Teraz jest 21 listopada 2024, o 14:45

Strażnicy wieczności (cykl) - Alexandra Ivy (kasiek)

Alfabetyczny spis recenzji ROMANSÓW PARANORMALNYCH I FANTASTYCZNYCH)

Strażnicy wieczności (cykl) - Alexandra Ivy (kasiek)

Post przez kasiek » 27 kwietnia 2011, o 18:19

Ktoś tutaj zachwycał się „Strażnikami ciemności” Alexsandry Ivy, nie pamiętam dokładnie co napisano o tej książce, ale ogólne wrażenie było dobre. Zachęcona pozytywnymi opiniami sięgnęłam po tę serię. I żałuję, nawet bardzo żałuję :smutny: . Gdybym miała plasować gdzieś jaj twórczość znalazłaby się bardzo blisko Feehan i Adrian. Nuda, nuda i jeszcze raz nuda.

Jak na razie ukazały się trzy tomy tej serii, „Kiedy nadciąga ciemność”, „W objęciach ciemności” i „Odwieczna ciemność”. Przemilczę kwestię okładek, po cóż kopać leżącego? Wiem, że nie sięgnę po kolejne książki tej pisarki, a przynajmniej po książki z tej serii.
Ivy wszystkie trzy tomy oparła na tym samym schemacie wampir+śmiertelniczka+ dużo, dużo przeszkód stojących na drodze prawdziwej miłości :tire: . Autorka co prawda starała się nadać indywidualne rysy każdej z powieści, ale nie do końca jej się to udało. Tom pierwszy wampir +mieszanka człowiek i bogini, tom drugi wampir + coś jakby demon i tom trzeci wampir + wilkołaczyca, która pod wpływem zabawy z genami nie może się przemienić w wilka, i różni wrogowie. Cóż z tego skoro tom drugi wydaje się być kalką a trzeci drugiego. :surrender: Ivy stara się nadać, każdej części jakieś indywidualne rysy i jest och sporo, bo w każdym tomie mmay do czynienia z innym rodzajem zła, inni są przeciwnicy, ale jakieś to wszystko do siebie podobne. Głównie za sprawą bohaterów, bo mamy tu do czynienia z kalką kalki.

Nie dostrzegam większych różnic pomiędzy Dantem, Viperem i Styxem to cały czas ten sam wampir będący ucieleśnieniem chorych marzeń nastolatek. :beauty: Stary, a nie przepraszam doświadczony, znudzony, piękny jak marzenie, mistrz walki, ważny w ichniej wąpierzej hierarchii. Mistrz ars amandi itp itd. :beat_shot: Nuda, a z bohaterkami nie jest lepiej.Różnią się między sobą, ale to nadal ta sama osóbka idealna partnerka dla idealnego wampira. Wrr.... i nawet najlepszymi przyjaciólkami zostaną...Słodkie prawda? :look_down: Denerwowały mnie te bohaterki, równie mocno jak te wąpierze od siedmiu boleści, wampir to ma być wampir a nie rękawiczki jakieś!

Fabuła trzy tomy i ten sam schemat, on ratuje ją…Ja wiem, że w większości książek on ją ratuję, ale nudne to jakieś takie… Może gdybym nie czytała tych książek bezpośrednio po sobie, wrażenia byłyby inne. Choć nie, coś co gniotem jest nie zachwyci nawet po długim poście paranormalowym. Książka nie krzyczała do mnie „Czytaj mnie”, czytałam bo nie miałam nic innego pod ręką.

Nie polecam. :haha:
Bo powaga zabija powoli

A imię me PLASTELINA.

Miłość bez pieniędzy, wrota do nędzy

Post przez aralk » 27 kwietnia 2011, o 18:29

no, ale z tym ucieleśnieniem to niemal standard obowiązujący :confused:

zapisałam: nie czytać, omijać ;)

Post przez aga1987 » 24 maja 2011, o 20:31

No cóż, o gustach się nie dyskutuje. Mnie się Ivy podobała, bo zaczynając czytać spodziewałam się tego typu podobieństw w każdej części.To samo dotyczy Feehan i Adrian. Czytam, bo lubię, gdy sytuacje, które podobały mi się w pierwszej części są w następnych kontynuowane.

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 24 maja 2011, o 20:36

ja przez Feehan jestem jeszcze w stanie przebrnąć, ale przez Ivy i Adrian już nie ^_^
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez aralk » 24 maja 2011, o 20:50

cholera, a ja nawet pamiętam, żeby tego nie czytać :mur:

Post przez kasiek » 24 maja 2011, o 21:36

Kazdy ma prawo do swojego zdania, ja Ivy zdzierżyć nie jestem w stanie.
Bo powaga zabija powoli

A imię me PLASTELINA.

Ulubiona autorka/autor: Amanda Quick

Post przez joakar4 » 14 czerwca 2011, o 21:38

Pierwszy tom mi się nie podobał (nic z niego nie pamiętam, chyba szli przez jakieś pole :roll: ), następne były już lepsze. Ale ja jestem wytrwała i cały czas dokupuję kolejne części Feehan i Adrian :hyhy:
Ostatnio edytowano 15 czerwca 2011, o 00:00 przez joakar4, łącznie edytowano 1 raz

Post przez aralk » 14 czerwca 2011, o 21:42

właśnie zdałam sobie sprawę, że za diabła nie pamiętam o czym to było :hahaha:

Post przez kasiek » 14 czerwca 2011, o 22:02

To było o wapierzu we trzech odsłoanch i dziewczęciu w opałach..... trzy razy to samo....aż jestem dumna, że to dałam radę przeczytać.....
ale znalazłam coś gorszego....Laura Wright i jej Wieczne pragnienie..... babka nigdy nie powinna przestawac pisać harlequinów, bo ten jej paranormal :rzyg:
Bo powaga zabija powoli

A imię me PLASTELINA.

Post przez joakar4 » 14 czerwca 2011, o 23:58

Niedawno to skończyłam i do połowy nawet mi się podobało, a potem naszły mnie wątpliwości.
Spoiler:

Post przez aralk » 15 czerwca 2011, o 10:00

kasiek napisał(a):To było o wapierzu we trzech odsłoanch i dziewczęciu w opałach..... trzy razy to samo....aż jestem dumna, że to dałam radę przeczytać.....
ale znalazłam coś gorszego....Laura Wright i jej Wieczne pragnienie..... babka nigdy nie powinna przestawac pisać harlequinów, bo ten jej paranormal :rzyg:

mam wrazenie, że ktos tutaj chwalił to dzieło, mam gotowe do czytania, ale trochę się bojałam, znaczy się słusznie zmysł mnie dziubał :)

Post przez joakar4 » 16 czerwca 2011, o 20:05

ja swego czasu chwaliłam :hyhy:

Post przez aralk » 16 czerwca 2011, o 20:39

mam więc pewnie kiedyś tam przeczytam, ale obecnie mnie trochę wstrzymało ;)

Post przez kasiek » 16 czerwca 2011, o 21:37

przeczytaj Krew aniołów Singh, o ile nie czytałaś jeszcze
Bo powaga zabija powoli

A imię me PLASTELINA.

Post przez Fringilla » 16 czerwca 2011, o 22:26

ale reklamuje swe ulubione wydawnictwo :hyhy:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez aralk » 16 czerwca 2011, o 22:28

a czytałam i powiem, że mi się podobało wcale a wcale, a jak zapomnę o końcówce, to nawet jeszcze bardziej :D

Post przez Fringilla » 16 czerwca 2011, o 22:30

hm, to cykl jest...
— Ursula K. Le Guin

Post przez aralk » 16 czerwca 2011, o 22:33

w zasadzie wiem, nawet część drugą mam, ale chyba jej nie ruszę bez trzeciej, bo już czuję, że mnie nerwica schwyci

Post przez kasiek » 16 czerwca 2011, o 22:52

dwójkę można czytać, bez trójki, da się :P

Frin, cóż ja poradzę, że jak ktoś mnie dobrze traktuje, to ja jak pies najwierniejszy jestem, ale niech no tylko przestaną szanować czytelnika....:P
Bo powaga zabija powoli

A imię me PLASTELINA.

Powrót do Recenzje romansów paranormalnych i fantastycznych