 19:59

A za mna od jakiegoś czasu chodzi indyk w maladze. I już nawet malagę kupiłam, tylko jakoś zabrać się za to nie mogę. Ech..... Obrazek

 

Post przez Jesc » 30 kwietnia 2008, o 17:24

Dorotka, ja pieke indyka w calosci(najmniej pracochlonne danie), zamiast nadzienia wypelniam go czastkami jablek i pomaranczy wtedy indyk jest zawsze bardzo soczysty.

 
Posty: 759
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Post przez Andromedka » 1 maja 2008, o 01:52

Pomarańcze i jabłka z indykiem? jej ja się nie znam ale czy to jest dobre?A tak poza tym to jutro robię zapiekankę z ryzu i boczku:) nabralam ochoty po przecytaniu przepisu:):* Dam znać jak wyszłaObrazek

 

Post przez Jesc » 2 maja 2008, o 18:12

Andromedka, to jest bardzo dobre, jablka biore kwaskowe a nie slodkie. Pomarancze i jablka powoduje,ze indyk nie wysycha w trakcie pieczenia, wiec jest bardzo soczysty i pachnacy. Ja go w zasadzie nawet niczym nie przyprawiam tylko upycham jeszcze troche masla pod skore.

Wkladam indyka do naczynia w ktorym go pieke i dodaje soku pomaranczowego z kartonu, zakrywam folia i do piekarnika, pod koniec pieczenia odkrywam,zeby skorka sie przyrumienila. Pycha.

Avatar użytkownika
 
Posty: 432
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Ivonka85r » 2 maja 2008, o 21:38

Andromedko i jak ta zapieknanka z ryżem Obrazek jestem ciekawa czy również Ci wyszła a przede wszystkim smakowała Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 2 maja 2008, o 22:56

dziewczynki jakie znacie dobre przepisy na sałatki i zapiekanki ziemniaczane Obrazek

 
Posty: 759
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Post przez Andromedka » 3 maja 2008, o 01:11

Prawdziwa bomba:) Obrazek

Ryż gotowałam w kurkumie-taki lubięObrazek smaczek super a na koniec zamiast maajeranku bazylia swieza hihihi:) Naprawde bardzo dore a i ketchup z papryczki domowej roboty mialam:PObrazek Pychota:)

Avatar użytkownika
 
Posty: 432
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Ivonka85r » 3 maja 2008, o 19:05

No to ciesze się, że przepis się przydał Obrazek Ja w tygodniu znów zrobię tą zapiekanke Obrazek bede jadla az mi się przeje Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 98
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Dolnyśląsk

Post przez KissMisiaa » 5 maja 2008, o 21:10

Kobitki moje wiosna pełnym pasem. Chociaż pogoda czasami nie dopisuje. Postanowiłam zamieścić tutaj przepis na jedną z moich ulubionych sałatek. Nie będzie może zdrowo, ale smacznie i kolorowo.



Sałatka z zupek chińskich i piersi z kurczaka.



Składniki:

- 4-5 szt. zupek chińskich o smaku rosołu z kury.

- 1 puszka kukurydzy.

- 2 papryki(kolor do wyboru, ja wybieram jedną czerwoną i jedną zieloną).

- 1-2 średnie piersi(filety) z kurczaka

- majonez, ketchup, musztarda(jak kto woli, ja daje trochę majonezu i ketchupu.)

- przyprawa "Gyros" (obowiązkowo), sól, pieprz.



Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i smażymy na patelki z odrobiną oleju(łyżka wystarczy). Gdy pierś będzie usmażona to posypujemy ją "Gyrosem"(według uznania), mieszamy i pozostawiamy aż ostygnie. Następnie zabieramy się za makaron z zupek. Kruszymy go w kawałki, wrzucamy do jakiegoś pojemnika(sporego), zalewamy wrzątkiem i dodajemy "przyprawę" z zupek chińskich. Wymieszamy je i postawiamy aż zmiękną, potem najlepiej do sitka od makaronu, odcedzamy i czekamy aż ostygną. Kolejno bierzemy paprykę czyścimy ją z pestek i kroimy na kawałki, otwieramy puszkę kukurydzy i wylewamy z niej sok. Następnie gdy wszystkie składniki ostygną, wrzucamy je do sporego pojemnika lub miski. Dodajemy od 3-4 łyżek majonezu(może być więcej), trochę ketchupu(wedle uznania). Mieszamy i przyprawiamy wedle uznania.



Mnie ogromnie smakuje, mam nadzieję, że wam też będzie, więc życzę SMACZNEGO Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 5 maja 2008, o 21:22

brzmi pysznie, tylko mało na moja rodzine Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 432
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Ivonka85r » 5 maja 2008, o 21:58

Ja dziś robiłam sałatke też z<span style="font-weight: bold"> 2 filetami z piersi kurczaka</span>, przysmażałam na patelni, wrzuciłam do miski, dodałam <span style="font-weight: bold">główke sałaty</span>, <span style="font-weight: bold">3 rzodkiewki</span> drobno pokrojone, <span style="font-weight: bold">ogórek zielony</span> pokrojony w cienkie plasterki (dodałam również troche <span style="font-weight: bold">sera żółtego</span>,pokrojonego w malutką kostke) jednego większego <span style="font-weight: bold">pomidora</span> i własny sos.(sos czosnkowy taki jak do pizzy)

<span style="font-weight: bold">Sos</span>

-2 ząbki czosnku (na tarce ucieramy drobniutko)

-śmietana 12%

-przyprawy: troszke soli i pieprzu



Sałatka coś w podobie takich jak podają w restauracjach tylko zamiast sera feta ja dodaje ser żółty Obrazek Smacznego!

Avatar użytkownika
 
Posty: 98
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Dolnyśląsk

Post przez KissMisiaa » 5 maja 2008, o 22:04

Nie martw się, jej jest bardzo dużo. A jak boisz się, że Ci nie starczy to podwój składniki. Moja rodzinka to straszne żarłoki. Obrazek

 

Post przez Kelnereczka » 7 maja 2008, o 00:39

To może, o kurczaku, ale z innej beczki Obrazek A ten przepis znacie Obrazek



Przepis na kurczaka.......................................palce lizać Obrazek



Kurczaka bardzo starannie umytego układamy na dnie naczynia, najlepiej szklanego.

Dodajemy goździki i cynamon, skrapiamy cytryną.

Tak przygotowanego kurczaka zalewamy szklanka wina białego,

szklanka wina czerwonego, dodając 100 gr. ginu, 100 gr. koniaku, 200 gr. Smirnoffa i 50 gr. rumu.

Potrawy nie musimy nawet poddawać obróbce cieplnej.

Kurczaka możliwie jak najszybciej wywalamy bo jest be

Natomiast............. Sos! Sos! Paluszki lizać !

PS. Kurczak musi być martwy bo inaczej bydle sos wychleje.



Smacznego Obrazek)))

Avatar użytkownika
 
Posty: 432
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Ivonka85r » 7 maja 2008, o 00:43

Znam, znam to Obrazek kiedyś dostałam od znajomego to na gg Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1899
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Kasia » 7 maja 2008, o 00:47

Sałatkę z zupek chińskich kiedyś robiłam, nawet fajna... no aż się głodna zrobiłam.

 

Post przez Kelnereczka » 7 maja 2008, o 01:00

Sałatkę, z makaronem z zupek chińskich, ale z wędzonym kurokiem robiła moja bratowa. Bardzo mi smakowała, zresztą nie tylko mnie. Co do makaronu, to moja bratowa twierdzi, iż lepiej jest makaron przygotować dzień wcześniej, bądź kilka godzin wcześniej, tak aby makaron przeszedł tymi przyprawami Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 432
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Ivonka85r » 7 maja 2008, o 11:25

Na niedziele mam zamiar zrobić ot takie cacko Obrazek Dziś znalazłam w necie taki przepis,mmmm brzmi smacznie Obrazek

<span style="font-weight: bold">Składniki:</span>

50 dkg filetu z piersi indyka

1/3 kostki masła

6 łyżek oleju

20 dkg pieczarek pokrojonych na ćwiartki

20 dkg białych części pora pokrojonych w plastry o grubości 1 cm

20 dkg podgotowanych ziemniaków

2 łyżki posiekanej szalotki

6 łyżek białego wytrawnego wina

½ łyżeczki posiekanego rozmarynu

sól, pieprz

<span style="font-weight: bold">Sposób przyrządzenia:</span>

Filet umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Na patelnio rozgrzać 2 łyżki oleju i 1 łyżeczkę masła, obrumienić mięso z obu stron. Tak przygotowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piec polewając odrobiną wody, a potem sosem który się wytworzy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki dania. W osobnych rondlach usmażyć na maśle z olejem (2 łyżeczki oleju i 1 masła) obgotowane i pokrojone ziemniaki, pieczarki, por. Trzymać w cieple. Z powstałego podczas pieczenia mięsa sosu, posiekanej dymki i wina sporządzić mieszankę, gotować powoli aż się zredukuje, dodać rozmaryn i 1 łyżeczkę masła, chwilę p[odgrzewać, przyprawić do smaku. Upieczony filet pokroić w plastry, ułożyć na środku półmiska, obłożyć pozostałymi składnikami, polać sosem i podawać.

Obrazek

 

Post przez Kelnereczka » 7 maja 2008, o 23:56

Dziewczynki, podam Wam "mój" sprawdzony przepis godny polecenia. U mnie cała rodzinka się zajada jak zrobie "Żużu". Brzmi troche egzotycznie, ale jest pycha, i przede wszystkim proste do zrobienia Obrazek



"<span style="font-weight: bold">Żużu</span>"



Co będzie Wam potrzebne do zrobienia tej potrawy:



- 1kg filetów drobiowych (2 podwójne piersi z kurczaka, bądź 1 kg schabu

- ryż

- kalafior

- rodzynki

- orzechy

- majonez (w zależności od wercji)

- olej, sól, pieprz



Do marynaty:

- 2 jajka

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki wedety

- 2 łyżki curry

- 1 łyżeczka papryki ostrej

- 2 dag płatków migdałowych

- 2 cebule drobno posiekane



A teraz do dzieła:



Ugotować na sypko ryż. Kalafior obgotować (malutkie cząstki). Sparzyć rodzynki, orzechy pokroić. Wszystko połączyć, dodać sól i pieprz.

Gdy robimy na zimno to dodać majonez. Gdy robimy na gorąco to dodać olej.



1kg filetów drobiowych lub schabu pokroić w wąskie paski.



Zalewa do mięsa:

Najlepiej marynate zrobić w jakiejś większej misce - 2 jajka + 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wegety + 2 łyżki curry + 1 łyżeczka papryki ostrej + 2 dag płatków migdałowych + 2 cebule drobno posiekane.



Mięso włożyć do marynaty i pozostawić na kilka godzin w lodówce (około 5-6 lub na noc).Mięsko sażyć na gorącym oleju.



Ja zazwyczaj zalewe robie dzień wcześniej wieczorem, i pozostawiam na noc.

Podaje się to danie na dużej paterze. W środku ryż optoczony mięskiem.



Życze smacznego Obrazek))



Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 432
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Ivonka85r » 8 maja 2008, o 01:29

Troszke z tym jest roboty ale brzmi smacznie, aż sobie zapisze, kto wie może będę miałą kolejna potrawe do eksperymentowania Obrazek

 

Post przez Kelnereczka » 8 maja 2008, o 09:28

A gdzie tam roboty. Wieczorem robie zalewe z mięchem - 15 minut.

Gotuje ryż i kalafior, w międzyczasie sparzam rodzynki, o rozdrabniam orzech ( może być też bez orzechów), oraz mięsko smaże - 30 minut.

Potem tylko podaje na czymś w rodzaju patery Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 11 maja 2008, o 00:54

jak robicie jakies spotkanie towarzyskie na luzie, jako "ptzystawke" polecam krakersy lajkonika - ostatnio kolezanka byla u mnie i wlasnie zrobila zwykle krakersy z maslem (lub margaryna) zotlym serem i papryka oraz oregano i ziolami. bardzo smaczne, przyjemnie sie chrupalo. oczywiscie mozna tez dodac jakies inne warzywa i szynke wedle uznania - do piwa naprawde smaczne i szybko sie robi Obrazek





pomysl na kolejny dobry poczestunek - zrobic zwykle nalesniki, przygotowac oddzielnie salatke warzywna (ale nie w warzyw gotowanych... chociaz w sumie takie tez moga byc, jak ktos lubi). nalesniki podgrzac w piekarniku i podac wypelnione salatka - najlepiej jest chyba, jak sie sammu dodaje srodek, a nie zapieka wczesniej. ja dzis cos takiego zrobilam - pyyychota. tyle ze nalesniki smazylam wczoraj.

 
Posty: 310
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kristy » 20 maja 2008, o 20:55

Kobitki pomóżcie pilnie poszukuje sprawdzonego przepisu na szparagi. Zaznaczam, że to będzie mój pierwszy raz i potrzebuje dokładnej instrukcji.

A i potrzebuje tego na dziś.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 20 maja 2008, o 21:21

Jak musisz mieć coś na już, to wklejam Ci taki oto prosty przepis:



<span style="text-decoration: underline">Szparagi w sezamie:</span>



2 łyżki sezamu uprażyć na patelni

Szparagi gotowac 4 - 5 min w osolonej wodzie

na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać 1 łyzkę dobrego miodu i sok z 1 cytryny, posolić

lekko

Szparagi wrzucić na patelnię z sosem

zdjąć, posypać sezamem



Czegoś innego będę mogła poszukać później.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości