Teraz jest 21 listopada 2024, o 14:16

Barbara Wood

Barbara Wood

Post przez Kajkowa » 18 kwietnia 2011, o 20:47

Barbara Wood

Obrazek

O Autorce

Barbara Wood, urodzona 30 stycznia 1947 r. Jej książki znane są głównie z tego, iż ich akcja toczy się w krajach egzotycznych, a sama autorka bardzo skrupulatnie stara się przedstawić zarówno kulturę, wierzenia, jak i historię danego kraju.

Barbara Wood was born on 30 January 1947 in Warrington, Lancashire, England, UK. Together with her parents and older brother, she immigrated to the United States. She grew up in Southern California and attended Los Angeles Schools. After High School, Barbara attended the University of California at Santa Barbara but left to train as a surgical technician. During this time, Barbara held numerous jobs, before she sold her first novel in 1976. A few years prior, Barbara met her husband George.

Twórczość

Wydane u nas:

Córka słońca
    Domina
    Gwiazda Babilonu
    Kamień Przeznaczenia
    Kobieta tysiąca tajemnic
    Kochanek z zaświatów
    Kraina snów
    Madonna jak ja i ty
    Oznaki życia
    Płomień duszy
    Przeklnij ten dom
    Psy i szakale
    Szamanka z nawiedzonego kanionu
    Ulica Rajskich Dziewic
    Zielone miasto w słońcu

W oryginale:

Novels

The Magdalene Scrolls (1978)
    Hounds and Jackals (1978)
    Yesterday's Child (1979)
    Curse This House (1979)
    Night Trains (1979)
    Childsong (1981)
    The Watch Gods (1981)
    Domina (1983)
    Vital Signs (1985)
    Soul Flame (1987)
    Green City in the Sun (1988)
    The Gifts of Peace (1989)
    The Dreaming: A Novel of Australia (1991)
    Virgins of Paradise (1993)
    The Prophetess (1996)
    Perfect Harmony (1998)
    Sacred Ground (2001)
    The Blessing Stone (2003)
    The Star of Babylon (2005)
    Daughter of the Sun (2007)
    Woman of a Thousand Secrets (2008)
    This Golden Land (2010)
    The Divining (2012)
    The Serpent and the Staff (2013)
    Rainbows on the Moon (2014)
    Land of the Afternoon Sun (2016)

Jako Kathryn Harvey:

Series
Butterfly-Stars

1. Butterfly (1988)
  2. Stars (1992)

Novels
    Private Entrance (2005)

Ciekawostki:
Filmweb i Barbara Wood.

Strona www:
http://www.barbarawood.com/

Ulubiona autorka/autor: Joanna Chmielewska/Ilona Andrews

Post przez ewa.p » 18 kwietnia 2011, o 20:51

Bardzo lubię tę panią.Domina to był mój pierwszy kontakt z tą panią.

Ulubiona autorka/autor: nie sposób wymienić wszystkich ;)

Post przez Kasiag » 19 kwietnia 2011, o 20:21

Ja przeczytałam jak na razie jedynie Zielone miasto w słońcu. Książka piękna i poruszająca, ale przede wszystkim niesamowicie wciągająca. Podoba mi się styl pani Wood :haha:

Post przez Wiedźma Ple Ple » 23 kwietnia 2011, o 15:54

Domina jest kształcąca ...
i Ulica Rajskich Dziewic

Post przez ewa.p » 23 kwietnia 2011, o 20:13

ja bym jeszcze dodała do tego Gwiazdę Babilonu

Ulubiona autorka/autor: chyba jednak Krentz/Quick/Castle...

Post przez Jadzia » 24 kwietnia 2011, o 11:00

Ja czytałam Zielone miasto w słońcu i Krainę snów. Zdaje się, że dobre wrażenia miałam, ale nei bardzo pamiętam, bo z 8 czy 7 lat temu czytałam...
Czytam romanse - mój blog z recenzjami. Recenzjami romansów, oczywiście.

Smoki były idealnym środkiem antykoncepcyjnym, ponieważ raz skonsumowana dziewica już nigdy nie była płodna.

ObrazekObrazek
by Agrest

Post przez Katarzyna888 » 27 kwietnia 2011, o 10:39

Ja ,,Plomien duszy'' czytalam dobrych parenascie lat temu i bardzo utkwil mi w pamieci tylko autorki i tytulu nie pamietalam :zawstydzony: Ale chce przeczytac wiecej...
''Life was not perfect.
Except when it was.''Mary Balogh 'At last comes love'

Post przez Katarzyna888 » 7 lipca 2011, o 10:57

Skonczylam wczoraj ,,Domine'' siedzialam do pozna w nocy zeby dokonczyc i sie nie zawiodlam. Bardzo zgrabnie napisana powiesc nie tylko o milosci ale o kobietach i ich zyciu i jak musialy sobie radzic w czasach, w ktorych przyszlo im zyc. Czasami az szlak mnie trafial na glupie poglady mezczyzn o kobietach i ich slabosci, ale wiadomo tak bylo i, o zgrozo nadal sie zdarza. Wlasciwie nie mozna nazwac tej powiesci romansem raczej fikcja historyczna poruszajaca kwestje spoleczne. Duzo sie dzieje i powiesc jest bardzo rozwinieta ,,wydarzeniowo'' i rozpietosc czasowa. Jednak nie nudzi, nawet w czasach zastoju cos sie dzieje. Postacie drugoplanowe opisane sa barwnie i nie przycmiewaja glownych bohaterow, a ich zycie dodaje szerszej perspektywy w powiesci. Dostrzec mozna pewne podobienswa do ,,Plomienia Duszy'', lub raczej ,,Plomienia Duszy'' do ,,Dominy'' , bo ta byla napisana wczesniej.

Spoiler:

Czasami wydawalo mi sie takze, ze niektore watki byly rozpoczete i niezakonczone, lub raczej zaczete i nierowiniete, bo autorka uswiadomila sobie, ze to nie o tym chciala pisac. Niemniej jednak nie umniejsza to wartosci ksiazki i jest zdecydowanie warta przeczytania. Przyciagnac do tej powiesci moze jeszcze wiedza autorki o tym o czym pisala. Caly rys historyczny i obyczajowosc raczej wymagala od pisarki poszukiwan historycznych, a jej zdolnosc do kreowania wiarygodnych, ciekawych postaci, wzmacnia wartosc powiesci.
''Life was not perfect.
Except when it was.''Mary Balogh 'At last comes love'

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer

Post przez almani » 4 stycznia 2012, o 19:47

No dziś sięgnęłam bo po raz pierwszy po Wood - Kochanek z zaświatów. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Obrazek

Post przez Wiedźma Ple Ple » 4 stycznia 2012, o 20:08

Madonna jak ja i ty, 1981
od tego z daleka :hyhy:

Post przez ewa.p » 4 stycznia 2012, o 20:29

ten kochanek nie był jakoś specjalnie dobry,dla mnie przynajmniej
________________***________________

Gotowałam się w środku i musiałam sięgnąć po wszystkie rezerwy opanowania,by utrzymać nerwy na wodzy.Uda mi się.Po prostu muszę być obojętna.Zen.Żadnego walenia po twarzy.Walenie po twarzy nie jest zen.

Ulubiona autorka/autor: Diana Palmer

Post przez almani » 4 stycznia 2012, o 20:33

Zobaczymy. Jaks coś mam jeszcze Przeklnij ten dom .
Obrazek

Post przez Alias » 4 stycznia 2012, o 20:35

Czytałam, ale baaaardzo dawno temu. Chyba nawet mi się podobało.

Ulubiona autorka/autor: Kristen Ashley/Mariana Zapata

Post przez Duzzz » 9 listopada 2014, o 22:22

Ostatnio wydane....
Obrazek
Ugarit, Syria, 1450 B.C.E. Eighteen-year-old Leah, the eldest daughter of a wealthy winemaker, is past the traditional age of betrothal. Vowed to wed the wealthy but cruel shipbuilder Jotham, Leah declines his offer of marriage after discovering that he and his family suffer from "the falling sickness." Enraged by her refusal and his ruined reputation, he blackmails Leah's father, a punishment forgiven only by offering Leah's hand in marriage. With no more options for another suitor and no male heir for her family, Leah must seek out the cure for Jotham's sickness or her family will face permanent ruin.

During her quest Leah begins to burn with desire for Daveed, the handsome household scribe whose culture forbids their union. Daveed has been called by the gods to restore the Brotherhood, an elite fraternity of guardians at the great Library of Ugarit, rumored to contain the secret symbol of immortality within its ancient archives. If his plan succeeds, it may also save Leah's family from disaster. But even Daveed and Leah cannot fathom the extent of Jotham's sinister schemes to make Leah his bride once and for all.

With rich historical detail, The Serpent and the Staff is a sweeping tale of love, betrayal, and how one family's faith can overcome the obstacles that life has in store for them.

Premiera była 28.10.2014

Obrazek
"I was born for adventure. I flout convention. I am a New Woman on a holy purpose." Newlywed Emily Stone and her husband, Isaac, are young missionaries who have traveled from New England to Honolulu to share the Gospel with the Hawaiian natives. Gentle, adventurous, well-bred, and beautiful, Emily soon finds herself struggling with intense homesickness but remains determined to share her faith . . . and ignore her growing feelings for handsome Captain MacKenzie Farrow. As unexpected tragedies threaten to force her off the island, Emily must make a decision that could destroy everything she knows and loves - including her own sanity. With richly imagined characters and spellbinding scenery, Rainbows on the Moon is a masterful depiction of the beauty of human emotion.

Premiera była 28.10.2014

“How do you always know where to find me?''
His voice achingly gentle, he says, "The same way a compass knows how to find true north.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“It’s not inexplicable. I like you the way Newton liked gravity.”
“I don’t know what you mean.”
“Once he found it, everything else in the universe made sense.”
― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

“Life is short. You don't get a do-over. Kiss who you need to kiss, love who you need to love, tell anyone who disrespects you to go f*ck themselves. Let your heart lead you where it wants to. Don't ever make a decision based on fear. In fact, if it scares you, that's the thing you should run fastest toward, because that's where real life is. In the scary parts. In the messy parts. In the parts that aren't so pretty. Dive in and take a swim in all the pain and beauty that life has to offer, so that at the end of it, you don't have any regrets.” ― J.T. Geissinger, Cruel Paradise

Powrót do W