Teraz jest 23 listopada 2024, o 21:41

Wspomnienia: Niezapomniany smak dzieciństwa

Gdzie możecie gadać, o czym tylko Wam się podoba, a na co nie ma miejsca w innych działach?
Tutaj!
Avatar użytkownika
 
Posty: 2461
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18
Lokalizacja: piernikowe miasto
Ulubiona autorka/autor: Garwood, Nora Roberts

Post przez ewajoanna23 » 4 lipca 2011, o 23:05

smak dzieciństwa to:makowiec babci, guma Donald , Kamyczki, ale się rozmarzyłam :wink:

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 4 lipca 2011, o 23:28

Jeden ze smaków mego dzieciństwa, to pańska skórka, którą kupowało sie po mszy przed kościołem. Do dziś mam do niej słabość i zawsze jak ją gdzie widzę, to muszę kupić sobie jedną do zjedzenia od razu i kilka na zapas.

Avatar użytkownika
 
Posty: 1276
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: z Pawłowic
Ulubiona autorka/autor: SEP, McNought, Garwood, Brown

Post przez Mery_Kate » 4 lipca 2011, o 23:46

anyżki, budyń waniliowy w brązowych miseczkach, racuchy z jabłkami

Avatar użytkownika
 
Posty: 6645
Dołączył(a): 27 grudnia 2010, o 18:13

Post przez Wiedźma Ple Ple » 4 lipca 2011, o 23:52

Dorotka napisał(a):Jeden ze smaków mego dzieciństwa, to pańska skórka, którą kupowało sie po mszy przed kościołem. Do dziś mam do niej słabość i zawsze jak ją gdzie widzę, to muszę kupić sobie jedną do zjedzenia od razu i kilka na zapas.
a cóż to takiego? :wink:


oranżada w proszku, pracowicie lizana z brudnej łapy... :wink:

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 5 lipca 2011, o 09:27

Tak, naklejki Dynastii :D hihihi, kamyczki, lentylki, i prażynki ziemniaczane :)
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 5 lipca 2011, o 09:58

Pańska skórka to taka słodka masa w biało-różowym kolorze. Początkowo twarda jak kamień, ale potem rozpuszcza się w buzi. I klei się do zębów jak diabli. Uwielbiam.....

Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 6645
Dołączył(a): 27 grudnia 2010, o 18:13

Post przez Wiedźma Ple Ple » 5 lipca 2011, o 10:43

dzięki, my nie mieli takich rarytasów :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 5 lipca 2011, o 10:50

Jeszcze nie za późno spróbować, bo pańską skórkę można czasami dostać, szczególnie przed świętem Zmarłych w pobliżu cmentarzy. Jak będziesz miała okazję, to spróbuj, bo nic tak zębów nie zakleja jak pańska skórka właśnie. :D

Avatar użytkownika
 
Posty: 21223
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15

Post przez Agrest » 5 lipca 2011, o 11:05

Ale to raczej specjalność regionalna, u mnie też tego nie ma, nawet 1 listopada ;) (o pańskiej skórce dowiedziałam się właśnie przy okazji omawiania kwestii cmentarnej gastronomii).
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 5 lipca 2011, o 13:11

też tego nie znam :) a wygląda jak pianka :)
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 6645
Dołączył(a): 27 grudnia 2010, o 18:13

Post przez Wiedźma Ple Ple » 5 lipca 2011, o 14:38

u nas zawsze był odpust na wszystkich świętych ale ze specyjałów ino piernikowe serca, ciastka w rurze i takie no ... rybki z cukru :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 5 lipca 2011, o 17:30

rybki z cukru ?:)
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 6645
Dołączył(a): 27 grudnia 2010, o 18:13

Post przez Wiedźma Ple Ple » 5 lipca 2011, o 18:12

yhy, z masy cukrowej niebieskie albo różowe wielkości sardynek, ohyda :big:

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 5 lipca 2011, o 18:37

ani pańskiej skórki,ani rybek z cukru nie miałam okazji próbować.Do dziś mam jednak słabość do odpustowych cukierków o smaku malinowym.Z dzieciństwem kojarzą mi się też krakowskie obwarzanki(nigdzie indziej nie można ich było wówczas dostać),które przywoził mój tata jak wychodził na przepustkę ze szpitala
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 2461
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18
Lokalizacja: piernikowe miasto
Ulubiona autorka/autor: Garwood, Nora Roberts

Post przez ewajoanna23 » 5 lipca 2011, o 19:27

i na odpuście, można było dostać takie zielonkawe cukierki jakby z rodzynka w środku, pychota , a malinek wieki nie jadłam :wink:

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 5 lipca 2011, o 19:31

a ja ostatnio,na Piotra i Pawła :hyhy:
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 5 lipca 2011, o 19:34

ah mniam mniam ślinka cieknie
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 2461
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18
Lokalizacja: piernikowe miasto
Ulubiona autorka/autor: Garwood, Nora Roberts

Post przez ewajoanna23 » 5 lipca 2011, o 19:36

żebyś wiedziała, trzeba się rozejrzeć, może jakiś odpust w okolicy się trafi :rotfl: bo w mojej parafii to dopiero pod koniec września :wink:

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 5 lipca 2011, o 19:39

ciepło na sercu robi się od tych wspomnień :)
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 6316
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18
Lokalizacja: Szczecin
Ulubiona autorka/autor: Anne Bishop

Post przez Tsuki » 5 lipca 2011, o 20:51

Lorelei napisał(a):
Tsuki napisał(a):Ja nigdy. :D I jeszcze takie w długich rurkach były, u mnie robiły największą furorę. :hyhy:


Te w rurkach to u mnie też :hyhy: Najlepsze było otwieranie, bez nożyczek oczywiście :hyhy:

No a jakże by inaczej. :hyhy:

Dorotka napisał(a):Jeszcze nie za późno spróbować, bo pańską skórkę można czasami dostać, szczególnie przed świętem Zmarłych w pobliżu cmentarzy. Jak będziesz miała okazję, to spróbuj, bo nic tak zębów nie zakleja jak pańska skórka właśnie. :D

Racja to jest chyba specjał regionalny, bo ja pierwszy raz się z tym spotkałam jak byłam w Warszawie. I całej naszej grypie, która z Warszawy nie pochodzi wywołał ten produkt wielką konsternację. Dopiero kolega, który wychowywał się w stolicy nam wyjaśnił. ;)
Aby poznać wartość jednego roku, zapytaj studentów, którzy oblali egzamin wstępny.
Aby poznać wartość jednego miesiąca, zapytaj matki, która urodziła wcześniaka.
Aby poznać wartość jednego tygodnia, zapytaj wydawcę tygodnika.
Aby poznać wartość jednej godziny, zapytaj zakochanych, którzy czekają na to, aby się zobaczyć.
Aby poznać wartość jednej minuty, zapytaj ludzi, którzy przegapili swoją stację jadąc pociągiem.
Aby poznać wartość jednej sekundy, zapytaj kogoś, komu udało się uniknąć wypadku.
Aby poznać wartość jednej milisekundy, zapytaj kogoś, kto podczas Igrzysk Olimpijskich zdobył srebrny medal.
Wskazówki zegara będą wciąż odmierzać czas, dlatego też ceń każdą chwilę.
I traktuj dzień dzisiejszy jak największy dar, który został Ci ofiarowany.

"Yuuki"

Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 1276
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: z Pawłowic
Ulubiona autorka/autor: SEP, McNought, Garwood, Brown

Post przez Mery_Kate » 5 lipca 2011, o 22:40

z odpustem kojarzy mi się wata cukrowa, miśki z bitą śmietaną w środku, petardy, krajanka i balony na gaz :D które odlatywały do nieba jak się nie pilnowało :(

Avatar użytkownika
 
Posty: 6645
Dołączył(a): 27 grudnia 2010, o 18:13

Post przez Wiedźma Ple Ple » 5 lipca 2011, o 22:40

wot i duchowość :hahaha:

Avatar użytkownika
 
Posty: 1276
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: z Pawłowic
Ulubiona autorka/autor: SEP, McNought, Garwood, Brown

Post przez Mery_Kate » 5 lipca 2011, o 23:11

:hahaha: :hahaha: :hahaha:

Avatar użytkownika
 
Posty: 10120
Dołączył(a): 12 lutego 2011, o 15:17
Lokalizacja: Poland
Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer :)

Post przez Levanda » 6 lipca 2011, o 10:39

jajko z niespodzianką :) to była nowość! a potem pojawiło się tyle fajnych podróbek :D
http://dlaschroniska.pl/ - pomóżcie zwierzaczkom!

Avatar użytkownika
 
Posty: 2461
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18
Lokalizacja: piernikowe miasto
Ulubiona autorka/autor: Garwood, Nora Roberts

Post przez ewajoanna23 » 6 lipca 2011, o 12:14

ha, odpust to jeszcze jojo :rotfl:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do O wszystkim innym

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości