Dziś na obiad robie <span style="font-weight: bold">zupe ogórkową</span>, która każdy u mnie w domu uwielbia, oczywiście jak zrobie ją po swojemu
-chude mięsko z kurczaka czy indyka (często 5 skrzydełek)dla smaku, ewentualnie 5 kostek bulionu
-2 duże marchwie (zetrzeć na tarce)
-ogórki kiszone ( kupione w sklepie, najlepiej jedna paczka już ztartych a druga całych i też zetrzeć ale samemu, dlatego jedna gotowych bo zazwyczaj są kwaśniejsze
)
-2 kg ziemniaków drobno pokrojonych w kostke
-koperek
-śmietana w folii 30%
i przyprawy tj sól, pieprz
Oczywiście zupa jest na większość osób, u mnie w domu jest ich pięcioro i jeszcze każdy ma dokładke
Ugotować ziemniaki ze skrzydełkami (czy z kostkami brulionu)
Dorzucic marchewke.Jak zrobi się miękkie dodać ogórki.Kiedy się zagotuje, dolewamy całą śmietane, czekamy znów aż się zagotuje a na koniec dodajemy przyprawy i posiekany koperek
Zupa wychodzi pyszna, kwaśna a zarazem delikatna od 30 procentowej śmietany
Może nie umiem sama pisać przepisów ale napisałam wszystko dokładnie jak to robie i co wykorzystuje, a teraz ide do sklepu po składniki.
SMACZNEGO!