Teraz jest 23 listopada 2024, o 10:35

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
Avatar użytkownika
 
Posty: 11157
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Nibylandia
Ulubiona autorka/autor: nie posiadam

Post przez Agaton » 28 lipca 2011, o 11:14

Co ciekawe, ja też taki mam, ale nigdy nie wpadłam na to, że ser biały można nim potraktować :P Spróbuję kiedyś :)
Ile razy w życiu człowiek musi się powstrzymywać.

Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy - Hipolit Taine

**************************************************************************

Life is tough, but it's tougher when you're stupid - John Wayne

"You're so freaking romantic. I don't know how I keep my pants on." - Abigail Roux, "Fish & Chips"

Avatar użytkownika
 
Posty: 6645
Dołączył(a): 27 grudnia 2010, o 18:13

Post przez Wiedźma Ple Ple » 28 lipca 2011, o 11:56

wszyscy mają taki- jakiś rzut był chyba w społem :mrgreen:

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 7 sierpnia 2011, o 18:19

poproszę o przepis na jakieś cudo mięsne którym powalę męża ;)
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 7 sierpnia 2011, o 19:15

Jak chcesz go powalić to chyba cyjanek będzie najlepszy :hyhy: Żartuję :P

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 7 sierpnia 2011, o 19:23

dobre :] ale nie skorzystam ^_^
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 7 sierpnia 2011, o 19:28

Tak myślałam :hyhy: Ale tak mi się z tym powalaniem skojarzyło :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 7 sierpnia 2011, o 19:37

Moja mama takie faworki schabowe robiła. Bierze się schab jak na schabowe i boczek, schabowe rozklepać jak na kotlety, położyć na takim rozklepanym boczek, oba rozciąć i zwinąć jak faworki i smażyć. Przyprawy wszystkie jak do kotletów. Tak mi się przynajmniej wydaje, że tak to się robi :P w miarę szybko, a dobrze wygląda i smakuje, ale nie wiem czy o coś takiego ci chodziło czy nie ten styl ;)
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 7 sierpnia 2011, o 19:50

a panierka???
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 7 sierpnia 2011, o 19:53

To już musiałam dopytać ;) Panieruje się jak normalne kotlety, to już jak wolisz, czy zrobić takie "ciasto" z jajek i mąki czy mąka-jajko-bułka tarta, moja mama mówi, że można też w płatkach kukurydzianych.
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Avatar użytkownika
 
Posty: 14642
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Tychy

Post przez Lorelei » 7 sierpnia 2011, o 19:56

W migdałach jest pycha :hyhy:

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 7 sierpnia 2011, o 20:06

oj,oj to brzmi elegancko :D dziękuję mamusi! tylko powiedz jaki to boczek? wędzony?
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 7 sierpnia 2011, o 20:17

Surowy też może być, ale wędzony lepszy, bo daje smak.

Panierka też może być z sezamem - czyli sezam zamiast bułki tartej, albo płatki migdałowe.

Albo coś innego: schab, karkówka, piersi z kurczaka, pokroić w paski, doprawić każde mięso osobno odpowiednimi przyprawami, zapleść w warkocz, spiąć wykałaczką końce, smażyć w panierce.

I następne: mąka, majonez, jajko, przyprawy do kurczaka, z tego zrobić ciasto dość gęste, można dodać do tego cebuli, wrzucić do tego kawałki kurczaka (w paski czy w kostkę pokrojone) i smażyć tak jak racuszki z jabłkami, znaczy nabierać łyżką ciasto z mięsem i na gorący tłuszcz takie placuszki robić.

I jeszcze jedno: schab pociąć grubiej, zrobić kieszeń taką nacinając mięso, ją nafaszerować (np. serem żółtym, szynką, wędzonym kurczakiem, serem topionym, warzywami, niekoniecznie wszystko na raz ;) ), spiąć wykałaczką, można smażyć w panierce, można upiec.

Twierdzi też moja mama, że faceci lubią szaszłyki.

Albo że możesz zrobić tak, że zdjąć skórę z udek kurczaka, ją nafaszerować mięsem mielonym i upiec.

Jakby co to moja mama takimi przepisami dysponuje jeszcze paroma przynajmniej :P
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 7 sierpnia 2011, o 20:32

super, dziękuję! świetne przepisy :) ciekawe czy mi te faworki/chrusty wyjdą? :)
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 10118
Dołączył(a): 3 sierpnia 2011, o 11:33
Lokalizacja: Somewhere
Ulubiona autorka/autor: Nalini Singh

Post przez kejti » 7 sierpnia 2011, o 21:14

Wyjdą! Trzymam kciuki :)

.
.

Let's find some beautiful place to get lost.

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 7 sierpnia 2011, o 21:22

dzięki ;) jak już coś zrobię z tych przepisów to dam znać :)
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 17841
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 7 sierpnia 2011, o 21:41

Najlepiej ze zdjęciem ;)
Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 8 sierpnia 2011, o 12:00

Levanda napisał(a):dzięki ;) jak już coś zrobię z tych przepisów to dam znać :)

Koniecznie :big:
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 8 sierpnia 2011, o 17:10

aż ślinka cieknie
Bo powaga zabija powoli

A imię me PLASTELINA.


Miłość bez pieniędzy, wrota do nędzy

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 8 sierpnia 2011, o 20:36

dziś podjęłam próbę zrealizowania przepisu z gazetki; miało być mięso mielone zapiekane w formie do keksu z oliwkami i pomidorami. Niestety mięso było tak tłuste, że po upieczeniu ciężko było je jeść. Mąż wpadł na pomysł ratowania dania i wrzuciliśmy tego "keksa" do magic oven żeby tłuszcz swobodnie wyciekł. Niestety, ślubny mówi, że na kanapkę jest super, ale do samodzielnego jedzenie już nie. Co za przepis. :smutny:
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 9 sierpnia 2011, o 13:04

Knedle z morelami

Obrazek
To letnia alternatywa popularnej potrawy ze śliwkami. Słodkie, soczyste morele, otoczone delikatnym serowym ciastem, będą równie pyszne. Wyjątkowy charakter dania podkreślisz panierką z mielonych orzechów.

PORCJA: 612 kcal

PRZYGOTOWANIE: 45 minut

NA 2–3 PORCJE
● 250 g białego sera
● 4–5 łyżek masła
● jajko
● niepełna szklanka mąki
● 8–10 dojrzałych moreli
● 8–10 kostek cukru
● łyżka ciemnego cukru
●100 g mielonych orzechów włoskich
● cukier puder
● sól

1. Ser przepuścić przez pras- kę lub zemleć przez maszynkę. 2 łyżki masła roz- puścić. Przestudzić. Do sera wbić jajko. Wlać masło i dodać dużą szczyptę soli. Całość zagnieść, dosypując tyle mąki, by powstało miękkie, sprężyste ciasto. Wstawić je do lodówki (wystarczy na godzinę, ale ciasto można chłodzić nawet przez całą noc).

2. Morele sparzyć, osączyć. Zdjąć skórkę, a następnie każdy owoc przekroić i ze środka usunąć pestkę. Ciasto uformować w wałek. Pokroić go na 8–10 części. Z każdej uformować placek. Na plackach ułożyć po połówce moreli, do niej włożyć kostkę cukru, przykryć drugą połówką owocu. Otoczyć szczelnie ciastem.

3. W dużym garnku zagotować wodę. Osolić ją. Do wrzątku włożyć knedle. Zamieszać. Gotować, a gdy wypłyną, gotować jeszcze ok. 8 minut, po czym wyjąć. Resztę masła rozpuścić. Wsypać ciemny cukier. Podgrzewać, aż się rozpuści. Dodać orzechy i wymieszać. W panierce obtoczyć knedle. Oprószyć cukrem pudrem.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 31016
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Iwona Banach

Post przez Lucy » 9 sierpnia 2011, o 13:10

Bosko wygląda ...
Każdy powód jest dobry, żeby zjeść pączka. Poza tym pączek nie idzie w tyłek, tylko od razu do serduszka i otula je warstwą ochronną.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 9 sierpnia 2011, o 13:20

prawda? szkoda, że nie lubię gotowanych owoców :(
raczej mój żołądek ich nie lubi.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 16 sierpnia 2011, o 20:01

Dziewczyny, macie przepisy na sałatki z ogórków, świeżych? Urosły duże, ale pomysłów brak. Ukiszone już w słoikach, to samo w zalewie octowej.
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 16 sierpnia 2011, o 20:27

Zrób sobie drinka 8-)

Obrazek

Oj tam oj tam, że nie sałatka? :P
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 16 sierpnia 2011, o 20:29

wódka + sprtie + ogórek rewelka!

A sałatka szwedzka????
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości