Teraz jest 22 listopada 2024, o 23:10

Kulinarne smakołyki

Dom i okolice: nasi domownicy, kulinarne opowieści, dekorowanie, ciuchy, szycie i dzierganie, domowe ogrody
 
Posty: 5567
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Marsha Canham

Post przez moni » 14 kwietnia 2008, o 17:46

ja nie mówię o surowym (chociaż to naturalne antybiotyki!!!), ale marynowany jest pycha. Cebula też jest marynowana, ale nigdy nie próbowałam.

Poza tym marynowany czosnek nie zostawia tego charakterystycznego zapachu.

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 14 kwietnia 2008, o 17:46

Kat - nie wiesz co tracisz. Przecież bez czosnku i cebuli nie da się zrobić pewnych potraw, a właściwie na upartego da się, ale to już nie ten smak. Chociażby kurczak, który nabiera smaku po naczosnkowaniu. Albo szaszłyki, których nie wyobrażam sobie bez krążków cebuli.

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 14 kwietnia 2008, o 17:55

a ja sobie wyobrazam Obrazek mama mi zawsze bez cebuli robi Obrazek i bardzo mi smakuja Obrazek czosnku w zadnej postaci nei trawie Obrazek jest mi po nim tak samo neidobrze jak po cebuli - moj zoladek po prostu ich nie znosi i tyle... wole nie jesc niz ma mi sie to pozniej na zdrowiu odbijac...

 
Posty: 5567
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Marsha Canham

Post przez moni » 14 kwietnia 2008, o 19:05

oj, to masz bardzo wrażliwy żołądek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 14 kwietnia 2008, o 21:41

nooom.... niestety... na przyklad po niektorych parowkach tez mi sie odbija Obrazek

 
Posty: 5567
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Marsha Canham

Post przez moni » 14 kwietnia 2008, o 21:58

eeee



a byłaś z tym u lekarza?

nie żebym chciała Cię od razu wysyłać, ale np. mój kolega nie może pić napojów gazowanych, jeść ostrych rzeczy (już uprzedzam niektórych - nie noży Obrazek, chodzi mi o np. przyprawy), bo ma coś z przełykiem (dokładnie nie pamiętam)

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 14 kwietnia 2008, o 23:16

nie... jakos po prostu tak mam. poza tym wszystko moge jesc i jest ok... tylko wlasnie takie cebule, czosnek, szczypior (tu mam traume)... nigdy mnie nie kusilo, nie lubilam i mi sie odbijalo (moja mama tez tak ma)

Avatar użytkownika
 
Posty: 997
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: chase loretta

Post przez olly3 » 14 kwietnia 2008, o 23:24

No, ja was bardzo proszę... weszłam na temat KULINARNE SMAKOłYKI i co widzę?

Parówki, czosnek, komuś się odbija...

 
Posty: 5567
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Ulubiona autorka/autor: Marsha Canham

Post przez moni » 14 kwietnia 2008, o 23:38

czyli kulinarne smakołyki Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 15 kwietnia 2008, o 00:02

Jak to co? Jak to co? Off topa, widzisz. Obrazek Obrazek A w czyim wykonaniu ten off topik, hę? W wykonaniu .... Kat. Obrazek

Ach, jak ja na to czekałam, ach, jak czekałam, żeby móc zawołać... Kat dość tego off topa!!!! Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Ale fajnie. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 11887
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Hellfire

Post przez Kat » 15 kwietnia 2008, o 02:04

to nie byl off top moja kochana, bo rozmawialam o jedzieniu - a od tego ten temat jest Obrazek



Ivonka, twoj post jest w cistach i innych slodkosciach Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 432
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Ivonka85r » 15 kwietnia 2008, o 12:02

Ups Obrazek czytałam dwa tematy na raz i napisałam tam gdzie nie trzeba Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 15 kwietnia 2008, o 18:26

Kat, nie psuj mi przyjemności. Obrazek Obrazek Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 432
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Ivonka85r » 29 kwietnia 2008, o 00:48

<span style="font-weight: bold">RYŻOWA ZAPIEKANKA Z BOCZKIEM</span> Obrazek



3 woreczki ryżu

40 dag wędzonego boczku

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 pomidory

10 dag żółtego sera

1 szklanka rosołu

4 łyżki śmietany 18%

majeranek

sól

pieprz

ketchup



<span style="font-weight: bold">Sposób wykonania:</span>

Ryż wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut i ostudzić. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę z czosnkiem dodać do boczku i razem smażyć. Ostudzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do dużej miski przełożyć ryż, zrumieniony boczek, pomidory wraz z sokiem i starty ser. Do tego dodać rosół, śmietanę i majeranek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania.

Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 °C. Gorącą zapiekankę polać ketchupem.

Składniki wystarczą na około 4 porcje.



<span style="color: red"><span style="font-weight: bold">Smacznego.</span></span> Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 29 kwietnia 2008, o 00:52

Ivonka, czy to wypróbowany przepis? Bo ciekawie to brzmi.

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 29 kwietnia 2008, o 00:58

czy ketchup musi być?? smaczna jest?

Avatar użytkownika
 
Posty: 432
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Ivonka85r » 29 kwietnia 2008, o 00:59

Tak Dorotko Obrazek Dokładnie wczoraj go znalazłam w sieci a dziś kupiłam składniki i zrobiłam tą zapiekanke na obiad.Każdy był zadowolony z najedzonego brzuszka Obrazek ( przyznam, że zrobiłam troche więcej) i ze smaku...

Jak dla mnie, niebo w gębie!

Avatar użytkownika
 
Posty: 13118
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Dorotka » 29 kwietnia 2008, o 01:01

Skoro tak zachwalasz, to muszę wypróbować. Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 29 kwietnia 2008, o 01:02

a majeranek nie przeszkadza w smaku Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 432
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Ivonka85r » 29 kwietnia 2008, o 01:03

Lilio nie musisz dodawać ketchupu, ja nie dodawałam bo akurat nie bardzo przepadam Obrazek Była pyszna!!

Avatar użytkownika
 
Posty: 45389
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Czytam, więc jestem.
Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 29 kwietnia 2008, o 01:03

a majeranek???

Avatar użytkownika
 
Posty: 432
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Ivonka85r » 29 kwietnia 2008, o 01:12

Skoro nie lubisz to nie dodawaj, ja dodałam bo podoba mi sie nie tyle co smak, ale aromat majeranku Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 334
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14
Lokalizacja: Morąg

Post przez paola198618 » 29 kwietnia 2008, o 09:36

Oj brzmi apetycznie tylko ja zjem ja z keczupem Obrazek

Avatar użytkownika
 
Posty: 432
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez Ivonka85r » 29 kwietnia 2008, o 11:34

Dziś na obiad robie <span style="font-weight: bold">zupe ogórkową</span>, która każdy u mnie w domu uwielbia, oczywiście jak zrobie ją po swojemu Obrazek



-chude mięsko z kurczaka czy indyka (często 5 skrzydełek)dla smaku, ewentualnie 5 kostek bulionu

-2 duże marchwie (zetrzeć na tarce)

-ogórki kiszone ( kupione w sklepie, najlepiej jedna paczka już ztartych a druga całych i też zetrzeć ale samemu, dlatego jedna gotowych bo zazwyczaj są kwaśniejsze Obrazek )

-2 kg ziemniaków drobno pokrojonych w kostke

-koperek

-śmietana w folii 30%

i przyprawy tj sól, pieprz



Oczywiście zupa jest na większość osób, u mnie w domu jest ich pięcioro i jeszcze każdy ma dokładke Obrazek

Ugotować ziemniaki ze skrzydełkami (czy z kostkami brulionu)

Dorzucic marchewke.Jak zrobi się miękkie dodać ogórki.Kiedy się zagotuje, dolewamy całą śmietane, czekamy znów aż się zagotuje a na koniec dodajemy przyprawy i posiekany koperek Obrazek



Zupa wychodzi pyszna, kwaśna a zarazem delikatna od 30 procentowej śmietany Obrazek Może nie umiem sama pisać przepisów ale napisałam wszystko dokładnie jak to robie i co wykorzystuje, a teraz ide do sklepu po składniki. Obrazek SMACZNEGO!

Avatar użytkownika
 
Posty: 6798
Dołączył(a): 17 grudnia 2010, o 11:14

Post przez mewa » 29 kwietnia 2008, o 14:08

ale na pewno 5 kostek bulionowych???? strasznie dużo.....

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pani Domu to Ja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości