przez Janka » 7 czerwca 2011, o 15:49
Sophie Kinsella zaczela wydawac ksiazki pod swoim nazwiskiem, a wlasciwie pod nazwiskiem po mezu, jako Madeleine Wickham. Od 1995 do 2001 wydala ich w sumie 7.
Byly to powiesci obyczajowe, poruszajace dosc powazne tematy, jak np. zdrada malzenska. Nie odniosly one wielkiego sukcesu komercyjnego, raczej ciagnely ogony listy bestsellerow.
Pewnego dnia pani Wickham postanowila napisac lzejsza powiesc, zawierajaca watki autobiograficzne. Stworzyla wowczas bohaterke na swoj wzor i podobienstwo. Jednak poniewaz sie bardzo tego wstydzila, wydala ja pod pseudonimem. Tak narodzily sie Sophie Kinsella oraz Shopaholic. Tematyka pasowala idealnie do nowego wowczas nurtu Chick-Lit, a ksiazka odniosla tak wielki sukces, ze autorce nie pozostalo nic innego, jak pojsc za ciosem i kontynuowac kariere jako autorka lekkich powiesci. A rownoczesnie pozegnac sie z marzeniami o ewentualnym przyszlym Noblu.
Kazda z szesciu czesci o Shopaholic jest stworzona wedlug tego samego schematu. Bohaterka wpada w klopoty, a na koncu ksiazki z nich wychodzi. O ile w pieciu pierwszych czesciach klopoty te byly mocno przesadzone, przerysowane i wydawaloby sie, juz nie do pokonania, to w czesci ostatniej autorka bardzo poluzowala i stworzyla bohaterce tylko malutki problemik. Widocznie starzeje sie i traci pazur.
Oprocz serii o Shopaholic ukazuja sie rowniez dalsze powiesci pojedyncze. Kinsella zaczyna poruszac coraz powazniejsze tematy, tak jakby wracala do swoich korzeni, czyli tych pierwszych powiesci. Zreszta te stare powiesci zostaly w ostatnim czasie wydane na nowo, z bardzo pastelowymi okladkami, zeby przyciagnac milosniczki Chick-Litu.
Siostra pisarki, Gemma, rowniez pisze powiesci. Ksiazki wydaje pod swoim i Kinselli nazwiskiem panienskim, Townley. Napisala ich 7, z czego 3 ostatnie tworza serie.
Madeleine ma meza Henrego i czterech synow, z ktorych najstarszy ma 14 lat, a najmlodszy nie ma jeszcze roczku. Gemma ma meza Marka i jednego syna. Obie sa do siebie dosyc podobne, z tym, ze Madeleine ma dlugie ciemne wlosy bez grzywki, a Gemma krociutkie blond.
Tak sie przedzieram przez abecadlo i ciesze sie, ze niedlugo polowa.
Kinsella to pisarka, ktora prowokuje mnie do mieszanych odczuc. Niby lubie, ale mi sie juz troche przejadla.
To dlatego, ze ostatnio kupowalam duzo niemieckich ksiazek audio, a oni maja tylko kryminaly w duzym wyborze. Oprocz kryminalow wydali tylko Kinselle z tych autorek, ktore lubie. Kupilam tez jej ksiazki audio po angielsku i mam teraz przesyt.
Otwieram szafe z ksiazkami, a tam Kinsella! Wlaczam iPod z ksiazkami audio, Kinsella! Zagladam do czytnika ebookow, Kinsella! To czlowiek juz boi sie podniesc klape od kibla, ze stamtad tez wyskoczy.