Lucy napisał(a):Gdybyś miała sama z pół dnia by ci zeszło .
mnie by i cały nie starczył
Lucy napisał(a):Robisz po staremu ,czy używasz maszynki do pierogów ?
ewa.p napisał(a):
Pikle z ogórków robię według przepisu znalezionego w internecie,na pikle w zalewie musztardowej.
Zalewa to 5 szklanek wody,2 szklanki octu,1 i 1/3 szklanki cukru,2 łyżki soli(plus przyprawy do sałatek)-zagotować i wymieszać z 5 łyżkami musztardy.Przygotowane ogórki(bez skórki i nasion,pokrojone na ćwiartki,ułożone ciasno w słoikach z przyprawami) zalewamy zimna zalewą i pasteryzujemy 10 minut.Dobrze jest dodać do każdego słoika po 2 ząbki czosnku,jeden to trochę mało
Lilia napisał(a):zalewa do pikli nie jest za mocna?
jakiej przyprawy do sałatek używasz?
Dorotka napisał(a):Lucy, ja robię według tego przepisu i ciasto robi mi się błyskawicznie, a wałkuje jak marzenie.
Ciasto na pierogi
4 szklanki mąki
2 duże jajka
5 łyżek gęstej i kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju
szczypta soli
3/4 szklanki letniej wody
- mąkę należy przesiać na stolnicę,
- zrobić dołek w środku i wbić jajka.
- dodać śmietanę, olej i sól.
- wszystko wymieszać i stopniowo dodawać wodę wyrabiajac ciasto [to będzie miękkie i plastyczne ciasto].
- przykryć odwróconą do góry dnem miską i pozwolić ciastu "odpocząć" przez 10-15 minut.
- Podzielić ciasto na 4 części, trzy z nich trzymać przykryte wilgotną ściereczką, a jedną rozwalkować dość cienko i wycinać pierogi.
- nadziewać dowolnym nadzieniem.
- Tak samo postępować z pozostałym ciastem.
Agaton napisał(a):Głodna się zrobiłam z tego wszystkiego Gdyby tylko chciało mi się tak smarować, może sama bym się pokusiła na te knedle. Dla mnie o tę maszynkę za dużo, bo potem nie ma komu myć... Może ktoś się sprawdzić opcję z widelcem?
Lilia napisał(a):Włoska miska z oliwkami
PORCJA: 364 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
NA 4 PORCJE:
● 3 świeże pomidory
● kilka pomidorów suszonych (w zalewie z oliwy)
● 3 ząbki czosnku
● 5–6 łyżek oliwy
● 3 łyżki octu winnego
● po 2 gałązki tymianku i oregano
● 4 listki bazylii
● 300 g makaronu rurki
●150 g czarnych oliwek
● 200 g sera owczego
● sól
● pieprz
Pomidory świeże opłukać, pokroić na kawałki; suszone pociąć w paski. Czosnek obrać, posiekać, utrzeć z oliwą, octem i ziołami. Makaron ugotować, odcedzić, połączyć z pomidorami i sosem. Oprószyć solą i pieprzem, posypać oliwkami i pokruszonym owczym serem.
PS. Kombinuję jak zmienić ten przepis, by zamienić ser owczy i oliwki na coś innego. Propozycje?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość