przez Berenika » 14 lipca 2011, o 21:42
To ja tak trochę z innej beczki. Przeglądałam sobie na stronach empiku książki w przedsprzedaży, a tam wszystkie niemal tytuły są napisane niepoprawnie (tzn. wszystkie wyrazy zostały napisane wielką literą, czasem nawet przyimki, co i w angielskim poprawne nie jest). wysłałam do nich list, a pani mi na to, żeby wskazać książkę, gdzie jest źle. To ja z kolei jeszcze raz, że prawie wszędzie jest źle i nie zamierzam przesłać jej linków do większości stron sklepowych, ale podałam jeden przykładowy. Na to pani odpisała, że zgłosiła to do baz danych, więc może poprawią, ale jakby było więcej podobnych zgłoszeń byłaby większa szansa na poprawę.
I w ogóle dziwi mnie ten pęd do pisania w tytułach wszystkich wyrazów wielką literą, zwłaszcza że wymaga to więcej wysiłku niż pisanie poprawne. Czasem zresztą na okładce jest dobrze, a ktoś się wysila i stuka te wielkie litery. Szkoda mi też, że coraz więcej wydawnictw wybiera bezpieczną drogę i pisze wszystko wersalikami, a potem uczniowie piszą tak samo i tak gubimy kolejną zasadę, bo przecież tak jest w Internecie, eh...