Teraz jest 23 listopada 2024, o 07:01

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
 

Post przez Kajkowa » 11 kwietnia 2011, o 20:17

Ależ nie ma za co :smile:

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 6 maja 2011, o 12:44

“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 6172
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Babolandia
Ulubiona autorka/autor: wiele ich jest ...

Post przez Renata7 » 6 maja 2011, o 12:49

Mniam ... :smile:

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 6 maja 2011, o 14:21

chyba się skuszę :D

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 6 maja 2011, o 15:29

Dziewczyny, słyszałyście o pierogach z kominkami? To ponoć rodzaj grzybów. Mój ślubny ciągle o nich wspomina, a jadał je w Lublinie skąd pochodzi. Znacie takie grzyby i takie pierogi?

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 6 maja 2011, o 15:41

Dorotka, to taka czarna kurka http://dancia.bloog.pl/id,4781449,title ... caid=6c417

a tu przepis ze strony : http://forum.dziennikwschodni.pl/wygraj ... ge__st__40

Grupa: Goście

Napisano 09 marzec 2010 - 17:56 #47
Chcę się podzielic przepisem na pyszne pierogi z kominków / lejkowiec dęty/. Jesienia robie je ze świeżo zebranych grzybó, natomiast zimą i wiosną, z grzybów zamrożonych. Po oczyszczeniu i krotkim gotowaniu już zimne i odcedzone zamrazam w woreczkach z folii. Sa doskonałe po rozmrożeniu do pierogów, na sos czy zupę.

Farsz
Ok. 50dag ugotowanych kominków należy pokroić drobno lub przepuśćić przez maszynkę o duzych otworach. Dodać do grzybów jajko, zrumieniona cebulkę dużą, sól, pieprz i wycśniętą - namoczona wcześniej bułkę. Wszystko dokładnie wymieszac i lepić pierogi z ciasta, jakie każda gospodyni uzywa w tym właśnie celu. Podawać z tłuszczem, masełkiem.

Do farszu można dodać ugotowana kiszona kapustę, zmielone mięso lub kaszę gryczaną. Mi jednak najbardzoej smakuja pierogi z samymi grzybami.
0

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 6 maja 2011, o 15:55

ja pierwsze słyszę, ale ostatnio jadłam pyszne pierogi z imbirem, kurczakiem i pieczarkami

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 6 maja 2011, o 16:33

O, dzięki Mewo za tak szybki odzew. A próbowałaś ich? Jakie są w smaku? No i najwazniejsze pytanie - gdzie można kupić te grzyby?

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 6 maja 2011, o 16:39

nie próbowałam, ale jadłam kiedyś pierogi z kurkami - i były pyszne :) co do kominków to może na jakichś straganach....chociaż to są raczej rzadkie grzyby....

Avatar użytkownika
 
Posty: 21173
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: z Doliny Muminków
Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 7 maja 2011, o 16:02

Ja jestem z Lublina i pierwsze słyszę o czymś takim ;)
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 27 czerwca 2011, o 20:10

Zapiekana cukinia

2-3 cukinie średniej wielkości
80 dag pomidorów,
2 ząbki czosnku
cebula
ser żółty typu mozzarella(lub jakikolwiek inny)
bazylia(świeża lub suszona)
vegeta,delikat do zup lub inna przyprawa tego typu
pieprz
olej
2 jajka

Cukinię umyć,pokroić w plastry i usmażyć na oleju na złotobrązowo.Odsączyć.
Na olej wrzucić czosnek i cebulę,podsmażać aż zrobi się przezroczysta.Dodać obrane ze skórki,pokrojone pomidory.Przyprawić vegetą i pieprzem,gotować około 10 minut.Można ewentualnie doprawić odrobiną cukru.
W naczyniu do zapiekania wylać na dno połowę sosu pomidorowego.Odsączoną cukinię układać warstwowo,każdą warstwę posypując vegetą.Przykryć plastrami mozzarelli lub posypać startym serem żółtym.Posypać obficie bazylią.Na wierzch wylać resztę sera pomidorowego,polać roztrzepanymi jajkami.Zapiekać w piekarniku około pół godziny
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 27 czerwca 2011, o 20:15

brzmi przepysznie :)

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 27 czerwca 2011, o 20:17

i podobnie smakuje
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 27 czerwca 2011, o 21:22

mniam mniam ^_^
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 2461
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:18
Lokalizacja: piernikowe miasto
Ulubiona autorka/autor: Garwood, Nora Roberts

Post przez ewajoanna23 » 27 czerwca 2011, o 23:13

aralk napisał(a):brzmi przepysznie :)

i dietetycznie, trochę mi ten ser bruździ, ale co tam, spróbuję :rotfl:

Avatar użytkownika
 
Posty: 1276
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: z Pawłowic
Ulubiona autorka/autor: SEP, McNought, Garwood, Brown

Post przez Mery_Kate » 27 czerwca 2011, o 23:26

och jak ja lubię cukinię :sweet_kiss: i ten lekko gorzki posmak... mniam

 

Post przez Justyna » 28 czerwca 2011, o 09:33

ciekawy przepis

Avatar użytkownika
 
Posty: 30763
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Lokalizacja: Kłyż
Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 28 czerwca 2011, o 15:58

już dawno znalazłam go w takiej mini gazetce wydawanej przez Knorra i od dawna go stosuje w kuchni
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 29 czerwca 2011, o 13:25

“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

 

Post przez Justyna » 29 czerwca 2011, o 15:42

ładnie wygląda

Avatar użytkownika
 
Posty: 15876
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:15
Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 29 czerwca 2011, o 16:20

i wydaje się proste w wykonaniu ^_^

Avatar użytkownika
 
Posty: 6172
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16
Lokalizacja: Babolandia
Ulubiona autorka/autor: wiele ich jest ...

Post przez Renata7 » 29 czerwca 2011, o 19:46

Ciekawe czy w rzeczywistości też jest takie proste :look_down:

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 29 czerwca 2011, o 20:31

a co w nim trudnego?
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Avatar użytkownika
 
Posty: 15209
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez kasiek » 4 lipca 2011, o 17:12

Niby nic, ale to podchwytliwy przepis jest. Strasznie rzadkie się robi po dodaniu śmietany. I wcale nie ejst taki rewelacyjny w samku. Własnie zrobiłam.
Bo powaga zabija powoli

A imię me PLASTELINA.


Miłość bez pieniędzy, wrota do nędzy

 
Posty: 31644
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:16

Post przez aralk » 4 lipca 2011, o 18:23

może to kwestia dosmaczenie bo cukinia, pieczarki i kurczak to raczej same z siebie małe konkretne smaki mają, a jeszcze w śmietanie z dodatkiem tylko soli i pieprzu to już zupełnie :confused:
ja by do sosu wrzuciła coś mocniejszego, bardziej wyrazistego, może jakiś ser, albo zalać to beszamelem, tyle, że mocno doprawionym :)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość