Teraz jest 23 listopada 2024, o 07:40

Czytniki ebooków: użytkowanie i porady

...o wszystkim: co nas irytuje, a co zachęca do lektury, co czytamy teraz, a co mamy w planach

2024: WŁAŚNIE CZYTAM...

Ulubieńcy roku!Ulubieńcy miesiąca!
Bonus: Nasze Liczniki Lektur w Kanonie Romansoholicznym!

Ostrzegamy! Kiepskie książki!Koszmar. Ale można przeczytaćWarto przeczytać?
Regulamin działu
Rozmowy o naszych aktualnych lekturach i książkowych inspiracjach.
Szerzej o gatunkach: dział ROMANS+ oraz dział 18+
Konkretniej o naszych listach czytelniczych: dział STATYSTYKI
Lektury wg pór roku i świąt: dział SEZON NA KSIĄŻKĘ

Post przez Agrest » 22 kwietnia 2011, o 08:54

Deutschland liest jetzt Kindle eBooks, czyli niemiecki amazon dostał tak jak brytyjski własną księgarnię dla Kindle.
Podobno następna będzie Francja.
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: za mało miejsca na wszystkie

Post przez Anullaa » 27 kwietnia 2011, o 08:32

no się w końcu doczekałam, kurier dzwonił dzisiaj jakby się paliło. Na szczęście nic nie dopłacałam, bo się już wystraszyłam, że się urząd celny doczepi, ale nie! mam papierek że kindelek zwolniony z opłat. Podładowałam zgodnie z instrukcją i waszymi wskazówkami. Wczoraj przeczytałam calutki wątek i główkę mam dzisiaj nabitą informacjami i aż się boję dotknąć sprzętu co by czegoś na dzień dobry nie sp....lić :) Calibre też już ściągnęłam. W wolnej chwili zabieram się za testowanie co i jak. I najważniejsze czekam na okładkę, bo to widać bardzo delikatny sprzęt :) Na razie odłożyłam go na najwyższą półkę, aż się boję pomyśleć co by się z nim stało gdyby dostał się w "małe, psotne łapki" bez osłony.

Kindelek śliczny jest ach śliczny :rotfl: się zachwycam wybaczcie, ale dla mnie to duża sprawa go mieć

Ulubiona autorka/autor: Jayne Ann Krentz

Post przez Berenika » 27 kwietnia 2011, o 08:40

Gratulacje, Anullo :D
Obrazek

Post przez Agrest » 27 kwietnia 2011, o 08:59

Wczoraj przeczytałam calutki wątek i główkę mam dzisiaj nabitą informacjami i aż się boję dotknąć sprzętu co by czegoś na dzień dobry nie sp....lić :)

Wydaje mi się, że jeśli ktoś korzysta tylko z fabrycznie dostępnych funkcji kindla i nie instaluje żadnych nakładek, to nie wiem co musiałby zrobić, żeby coś naprawdę zepsuć ;)
Inna sprawa to uszkodzenia mechaniczne, faktycznie warto uważać na ekran.

A w ogóle to gratulacje ;)
"I read a story to-night. It ended unhappily. I was wretched until I had invented a happy ending for it. I shall always end my stories happily. I don't care whether it's 'true to life' or not. It's true to life as it should be and that's a better truth than the other."

Emily Byrd Starr

Post przez aralk » 27 kwietnia 2011, o 10:14

Anullo, gratulacje :)
małe, ale nie tylko małe, łapki mogą być bardzo groźne, a zainteresowanie zwykle wielkie coś nowego budzi, więc uważac trzeba :D

Ulubiona autorka/autor: N.R./JD.Robb/Krentz/Quick/Castle/L.Kleypas/Ch.Dodd

Post przez Lilia ❀ » 27 kwietnia 2011, o 12:16

Gratki Anullo :)
“Man. God. Roarke. An interesting and flattering lineup.”
“Safe men are for marrying. Dangerous men are for pleasure.”

Post przez Anullaa » 27 kwietnia 2011, o 12:38

dziękuję dziewczyny :) Już udało mi się jedną książkę przerzucić jestem bardzo zadowolona z efektu. Czyta się super. Na razie nie mam żadnych uwag :)

Cudo ten kindelek :)

Już kolega zapowiedział się z wizytą, żeby go zobaczyć (a nie widziałam go ponad rok, bo wiecznie czasu nie miał co by do nas wpaść :niepewny: tak po cichu podejrzewam, że go przerażały moje dzieci - wrzeszcząca 3 może zniechęcić :rotfl: ) jest też zainteresowany zakupem ...

Post przez Lilia ❀ » 27 kwietnia 2011, o 14:13

A co mąż sądzi o tym cudzie techniki czytelniczej?

Post przez Anullaa » 27 kwietnia 2011, o 20:15

on siedzi w branży informatycznej :) to jego praca i pasja. Dlatego na wszelkie nowinki techniczne reaguje jak ja na nową książkę :) jak kindelek przyszedł to nie mogłam się do niego dopchać... no i suma sumarum stwierdził, że chyba kupi sobie własny skoro ja swój cały czas będę używać :rotfl:

Post przez Lilia ❀ » 27 kwietnia 2011, o 20:18

to fajnie :)
a on czyta książki?

Post przez Anullaa » 27 kwietnia 2011, o 20:40

sporo głównie fantastykę a obecnie zaczytuje się Piekarą :)

Post przez Lilia ❀ » 30 kwietnia 2011, o 14:05

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 30 kwietnia 2011, o 14:34

ścigną za nazwę? :hyhy:
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez anna2 » 1 maja 2011, o 12:33

Pewnie to już było. Jakie zagraniczne księgarnie e-booków polecacie i dlaczego? Cena, możliwości pobrania pierwszych 20 stron, recenzje, etc?

Ulubiona autorka/autor: Shelly Laurenston, Anne Stuart

Post przez Fringilla » 1 maja 2011, o 16:18

ja Amazon i BookDepository... ale też trochę z lenistwa...
Problem w tym, że mamy zły zwyczaj, kultywowany przez pedantów i snobów intelektualnych, utożsamiania szczęścia z głupotą. Według nas tylko cierpienie przenosi w sferę doznań intelektualnych, tylko zło jest interesujące
— Ursula K. Le Guin

Post przez Anullaa » 3 maja 2011, o 22:30

a ja mam techniczne pytanie dot. kindla :) jak czytam sobie książkę w formacie mobi to na dole pokazuje mi się pasek z procentami przeczytania teksu czy można go zmienić na pasek pokazujący inf o nr strony a nie procentach. Widziałam, że w pdf pokazuje się taka informacja :niepewny:

Post przez aralk » 3 maja 2011, o 22:45

nie mam pojęcia, ale pewnie nie

Post przez Agrest » 3 maja 2011, o 23:05

Ale mówisz o numerowaniu "stron" kindlowych, czy o informacji o numerach stron z papierowych wydań? Jeśli to pierwsze to nie, są tylko locations (bo układ stron zmienia się zależnie od ustawień), natomiast jeśli o to drugie, technicznie jest taka możliwość, wprowadzona całkiem niedawno, ale oczywiście plik musi zawierać odpowiednie dane, wcześniej wprowadzone. Podejrzewam, że nawet na samym amazonie niewiele jest na razie książek z tą funkcją, a już plik po jakiejś konwersji w ogóle odpada.

Emily Byrd Starr

Post przez Anullaa » 4 maja 2011, o 09:52

Chodziło o to pierwsze :) bo przeczytałam instrukcje do kindelka i nie znalazłam informacji o takiej możliwości, ale wolałam się upewnić i zapytać was. No to kolejną sprawę mam wyjaśnioną :)

W domu się ze mnie śmieją, że przyrosłam do tego sprzętu. Ale jak tu się z nim rozstawać skoro jest taki poręczny i fajnie się z niego czyta ... sama radość ^_^ Czytam co chcę i kiedy chcę dla mnie cudo, oczka męczą się jak przy zwykłej książce a to dla mnie najważniejsze :)

Post przez Agrest » 4 maja 2011, o 10:03

To bardzo się cieszę, że jesteś zadowolona ;)

Nawiasem mówiąc, tutaj się pomyliłam:

bo układ stron zmienia się zależnie od ustawień

Jest to w sumie prawdą, ale chodziło mi o to, że zmienia się ilość stron ;)

W każdym razie numerów stron nie ma, ale jak wciśniesz menu, to zobaczysz locations, jak ja kupowałam czytnik to jeszcze one wyświetlały się normalnie u dołu ekranu razem z procentami, ale potem była nowa wersja oprogramowania i zostały ukryte. Po ich ilości można się zorientować, jak długa jest książka itd ;)

Emily Byrd Starr

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 4 maja 2011, o 11:22

Śniło mi się dzisiaj, że kupiłam Kindle'a z czerwoną okładką, ale miał dotykowy ekran :roll:
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez Anullaa » 4 maja 2011, o 17:38

Agrest napisał(a):W każdym razie numerów stron nie ma, ale jak wciśniesz menu, to zobaczysz locations, jak ja kupowałam czytnik to jeszcze one wyświetlały się normalnie u dołu ekranu razem z procentami, ale potem była nowa wersja oprogramowania i zostały ukryte. Po ich ilości można się zorientować, jak długa jest książka itd ;)

tak właśnie robię już wszystko obmacałam często w użyciu przycisk back i na szczęście nic się nie zepsuło :) a do tych procentów można się przyzwyczaić :big:

Post przez Agrest » 6 maja 2011, o 09:54

Empik wprowadza do sprzedaży kolejne czytniki, tym razem z iRivera:

iRiver Story
iRiver Cover Story

Emily Byrd Starr

Post przez gabith » 10 maja 2011, o 12:05

No gratulacje dla wszystkich nowych zakindlonych! :) To ile już osób na forum ma kindle, liczył ktoś?

Ulubiona autorka/autor: wiele ich jest ...

Post przez Renata7 » 10 maja 2011, o 14:00

No trochę się nas zrobiło :look_down:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Czytamy i rozmawiamy