Dziewczynki, podam Wam "mój" sprawdzony przepis godny polecenia. U mnie cała rodzinka się zajada jak zrobie "Żużu". Brzmi troche egzotycznie, ale jest pycha, i przede wszystkim proste do zrobienia
"<span style="font-weight: bold">Żużu</span>"
Co będzie Wam potrzebne do zrobienia tej potrawy:
- 1kg filetów drobiowych (2 podwójne piersi z kurczaka, bądź 1 kg schabu
- ryż
- kalafior
- rodzynki
- orzechy
- majonez (w zależności od wercji)
- olej, sól, pieprz
Do marynaty:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wedety
- 2 łyżki curry
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 dag płatków migdałowych
- 2 cebule drobno posiekane
A teraz do dzieła:
Ugotować na sypko ryż. Kalafior obgotować (malutkie cząstki). Sparzyć rodzynki, orzechy pokroić. Wszystko połączyć, dodać sól i pieprz.
Gdy robimy na zimno to dodać majonez. Gdy robimy na gorąco to dodać olej.
1kg filetów drobiowych lub schabu pokroić w wąskie paski.
Zalewa do mięsa:
Najlepiej marynate zrobić w jakiejś większej misce - 2 jajka + 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wegety + 2 łyżki curry + 1 łyżeczka papryki ostrej + 2 dag płatków migdałowych + 2 cebule drobno posiekane.
Mięso włożyć do marynaty i pozostawić na kilka godzin w lodówce (około 5-6 lub na noc).Mięsko sażyć na gorącym oleju.
Ja zazwyczaj zalewe robie dzień wcześniej wieczorem, i pozostawiam na noc.
Podaje się to danie na dużej paterze. W środku ryż optoczony mięskiem.
Życze smacznego
))